SrbijaSpace logo

Iznajmljivanje vozila osobama sa invaliditetom

 

Iznajmljivanje vozila osobama sa invaliditetom

3 decembar je dan osoba sa invaliditetom. 

Kako rent-a-car agencijizlaze u susret ovoj kategoriju građana:

 

Surogat vozač


Ukoliko osoba koja iznajmljuje auto, ne može da vozi zbog svog hendikepa, ili nema važeću vozačku dozvolu, može da rentira auto sa vozačem. 

Uslugu surogat vozača možete koristiti i za:

 

  • Prevoz prtljaga - Vozila imaju tovarni prostor za prevoz vašeg prtljaga. Ukoliko je potrebno, može se rentirati i prikolica
  • Prevoz dece -  rent a car agencije obezbedjuju posebna sedišta za prevoz dece, onako kako je zakonom propisano.

 

Vozila specijalno prilagodjena osobama sa posebnim potrebama


Ako osoba sa posebnim potrebama moze i želi da samostalno upravlja vozilom, postoji mogućnost iznajmljivanja vozila sa specijalnom opremom u rent a car agencijama, pod uslovom da agencije imaju takva vozila u ponudi.

Specijalna oprema podrazumeva:

 

  • Ogledala koja proširuju vidno polje vozača (panoramska ogledala). 
    Ova ogledala omogućavaju vozaču da bolje sagleda stanje na putu kojim se kreće, a samim tim olakšava vožnju osobama koje imaju problema sa pokretljivošću i obezbedjuje im komfornu vožnju.
  • Platforma koja omogućava lak prelazak iz kolica u auto. Osobama koje koriste invalidska kolica, ovakva vrsta dodatne opreme, obezbedjuje da mogu da putuju sami i koriste auto bez pomoci drugih lica.
  • Okretna sedista koja povecavaju mobilnost vozača sa invaliditetom. Mobilnost tokom voznje je od veoma velikog značaja. Sedišta posebno prilagodjena osobama sa posebnim potrebama omogućavaju bezbednu voznju.
  • Ručna kontrola koja omogućava vozačima da daju gas, zakoče i promene ručnim kontrolnim uredjajima. Osobe koje ne mogu da koriste donje ekstremitete, praktično ne mogu da upravljaju vozilom ukoliko ne postoji ručna kontrola gasa, kočnica i kvačila. Zato veće rent a car agencije imaju u svojoj ponudi automobila sa ovom vrstom specijalne opreme.
  • Volan koji je moguće okrenuti jednom rukom. Volan koji se okreće jednom rukom omogućava da osobe sa invaliditetom, kojime ne mogu da koriste ili nemaju jednu ruku, mogu da upravljaju vozilom.Važno je da obavestite rent a car agenciju da li koristite levu ili desnu ruku.

Korišćen je materijal sa bloga beogradskirentacar.blogspot.rs


Autorski tekst: Nenad Savić


Komentari (2)

Kosta

Svaka čast za tekst!(Dobar) +1
(Slab) 0
22-Jul-18 19:53:50 PMTixi

Super sto se neko setio ovoga, jer svako od nas moze da bude u ovoj situaciji, nazalost.(Dobar) +2
(Slab) 0
04-Dec-17 12:47:16 PMDodajte komentar