SrbijaSpace logo

Dezinsekcija silverfish-a ili srebrne ribice

 

Dezinsekcija silverfish-a ili srebrne ribice

Silverfish je insekt srebrnaste boje. U začetku (u ranoj fazi) su beličaste boje i tokom sazrevanja menjaju boju u sivkaste nijanse do srebrne boje u odrasloj fazi. Dužina ovog insekta varira od perioda razvitka pa tako u potpunom razvitku mogu biti dužine od 07 do 11 milimetara (nekada i veći). Ovaj insekt nema krila i ne leti. Kretnja ovog insekta odvija se polukružnim okretima i najvise podseća na pokrete ribe u vodi. 
Njihov životni vek traje od 2 godine pa sve do 8 godina.


Poreklo srebrne ribice


Rasprostranjeni su po celom svetu i ima ih na svim kontinentima. Predpostavlja se da su rani preci ovog insekta najraniji, najprimitivniji insekti. Poreklo im datira još pre 400 milion godina.


Razmnožavanje silverfish insekata


Veoma su aktivni, ako je sredina u kojoj obitavaju, vlažna i toplija. U takvim uslovima ženka u svom životnom veku može da položi i do 100 jaja. Zavlače se u razne pukotine i tu polažu jaja. Potpuno sazrevaju, u zavisnosti od uslova u kojima žive, od 2-4 meseca.


Štete


Srebrna ribica uglavnom jede materijale bogate skrobom i zbog mogućnosti da vari celulozu najčešće se hrani raznim papirima, knjigama, tapetama i td. Takodje je u stanju i da se hrani raznim tkaninama pa ga je moguće videti i u tepisima i raznim odevnim predmetima.. Samim tim se najčešće i sreće u prostorijama u kojima se nalaze biblioteke, razne vrste arhiva, mogu se zateći i u ormanima… U domovima se uglavnom krije preko dana a noću izlazi u potrazi za hranom. U domove se donosi preko predmeta koji su već zaraženi ovim insektom.

 

Dezinsekcija silverfish-a predstavlja uništavanje ovih insekata na odredjenom predelu. Uništavanje srebrne ribice sa insekticidima je najzastupljeniji metod. Primenjuje se metoda prskanja sa pumpama niskog pritiska pomoću kojih preparati mogu da prodru u sve pukotine i ivice.
Ovaj metod ne predstavlja nikakvu opasnost po zdravlje ljudi ili kućnih ljubimaca.
Postoje razne alternativne metode - uradi sam (sprejevi, praškovi,razna sredstva za dezinsekciju...) koje ne mogu da garantuju potpuno suzbijanje ovih insekata.

 

Tekst je pozajmljen sa sajta EkoEnd-a


Preuzeto sa: https://www.dezinsekcijaderatizacija.rs/blog/Dezinsekcija-silverfisha-ili-srebrne-ribice-21.html


Komentari (1)

Mirjana

Ja do skoro nisam ni znala kakve su to zapravo bubice, mislim jesam ih vidjala, ali nisam znala da li su stetocine i da li ih treba unistavati ili ne , sve dok nisam procitala blog o njima (https://www.dezinsekcijaderatizacija.rs/blog/Dezinsekcija-silverfisha-ili-srebrne-ribice-21.html) One zapravo nisu neke prevelike stetocine, hrane se celulozom i papirom, sto znaci ako imate knjige mogle bi vam naciniti stetu.(Dobar) 0
(Slab) 0
12-Sep-17 14:28:25 PMDodajte komentar