SrbijaSpace logo

5 predloga za kvalitetan letnji odmor u Srbiji

 

5 predloga za kvalitetan letnji odmor u Srbiji

Nijedan mesec u godini nije toliko lep kao onaj kada idete na letnji odmor. Mnogima je to asocijacija na more, ali da li ste ove godine zainteresovani da odmor provedete blizu kuće? Letnji odmor ne mora biti neka daleka destinacija, naša zemlja i te kako ima šta da ponudi kada se radi o savršenom putovanju. U ostatku teksta pogledajte samo neke od predloga za vaš savršen odmor ovog leta.

 

Nacionalni park Tara
 

Planina Tara se nalazi u zapadnom delu Srbije. Severozapadni deo planine oivičen je kanjonom reke Drine. Do nacionalnog parka se može doći direktnim putem iz Bajine Bašte. Prosečna nadmorska visina je oko 1200 metara. Simbol Tare su guste četinarske i listopadne šume, pašnjaci, proplanci i livade. Naročito interesantna vrsta šumske zajednice je Pančićeva omorika.

Tokom letnjeg odmora na Tari, pored beskrajnih mogućnosti pešačenja po brojnim šumskim stazama možete posetiti i jezero Zaovine. Vidikovac Banjska stena je zaštitni znak planine i jedan je od najlepših i najpoznatijih vidikovaca Srbije. Predov krst je lokalitet na 1075 metara nadmorske visine, neobičan plato sa kojeg se pruža magičan pogled, nezaobilazna je tačka ako idete na odmor na Taru.

Prirodni i kulturno-istorijski značaj ovog predela je veliki, sadržaji za decu i odrasle su brojni, a svež vazduh i prijatna temperatura su samo još neki od razloga zašto ovo leto treba da posetite Nacionalni park Taru.

 

Bela Crkva


Bela Crkva leži u prostranoj kotlini reke Nere, na krajnjem jugoistoku Vojvodine. Oivičena je ograncima Karpatskih planina. Od Beograda je udaljena svega 100 kilometara, a u neposrednoj blizini grada nalaze se vodeni tokovi Dunava, Nere, Karaša, kao i više kristalno čistih jezera. Upravo iz tog razloga Belu Crkvu nazivaju Vojvođanska Venecija. Poznata kao turistički grad, Bela Crkva, svojom živopisnom okolinom, predivnim jezerima, fasadama baroknog stila, čuvenim Karnevalom Cveća, kvalitetnim vinima i voćem privlači mnogobrojne turiste.

U gradu se nalazi 7 jezera, najpoznatije je Gradsko jezero, oko kog se nalazi plaža duga 80 metara, koja je vrlo posećena tokom letnje sezone. Neposredno u blizini jezera se nalazi auto-kamp sa 250 jedinica, kao i apartmansko naselje. Na samoj obali postoji smeštaj u vidu bungalova, koji privlači sve one avanturističkog duha. Na jednom delu plaže je moguće iznajmljivanje ležaljki i suncobrana, kao i pedalina. U blizini jezera se nalaze tereni za tenis, košarku i odbojku, a za bezbednost plivača u toku sezone brine spasilačka služba koja je svakog trenutka spremna da priskoči u pomoć.

 

Vrnjačka Banja


Banja sa najdužom tradicijom turizma, omiljena je među turistima i kao stvorena za uživanje tokom letnjih dana. Smeštena je u centralnoj Srbiji, 200 kilometara od Beograda. U Vrnjačkoj Banji se možete kupati u otvorenim i zatvorenim bazenima, uživati u sunčanju i odmoru. Veliki broj ugostiteljskih objekata razvio je luksuzne pogodnosti, poput velnes i spa programa. Neki od kompleksa u kojima možete uživati su hotel Solaris, Spa centar Rimski izvori i IWA Wellnes.

