SrbijaSpace logo

Kome se preporucuje odlazak na more, a kome ne?

 

Kome se preporucuje odlazak na more, a kome ne?

Kome se preporucuje odlazak na more, a kome ne?

 

 

 

Kome se preporučuje?

 

Najmlađima se preporučuje boravak na moru, jer će im to poboljšati imunitet, biće otporniji tokom godine, a mediteranska klima može da eliminiše ili bar redukuje respiratorne bolesti . Roditelji moraju da budu pažljivi prilikom izlaganja nežne dečje kože sunčevim zracima. Ne treba zaboraviti da se sunčevo zračenje odbija od vodene površine i da može da deluje na kožu čak i kada je dete sklonjeno pod suncobran.

 

Suva, topla i sunčana mediteranska klima se posebno preporučuje obolelima od bronhijalne astme, a more prija i onima koji boluju od tuberkuloze, hroničnog bronhitisa, blažih kardioloških oboljenja ili neuroloških poremećaja.

 

 

Kome se ne preporučuje?

 

 Letovanje na moru, bilo da je Grčka, Crna Gora ili bilo gde drugde u sezoni se ne preporučuje osobama koje imaju aktivnu malignu bolest, naročito melanoma. Da bi se ispoljili povoljni efekti boravka na planini ili moru, odmor bi trebalo da traje najmanje dve nedelje.

 

Image result for more kupanje

 

Ako ove godine planirate da odete na more, iskoristimo prednosti mora koje je, osim što je odlično za odmor, veoma lekovito. Evo zašto:

 • Sastav morske vode sličan je ljudskoj krvnoj plazmi pa se ona lako apsorbuje u telo, jer se tokom boravka u vodi otvaraju pore. To dopušta koži da upije morske minerale i izbaci štetne toksine iz tela.

 

 • Morska voda sadrži obilje elemenata važnih za ljudsko telo – vitamina, mineralnih soli, elemenata u tragovima, pa čak i aminokiselina.

 

 •  Kupanje u moru, koje je puno blagotvornih jedinjenja, aktivira ćelijske enzime podstičući samoisceljujuće procese.

 

 

 • Morska voda poboljšava cirkulaciju i razmenu materija u organizmu, pa čak i nadoknađuje gubitak minerala uzrokovan lošom ishranom i stresom.

 

 • Morska voda ima analgetska i umirujuća svojstva i čak može da ukloni bol iz određenih regiona, ili celog tela.

 

 • Kupanje u moru pomaže da uklonimo stres, slabosti i posledice dugotrajnih bolesti.

 

 • Boravak u morskoj vodi povećava pokretljivost kod bolesti koštano-mišićnog sistema kao što su osteoporoza, reumatizam i arthritis.

 

 • Poznato je da udisanje morskih isparenja, posebno rano ujutru, pomaže i kod disajnih bolesti:
 • rinitisa
 • sinusitisa
 •  hroničnog bronhitisa
 • bronhijalne astme
 • faringitisa

Image result for more kupanje

Kupka u moru deluje kao tretman lepote, jer tonira mišiće i prolepšava kožu, pomaže za mršavljenje i smanjivanje celulita.

Ako ne možete na more…

… šteta! Ali, deo dobrobiti od boravka na moru možete da iskoristite i kod kuće. U tome vam mogu pomoći kupke i oblozi sa lekovitim algama i morskim blatom, dodaci ishrani dobijeni od morskih algi i kupke sa morskom solju. Ako patite od alergija ili disajnih tegoba, možete da iskoristite prednosti tzv. slanih soba i uživate u dobrobitima vazduha zasićenog mikročesticama morske soli

Za konkretne ponude, aranžmane i cene posetite sajt turističke agencije Halotravel iz Niša.


Autorski tekst: Mirjana


Komentari (1)

nenad

Odlazak na more se ne preporučuje ljudima koji ne vole gužve, koji su nerovzni ili imaju neku psihičku bolest. Odlazak na more i sunčanje se ne preporučuje ljudima koji imaju bledi ten i puno mladeža na koži. Lekovito dejstvo mora je i tekako precenjena stvar, zdravije je otići na planinu ili banju (ali ne u ove naše)

(Dobar) 0
(Slab) 0
14-Jul-17 22:53:30 PMDodajte komentar