SrbijaSpace logo

8 sjajnih saveta za veću udobnost vašeg malog stana

 

8 sjajnih saveta za veću udobnost vašeg malog stana

Skoro da nema čoveka koji ne bi želeo da živi u prostranom, svetlom i udobnom domu, po svojoj meri. Ipak, to nije uvek tako, pa ponekad u velikim nekretninama od više stotina kvadrata živi svega dvoje ili troje ljudi, dok u onim malim, od svega 30-40m² živi četvoročlana ili čak petočlana porodica. Ako je vaša priča ova druga, nastavite da čitate jer smo za vas pripremili 8 sjajnih saveta za veću udobnost vašeg malog stana.

Ovi mali prostori ponekad su studio apartmani (u kojima je ceo stan jedna prostorija), ali ponekad, ovakvi stanovi mogu da imaju i dve, pa čak i tri spavaće sobe, u zavisnosti od kvadrature. Naravno, za takav poduhvat, dizajneri i izvođači radova koji će ga adaptirati treba da budu veoma kreativni, kako bi porodici omogućili dovoljno prostora za udoban i prijatan život. To sigurno nije lak posao, ali nije ni nemoguć. Bez obzira da li ćete u svom stanu živeti sami, u dvoje ili sa porodicom, bez obzira na kvadraturu, postoje načini da se od njega napravi udoban dom, koji odgovara svima.

Poslednjih godina, ljudi se sve češće odlučuju za mikro kuće i stanove, u kojima će živeti skromnije, ekološki osvešćenije, i za koje će im troškovi biti daleko niži. Mnogi su prihvatili način života kakvim žive dalekoistočni narodi, koji su po tradiciji minimalisti. Ali hajde da vidimo kako od malog stana napraviti udoban dom za sebe i svoje najdraže.

Šta je najvažnije

Kada dekorišete svoje male prostore, potrebno je prvo da napravite dobar plan, kako biste površinu koja vam je dostupna za korišćenje, iskoristili na najbolji mogući način. Ovo je trenutak kada treba da oslobodite kreativnog zmaja u sebi, kako biste od svoj mali stan uredili tako da deluje prostrano i prijatno. Naravno, ono što je najvažnije u malim prostorima je da ne gomilate bespotrebne stvari i da se rešavate svega što vam nije neophodno. Ali hajde da pređemo na savete:

#1. Mudro birajte kolor šemu

Kada razmatrate ideje za uređenje malih stanova, prva stvar na koju treba obratiti pažnju je da odaberete prijatnu i održivu boju za zidove. Iako vam se može učiniti da su tamne boje funkcionialnije, verujte nam na reč, potrebne su vam neutralne i svetle boje.

Jer, svetle boje, odnosno paleta različitih nijansi bele, krem i sive, mogu učiniti da prostorija deluje većom nego što jeste. U skladu sa reflektivnim svojstvima boja, svetle boje pojačavaju osvetljenost vaših lampi, i uz prirodno svetlo stvaraju iluziju veće podne površine.

Ova filozofija se dodatno reinkarnira u vašem nameštaju i kućnom dekoru. Što svetlije nijanse odaberete za svoje komade nameštaja, to će vaša soba delovati veće. Iako mali stanovi imaju ograničenu kvadraturu, suptilne nijanse zapravo doprinose ukupnoj veličini prostora.

Razmislite o belim ili bež podovima (bilo da odaberete pločice, drvene podove ili tepihe), u kombinaciji sa belim zidovima, belom drvenom ili PVC stolarijom, i svetlo smeđim ili krem komadima nameštaja. Nadmoćne bele ili slične nijanse čine da prostor reflektuje svetlost vaših lampi kroz sve površine, a krajnji rezultat je prostorija koja izgleda mnogo veće od svoje stvarne kvadrature.

#2. Izaberite stil koji koristi čiste i nepretrpane trendove dizajna

Pošto vaš stan ima malu kvadraturu, morate uzeti u obzir stilove koji koriste elemente koji zauzimaju najmanje prostora. Istočnjački stilovi enterijera često sadrže minimalističke trendove dizajna koji najbolje funkcionišu u malim domovima. Možete odabrati klizne prozore i vrata, komade nameštaja male visine, zanimljive podne prostirke, itd.