Osim ovakvih sadržaja, park u centru Vrnjačke Banje je ono što privlači parove, kao i romantične šetnje do Mosta ljubavi, mesta na kom se slavi i zaključava ljubav. Još jedno mesto na kome možete širiti ljubav u Vrnjačkoj Banji jeste Lovefest. Manifestacija se održava svakog avgusta i traje tri dana, okuplja mnoge poznate muzičke zvezde iz Srbije i regiona.

Kada idete na odmor, prvo što vam je potrebno jeste smeštaj. Vrnjačka Banja se može svrstati u destinacije sa vrlo bogatom ponudom. Najluksuzniji hotel sa 4 zvezdice Solaris Rizort u ponudi ima spa centar, masaže i privatni bazen, a cena prenoćišta kreće od 60 evra po osobi. Privatni apartmani i sobe su uvek bolja opcija ukoliko želite da uštedite na smeštaju.

 

Zlatarsko jezero


Zlatarsko jezero ili, kako se još naziva, Kokin brod treće je po veličini veštačko jezero smešteno u dolini reke Uvac. Nalazi se 10 kilometara od Nove Varoši, a 260 kilometara od Beograda.

Uz jezero postoji uređena plaža, na kojoj postoje razni sadržaji i atrakcije. Na obali jezera se nalazi teren za odbojku na pesku, a na samom jezeru se mogu iznajmiti pedaline ili brodić za plovidbu. Temperatura jezera u najtoplijim mesecima u godini dostiže i do 21 stepen, a upravo zbog toga mnogi ljubitelji rekreativno plivanja dolaze ovde i provode sate u vodi.

Najpopularniji vid smeštaja na Zlatarskom jezeru je etno smeštaj. Selo pored Zlatara nudi brojna seoska domaćinstva u kojima možete uživati tokom svog odmora po ceni već od 20 evra. 
 

Divčibare


Za sve one koji vole svež planinski vazduh, domaća jela i odmor bez prevelike gužve, Divčibare su pravi izbor. Ova visoravan se nalazi na planini Maljen, na samo 38 kilometara od Valjeva.

Ukoliko izaberete da provedete leto na Divčibarama, možete uživati u aktivnostima poput zip lajna, Avantura parka, panoramske vožnje žičarom i vožnje bicikla na stazama.

Najbolji način da vidite sve što Divčibare imaju da ponude je šetnja. Kroz visoravan prolazi pet pešačkih staza koje vode do poznatih vrhova Golubac, Crni Vrh, Ljuti krš, Velika pleća i Paljba.

Planinarenje i šetnja mogu da izmore, pogotovo malu decu, pa je tu sjajno rešenje, vožnja turističkim vozićem kroz najlepše delove mesta. Za najmlađe tu je i Avantura park koji je otvoren tokom letnje sezone od 10 do 17h, a cena ulaznice je 600 dinara.

Izbor smeštaja je raznovrstan, od privatnih šumskih koliba pa sve do skoro otvorenog, prestižnog hotela Crni Vrh. Cene apartmana na Divčibarama se kreću od 25 evra, pa do čak 90 evra za noć u luksuznijim smeštajnim objektima.

Savršen letnji odmor ne mora da bude nedostižan, ne morate čak ni da putujete daleko, ovog leta vam se može ukazati neka od destinacija za koju niste ni znali da je tu, a oduvek vas je čekala skrivena u prirodi, baš u Srbiji.

 


Autorski tekst: Bookaweb


Komentari (2)

Mina

Od svih ovih destinacija, nisam nikad bila u Vrnjackoj banji. Do kraja leta cu obavezno odvojiti jedan dan i uzecu autorent pa da konacno vidim kako je tamo.

(Dobar) +1
(Slab) 0
31-Jul-23 11:51:06 AMPutnik

Leto je i treba ići na plažu. Iako nema more, i Srbija ima plaže. Više i tome na https://www.rentacarmenadzer.com/blog/sa-nasim-vozilima-do-najlepsih-plaza-u-srbiji-50.html Ne morate na dalek put možete da se okupati i lepo provedete i ovde

(Dobar) +1
(Slab) 0
17-Aug-22 09:06:19 AMDodajte komentar