SrbijaSpace logo

8 alternativnih načina korišćenja mlina za kafu ili, šta sve može da samelje ovaj moćni aparat

 

8 alternativnih načina korišćenja mlina za kafu ili, šta sve može da samelje ovaj moćni aparat


Više puta čuli smo poznatu devizu – „manje je više“. U današnje vreme, treba je ponavljati češće, jer mnogi od nas nekontrolisano kupuju mnogo toga što donesu kući, upotrebe nekoliko puta i onda zaborave. Ipak, ima i moćnih aparata koji osim osnovne namene, imaju još mnogo alternativnih načina korišćenja, kao što je električni mlin za kafu.

Ono što mnogi korisnici posebno vole je pogodnost korišćenja mlina za kafu za brze poslove, kao i lako čišćenje uz pomoć posebne četkice, koja ide uz moderne aparate. Nekadašnji mlinovi za kafu često su se kvarili baš zbog toga što ih je bilo teško održavati. A neočišćen mlin za kafu vremenom bi se zapekao, zakočio i brzo pregoreo.

Današnji su sasvim druga priča. To su sada aparati koji su savršeni za rešavanje malih zadataka u kuhinji sa lakoćom i velikom efikasnošću. A uz nekoliko zamaha četkicom, ponovo su čisti i spremni za upotrebu.

Možda ste pomislili: „A šta će mi mlin za kafu, kad se ona danas uglavnom prodaje već samlevena?“ Tako gledano, sasvim ste u pravu. Ali, sveže mlevena kafa ima potpuno drukčiji ukus, a mlin za kafu ima još 7 alternativnih načina korišćenja. „Zar toliko?!“ O da, upravo toliko, a evo i koji su, tj. šta sve može da se melje u ovom moćnom aparatu:


#1. Kafa


Mlin za kafu i kafa


Znamo, naravno, bolno je očigledno, ali to je njegova osnovna namena. Za najukusniju (i najmirisniju) šolju omiljenog napitka, trebalo bi čuvati zrna kafe u zapečaćenim kesama ili kutijama, u frižideru, pa prema potrebi, samleti manju količinu, dovoljnu za jedno kuvanje. Tako se nekada i radilo, zar ne? Naše bake kupovale su kafu u zrnu, a onda mlele po malo pred svako kuvanje. Mlelo se ručno, ali je kafa imala sasvim poseban ukus. Možda baš zbog toga što je za svaku šolju trebalo uložiti mnogo truda.

U modernom mlinu za kafu može se samleti i malo više, za jedan ili nekoliko dana, a onda ju je najbolje ponovo vratiti u frižider, u dobro zatvorenoj kutiji. Zašto u frižider? Pa, zato što se na taj način najbolje čuva aroma kafe.


#2. Začini


Začini


Kuvanje je poslednjih godina ponovo u modi. U našim prodavnicama, danas možete pronaći začine iz svih krajeva sveta. Neki su već mleveni, a neki nisu, baš zbog toga što ih je najbolje samleti neposredno pre stavljanja u jelo, da bi se njihova aroma bolje očuvala.

Za to možete koristiti ručni mlin (poput onog za biber), avan i tučak (ako ste „stara škola“), ali i mlin za kafu. Ako volite da kuvate, probajte da u njemu samljete karanfilić, kardamom, korijander ili biber u zrnu, a možda i da napravite neku svoju mešavinu začina. Bićete oduševljeni.


#3. Hlebne mrvice ili prezle


Hlebne mrvice


Danas se baca previše hleba. Kupujemo ga po inerciji, a onda se trudimo da ga što manje jedemo jer goji, i na kraju shvatimo da se čekajući na nas okamenio. Ne razmišljajući, bacimo ga u smeće, a onda nam već sutradan zatrebaju hlebne mrvice ili prezle, za pohovanje omiljenih pilećih šnicli. I šta sad? Pa ništa, odlazimo u prodavnicu po njih, a mogli smo i sami da ih napravimo, da smo se setili na vreme.

Kako? Vrlo lako. Ako je hleb već osušen, isecite ga na manje komade i ubacite u mlin za kafu, a ako nije, isecite ga i prosušite kratko u rerni, pa ohlađene komadiće sameljite u najfinije prezle. Sa sveže mlevenim mrvicama, o vašim šniclama, dugo će se pričati.


#4. Male količine brašna


Brašno u šolji


Mnogo ljudi danas mesi svoj hleb, od više različitih žitarica jer ga to čini nutritivno bogatijim. Pomešajte nekoliko različitih vrsta žitarica, dodajte i začine ili semenje, sameljite u mlinu za kafu i napravite nešto nesvakidašnje - hleb koji će biti pravi praznik za nepca, a pritom i veoma hranljiv.