Razmislite o jastucima oko niskog koktel stola, koji će biti zanimljivi čak i gostima koji kod vas dođu na zabavu, a rasteretiće prostor od kauča i stolica. Skandinavci i Japanci su u tome majstori, tako da je pre nekoliko godina nastao stil, koji objedinjuje oba njihova minimalistička dizajna u jedan – Japandi.

Još jedna odlična stvar za male životne prostore su trendovi modernog dizajna. Osnova ove dizajnerske ideje je funkcionalnost, tako da nema viška stvari, svaka od njih ima svoje mesto, i nema nereda. Možete koristiti neutralne boje, nameštaj sa definisanim i čistim ivicama, i sklopive, multifunkcionalne komade...

#3. Odlučite se za komade nameštaja koji obavljaju dvostruku dužnost

Pošto je reč o malom stanu sa jednom ili dve spavaće sobe, ili čak studio apartmanu, moramo da prihvatimo kreativne načine da napravimo prostor. Veliki gradovi, poput Njujorka, danas su dobro poznati po malim stanovima od svega desetak kvadrata, koji se uvek traže i veoma lako izdaju. Svi oni imaju nešto zajedničko, a to je nameštaj sa više funkcija.

Za početak, razmislite o zidnim krevetima koji se spuštaju, ili onim na razvlačenje. Bez obzira da li imate studio apartman ili odvojene spavaće sobe, ovi kreveti su sjajan dodatak. Ne samo da ih uvek možete razvući u krevet, već imate i prostor za sedenje. Ovo je sjajno rešenje i za eventualne goste, što se daleko češće dešava nego u veliki stanovima, u kojima postoji i gostinska soba. Kako kaže naš narod: „Gde čeljad nije besna, ni kuća nije tesna“.

Tu su, dalje, razni prostori za skladištenje u vidu zidnih ormara i trpezarijskih stolova na sklapanje, koji sa donje strane imaju ugrađeno ogledalo. Taburei i kuhinjske klupe koje u sebi kriju i dodatni ostavni prostor, kreveti u spavaćoj sobi ispod kojih je ogromna kutija koja može da proguta svu posteljinu koju imate, i možda još ponešto. Zatim, plakari po meri, koji anuliraju potrebu za ormarima koji opterećuju prostor, itd.

#4. Ugradite dovoljno polica

Najveći izazov u malim domovima je pronalaženje prostora za skladištenje stvari. Ne radi se samo o nameštaju, već i o dekoraciji i izlaganju vaših dragocenosti.

Kao prvo, ne želite da neprivlačni predmeti, kao što su kablovi, rezervne sijalice, igračke i novogodišnji ukrasi i svetiljke, i mnogi drugi predmeti, stoje na otvorenom. Ali, želite da ipak, onda kada vam zatrebaju, budu na dohvat ruke. Zato razmislite o instaliranju prostora za skladištenje u svim uglovima, a takve prostore možete sakriti i zavesama, i sličnim tkaninama.

Još jedno korisno rešenje za male domove je da iskoristite visinu umesto širine, u svoju korist. Napravite police, recimo za knjige, kojima ćete iskoristiti prostor od poda do plafona, ili ormare koji će biti visoki a plitki. Kada vam zatreba nešto iz tih viših delova, lako ćete im pristupiti uz pomoć merdevina ili stolica, koje je lako odložiti posle toga.

#5. Ne zazirite od paravana i lakih pregrada za sobe

U malim prostorima, pregrade mogu učiniti čuda. Njima recimo možete odvojiti dnevni od prostora za spavanje, kućnu kancelariju, ili prostor za dečiju igru. Pregrade za prostorije su prilično zgodne jer stvaraju virtuelne zidove kad god je potrebno, i sklapaju se radi lakšeg skladištenja.

To mogu biti i staklene pregrade, pa čak i samo zavese, koje preko dana mogu stajati skupljene na dve strane sobe, a uveče, mogu skrivati prostor za spavanje u okviru dnevnog boravka. Isto tako, u malim kupatilima, zavesa za kadu postavljena oko male ozidane kade, skrivaće prostor za tuširanje onda kada ga ne koristite, a ujedno, sprečavati prskanje vode po kupatilu u toku tuširanja.

#6. Iskoristite ulaz ili predsoblje

Sa ovim, nikad nema greške. Recimo, u okviru japanske kulture, ulaz u kuću je obično u vidu zatvorenog trema, koji je zove „genkan“. U njemu se ostavlja obuća, spoljna odeća u zimskim mesecima, i sve što može biti prljavo, pošto Japanci mnogo polažu na higijenu prostora u kome žive.

