SrbijaSpace logo

5 saveta uz koje ćete na svom balkonu moći da uživate i u zimskom periodu

 

5 saveta uz koje ćete na svom balkonu moći da uživate i u zimskom periodu

Sa dolaskom hladnog vremena, balkonska vrata uglavnom zatvaramo, a balkone koristimo za sušenje veša ili kao ostavni prostor. A ne mora da bude tako, jer i u toku zime ima lepih i sunčanih dana, a isto tako i vedrih, zvezdanih, romantičnih noći. Zato smo za vas pripremili 5 saveta, uz koje ćete na svom balkonu moći da uživate i u zimskom periodu, naravno, uz odgovarajuću opremu i dekor.

Ako ste zabrinuti zbog hladnoće i vetra, postoji mnogo načina da se to reši, a prostor ulepša i stvori prijatan ambijent. Kao na planini, kada po sunčanim danima sedite napolju i uživate u društvu, uz omiljeni topli napitak.

A ako ste trenutno u fazi kupovine nekretnine, a vaš budući stan ili kuća ima i balkon, možete da smatrate da ste imali sreće. Zašto onda taj prostor ne biste koristili cele godine, a ne samo tokom letnjih meseci?

Pretpostavljamo da ste prilikom uređenja svog doma nabavili nameštaj za sedenje na balkonu, koji vam tokom leta služi za druženje sa porodicom i prijateljima, a ako radite od kuće, možda je to i vaša kućna kancelarija. Uz nekoliko dodataka, boravak na balkonu možete nastaviti i kasnije. Da vidimo šta vam je sve potrebno.

#1. Pripremite jastuke i toplu ćebad

Obložite svoje stolice mekim jastucima, a zatim se umotajte u toplu ćebad, pa izađite na svoj balkon da popijete jutarnju kafu, doručkujete, ili tokom kratkih zimskih dana posmatrate zalazak sunca. A uz šolju tople čokolade, čaja ili kuvanog vina, možete da se opustite posle stresnog dana, družeći se sa porodicom. Ako na balkonu imate izvedenu električnu utičnicu, možete koristiti i električno ćebe, pa tako ostati napolju i malo duže.

#2. Zaštita od vetra i vlage

Jedan od glavnih razloga zašto ljudi zimi ne koriste svoje balkone su niske temperature, vetar, kiša ili sneg. Ali postoji način da eliminišete većinu ovih neprijatnosti, tako što ćete postaviti providnu PVC foliju, koja će vas zaštititi od nepovoljnih vremenskih uslova. Tako ćete na svom balkonu moći da gajite i zimske biljke, a biće vam i mnogo toplije. Imaćete sopstveno mesto za sanjarenje, za sopstvenu bajku.

#3. Važnost dobrog osvetljenja

Stvaranje tople i prijatne atmosfere može da vas podstakne da i zimi provodite više vremena na svom balkonu. Kreirajte svoju ličnu zemlju čuda koju ćete voleti. Potrebno je nekoliko sveća, koje deluju romantično a ujedno i podižu temperaturu, a ako volite da ukrašavate svoj dom za novogodišnje i božićne praznike, proširite to i na balkon.

Svoju jelku možete postaviti i tamo, i okititi novogodišnjim lampicama. Možete kupiti i živu, sa busenom, koju ćete posle praznika posaditi negde u prirodi. A na balkonu će joj sasvim sigurno biti prijatnije nego unutra, gde je za nju pretoplo.

#4. Električna grejalica

Za one koji su ipak previše zimogrožljivi, električna grejalica je savršen dodatak za prijatan boravak na balkonu. Naravno, postavite je na sigurnom mestu da se nešto od tkanina ne bi zapalilo, kao i da ne smeta zimskim biljkama koje je baš i ne vole. A ako želite da uštedite na računu za struju, birajte neku koja se automatski isključuje kada postigne određenu temperaturu.

#5. Zimske biljke

Već smo pomenuli zimske biljke, ali da kažemo i nešto više o njima. Vaš balkon u zimskim mesecima sasvim sigurno neće izgledati onako privlačno kao u letnjim, ali postoje biljke uz koje ćete dašak prirode imati i po hladnom vremenu. To su recimo zimske ruže, kamelije, zimski jasmin, vres i ciklama. U njihovim cvetovima, uživaćete tokom većeg dela jeseni i zime.

I za kraj…

Ne izbegavajte otvoreni deo svog stambenog prostora samo zato što je zahladilo. To dobro znaju severni narodi koji mnogo vremena provode napolju, čak i kada su temperature ispod 0˚C. Kako kažu Skandinavci, koji su to usavršili praktikujući hygge, kao način života: “Ne postoji loše vreme, postoji samo neadekvatna odeća”.

Oni na balkonima provode mnogo vremena, čak i po hladnoći mnogo većoj od one na koju smo mi navikli. Neki na njima čak i spavaju, jer vole svež i oštar vazduh. Uz prave dodatke za dekor, zaštitu od vetra, nekoliko udobnih i toplih jastuka, ćebadi, sveća i grejalicu, to ćete moći i vi.

Imate li u svom domu balkon? Da li biste voleli da na njemu uživate tokom cele godine? Podelite svoje misli sa nama u komentarima.

 

Fotografije: YouTube.com


Autorski tekst: Jelena Todorović


Komentari (3)

Nenad

POšto enmamo podrum ,nama terasa služi da stavimo deo nepotrebnih stvari, pored toga tu je bure sa rasolom, turšijom, dečjih bicikla i trotineti i malo cveća koje se iznosi samo kada je napolju toplo, znači u leto. Kao što što glasi jedan komentar, tuga, ali šta da se radi, negde mora da smestimo te stvari

(Dobar) 0
(Slab) 0
14-Dec-22 09:46:30 AMLola

Insipirisana tekstom, pogledala sam malo prvo svoj, a onda i balkone po svojoj ulici. Tuga! Na mom se suši veš i stoji još par sitnica, ali bar nije neuredan. U komšiluku je šaroliko stanje, neki su zastakljeni i pretvoreni u ormare, neki dodati sobama, neki se koriste da se na njima puši, a neki su zatrpani đubretom. Nijedan se ne koristi na ovaj način, a ima baš velikih i lepih. Šteta. Gledaću da u skorije vreme, na svom napravim mesto za uživanje, jer zaista je šteta da preko zime stoji tako prazan i da se ne koristi.

(Dobar) +1
(Slab) 0
24-Nov-22 18:53:36 PMMina

Super saveti, obozavam biljke i nisam znala da neke mogu da gajim i na balkonu tokom zime, bas cu isprobati.

(Dobar) +1
(Slab) 0
24-Nov-22 14:19:52 PMDodajte komentar