Ili, ako vam za neki recept mala količina nekog drugog brašna, recimo prosenog ili lanenog, nema potrebe da kupujete ceo kilogram. Lakše je da u kući imate proso u zrnu ili laneno seme, pa ga po potrebi sameljete. Da ne govorimo o očuvanju hranljivih vrednosti, jer recimo laneno seme gubi svoja svojstva već 20 minuta posle mlevenja. Treba ga samleti i upotrebiti odmah.


#5. Začinsko bilje


Začinsko bilje


Možda u svojoj bašti, ili u saksijama na balkonu, gajite svoje začinsko bilje. Neko koristite sveže, a neko i osušite, što nije loše jer može duže da traje. Zašto da ne, kad ga već gajite, a tokom zime ga nema. Da bi se lakše pravile mešavine bilja, ali i lakše varilo, može se samleti, poput onog već mlevenog koje kupujemo zapakovano u kesice. Na ovaj način, moći ćete sami da ga sameljete u mlinu za kafu, i u dobro zatvorenoj teglici čuvate do upotrebe. Njegova aroma biće neuporedivno jača.


#6. Lekovito bilje za čajeve


Lekovito bilje za cajeve


Travari koje često viđamo po pijacama obično govore da velike industrije prave čaj u kesicama, da bi potrošili i one delove biljaka koje bi inače bacili. Nećemo da zalazimo u to koliko u tome ima istine ali, nije isključeno. A napraviti sopstvene mešavine čaja od sušenog lekovitog bilja koje u svakoj prodavnici zdrave hrane možete kupiti na meru, uopšte nije teško.

U zavisnosti od veličine sastojaka, ukus će biti jači ili slabiji. Da ne zaboravimo što ima čajeva koji se koriste u prahu, i ne cede, poput japanskog najfinijeg zelenog čaja, poznatog pod imenom „mača“. A neke od njih, možete dodati i u jelo, prilikom kuvanja, poput nane koja se dodaje u kuvane mahunarke, da bi se lakše varile.


#7. Šećer u prahu


Šećer u prahu


Ponekad se, i pored najboljeg planiranja, dogodi da nešto zaboravite da kupite, poput šećera u prahu. Naravno, ako vam treba veća količina, jer ćete ga koristiti u samom kolaču, pametnije je da odete do najbliže bakalnice, ali ako je u pitanju par kašičica šećera kojim ćete posuti pitu od jabuka, više zbog dekoracije nego zbog ukusa, mlin za kafu vam je dovoljan. Samlećete šećer zamirisan vanilom očas posla, neposredno pre nego što isečenu pitu iznesete na sto, dok se kućom ili na terasi ispod tende širi predivan miris.


#8. Orašasti plodovi i semenje


Orašasti plodovi


Za veće količine orašastih plodova sigurno nećete koristiti mlin za kafu ali ima jutara kada nemate vremena za neki konkretniji doručak. U takvim slučajevima, često se odlučujemo za brzu ovsenu kašu, pomešanu sa jogurtom, lanenim semenom i orašastim plodovima. A za takve situacije, mlin za kafu vam je najbolji prijatelj.

Dobar je za mekše orašaste plodove poput oraha, pinjola, kikirikija, ali i za semena poput već pomenutog lanenog, susama, suncokreta, itd. Ako ih malo duže meljete, mogu početi da se pretvaraju u puter, što možda nije ono što vam u tom momentu treba, pa ih samo meljite malo kraće. U svakom slučaju, za kratko vreme, imaćete svoj brzi, kvalitetni i nutritivno bogat obrok.


I za kraj...


Mlin za kafu SOLIS


Nadamo se da smo vam probudili maštu, i dali još neku ideju za šta biste sve mogli da koristite ovaj neveliki aparat, mlin za kafu. Možda ga i imate u kući, a ne sećate se kada ste ga poslednji put upotrebili. U današnje vreme, skoro svaka kuća ima bar nekoliko takvih aparata koji stoje zaboravljeni. Neke od njih ne koristimo jer nas mrzi da ih posle upotrebe peremo, neki su nam dosadili, a za neke mislimo da služe samo za jednu operaciju, recimo za mlevenje kafe.

A za šta vi koristite svoj mlin za kafu? Ako znate još neki način koga se mi nismo setili, podelite to sa nama u komentarima. Unapred hvala.

 


Autorski tekst: Jelena Todorović


Komentari (2)

Milena

Obozavam sve kucne aparate, bas je sladak ovaj mlin, secam se kad sam bila dete, kako smo tih 90 -ih godina mleli kafu rucno na onom malom mlinu. Danas je sve lakse...

(Dobar) +5
(Slab) -1
28-Feb-22 11:32:17 AMJaca

Valja znati! Hvala!

(Dobar) +5
(Slab) 0
27-Feb-22 22:23:40 PMDodajte komentar