Ako u svom malom stanu nemate zaseban ulaz ili predsoblje, razmislite o korišćenju prostirki, kako biste vizuelno odvojili ulazni deo. Možete se čak odlučiti i za dužu tepih-stazu, da označite prolaz ka dnevnom boravku ili trpezariji, kao neku vrstu putokaza u kom smeru želite da gosti idu.

Police za cipele u predoblju takođe su dobra opcija kako biste uštedeli prostor u ormaru, kao i da bi mali stan ostao čist. U tom delu, možete razmisliti i o biljkama, koje ulepšavaju prostor i daju pozitivnu energiju vašem domaćinstvu.

#7. Osvetlite dobro svoj mali stan

Dobro osvetljenje ima mnogo prednosti. Kada su vam prostorije male, gledajte da svaki kutak osvetlite najbolje što možete, jer reflektivna osobina svetlosti čini da prostor deluje prostranije i prijatnije. Razmislite o kvalitetnim rasvetnim telima, jer će stvoriti iluziju veće kvadrature. Tokom dana, dobro je ako imate dosta dnevnog svetla, pa je bolja opcija da po mogućnosti postavite veće klizne, ili prozore koji se otvaraju ka spolja, pošto ćete tako uštedeti prostor. A prirodno svetlo čisti bakterije, ali i osvetljava prašinu i prljavštinu, stimulišući vas da je očistite.

Za ambijentalno osvetljenje možete postaviti podne lampe u blizini police za knjige, pored fotelje za čitanje u dnevnoj sobi, ili trpezarijskog stola. Takođe, razmislite o akcentnom osvetljenju koje će u malom stanu stvoriti fokusnu tačku, kako biste ponosno prikazali recimo neku kvalitetnu umetničku sliku ili dekoraciju. Stone lampe su dobar izbor u spavaćoj sobi pored kreveta, na radnom stolu, nekim pomoćnim stolovima u dnevnoj sobi, itd.

#8. Koristite reflektujuće površine

Da, pogodili ste, govorimo o ogledalima, staklenim stočićima, prozorima i pregradama u sobama, kristalnim komadima kućnog dekora, i tako dalje. Ove površine reflektuju eho snopova prirodnog svetla i lampi u celom vašem domu, čineći prostoriju većom nego što ona zaista jeste, što samo doprinosi estetskoj privlačnosti vašeg malog stana.

I na kraju...

Kao što vidite, život u stanu manje kvadrature ne znači da morate da pravite kompromise u pogledu stila, komoditeta i estetske vrednosti. Uz malo truda, mali stan može postati utočište za vas i vaše najdraže. Zato i ne čudi što je sve više onih koji prodaju svoje velike kuće i stanove, i sele se u male, pa čak i one pokretne, na točkovima, jer žele da žive slobodnije, nevezani za jadno mesto.

A u kolikom stanu (ili kući) vi živite? Imate li neki savet koga se mi nismo setili? Podelite ga sa nama u komentarima. Unapred hvala.

 

Fotografije: YouTube.com

Autorski tekst: Jelena Todorović


Autorski tekst: Jelena Todorović


Komentari (3)

Lala

Lako je kad se ima 100 kvadrta, sta renovirati kao imate 40 i neki kvadrat? Nema gde igla da se stavi a nesto drugo :(

(Dobar) +2
(Slab) 0
23-Aug-22 19:37:16 PMLidija

Ceo život živim u malom stanu, i sve je tako, zaista. Ono što je najvažnije je da ne gomilate nepotrebne stvari i da svaka stvar ima svoje mesto. Nered i mali stan se jednostavno ne slažu.

(Dobar) +2
(Slab) 0
23-Aug-22 13:12:04 PMNadja

Odlicni saveti, evo ja npr zivim u kuci na 2 sprata, ukupno oko 120 m2, ali opet mi nekada zafali prostora za odredjene stvari. U ovom trenutku recimo su mi svi ormari puni, tako da cu morati da uskoro kupim novi, a opet gledam gde njega da uglavim, jer nema bas ni dovoljno mesta po sobama.

(Dobar) +2
(Slab) 0
23-Aug-22 11:09:25 AMDodajte komentar