SrbijaSpace logo

6 proverenih načina za podizanje imuniteta

 

6 proverenih načina za podizanje imuniteta

Promene godišnjih doba i zimski period nisu prijateljski nastrojeni prema zdravlju, pa su prehlade i virusi vrlo česta pojava. Kijanje, curenje nosa, upaljeno grlo, stomačni problemi, sve je to propratni deo promene u vremenu i dolaskom zime. Međutim, sve to može i da se izbegne ili da se svede na najmanji mogući minimum.

Odgovor se nalazi jednostavno u imunom sistemu. Bilo da se radi o prehladama, infekcijama, drugim sezonskim bolestima i „napadima“ na zdravlje, ako imate jak imuni sistem onda ne morate ništa da se brinete. Čak i onda kada dođe do tog napada, lako ćete sve proći. Zato je važno podizanje imuniteta, posebno u predjesenjem i jesenjem periodu. A evo samo nekih saveta kako možete to da učinite.


Antibiotici nisu uvek potrebni!


Antibiotici su veoma važni u lečenju određenih infekcija, da ih nema, događale bi se loše stvari. Međutim, antibiotici nisu uvek najbolja opcija. Uništavajući patogenu bakteriju odgovornu za određeno oboljenje, infekciju, uništavaju i bakterije koje su zdrave i potrebne crevnoj flori. Samim tim narušavaju otpornost i stabilnost imunog sistema. Zato nikada nemojte uzimati antibitike bez saveta i prepisivanja od strane lekara i nikada nemojte to uzimati kao prvu opciju pri lečenju. Bez njih ćete, ako je moguće, lečiti infekciju i pomoći imunom sistemu da ojača.


Uzimajte hranu bogatu probioticima


Veoma je važno da održite dobre bakterije u crevima, jer ćete tako održati i svoje zdravlje dobrim. Podizanje imuniteta upravo odatle kreće. Zato obogatite svoju ishranu namirnicama koje su prirodno bogate probioticima, kao što su kiseli kupus, jogurt sa voćem, kefir, fermentisana hrana koja poseduje dobre bakterije. Kada to niste u mogućnosti, slobodno uzmite da kao dodatak ishrani pijete probiotik koji će uticati pozitivno na podizanje imuniteta.
 

Namirnice bogate probioticima

 


Šećer crpite iz voća!


Prerađeni šećeri su loši za organizam, imuni sistem, metabolizam. Zato potrebe za šećerom zadovoljavajte unošenjem voća kroz ishranu. Osim što nećete imati potrebu za drugim šećerima, voće će vam pružiti brojne hranljive materije koje će činiti da se osećate energičnije, punije elana i naravno, izgradiće jači imunitet.


San je osnov zdravlja!


Veoma je važno da shvatite ulogu sna, kvalitetnog sna u životu. Kada ste naspavani imaćete bolju koncentraciju, više snage za funkcionisanje tokom rada, odmora, bilo čega. Ali, pored toga, kvalitetan san služi da regenerišete organizam. Da se oporavite od svega. Ta regeneracije utiče na podizanje imuniteta i njegovo konstantno jačanje. Zato je bitno da noć ostavite za san i to neisprekidan, san koji traje u proseku 7 sati.


Jedite zelene namirnice


Kada govorimo o ishrani, vidimo uglavnom da je njena odgovornost u okviru zdravlja ogromna. Bitno je da znate šta jedete, kakvog je porekla, kada jedete i kako jedete. Kada god ste u prilici, obroke obogatite zelenim, svežim namirnicama, kao što je kupus, zelena salata, spanać, zelene jabuke, paprike i tako dalje. Ove namirnice su bogate vitaminima C, A, K i drugima, koji će uticati pozitivno na vaš dobar osećaj.


Koristite dodatke ishrani


Nekada neki vitamini i minerali jednostavno nedostaju. Teško ih je nadoknaditi. Tada na scenu stupaju suplementi, dodaci ishrani koji dopunjuju vašu ishranu potrebnim hranljivim materijama i na taj način čuvaju vaš odbrambeni mehanizam.

Uvek je bolje sagledati kako se imunitet može podići na prirodan način kroz neke od saveta koje smo gore spomenuli. Ukoliko primenite jedan od njih ili čak sve, verujemo da ćete primetiti kako se stanje vašeg organizma poboljšava. U suprotnom, ako se, uprkos primeni raznih korisnih saveta, i dalje ne osećate bolje i često se razboljevate, onda bi bilo najbolje da se posavetujete sa svojim lekarom.
 

Slike: Photo by Jason Briscoe on Unsplash
Photo by Pixabay: https://www.pexels.com/photo/vegetables-and-tomatoes-on-cutting-board-255501/


Autorski tekst: Ljiljana Bugarin


Dodajte komentar