SrbijaSpace logo

Selidba stilskog nameštaja i drugih vrednih stvari

 

Selidba stilskog nameštaja i drugih vrednih stvari

Šta  je to stilski nameštaj i šta spada u stilski nameštaj?

Pod stilskim nameštajem podrazumevamo razni komadi nameštaja, većih i manjih dimenzija, različite starosti, a koji imaju neku vrednost, vrednost koja nekada premašuje cenu običnog nameštaja i za nekoliko desetina puta. Ovi predmeti se čuvaju godinama, decenijama, vekovima, svojim vlasnicima su neprocenjljivi, nekada se prenose generacijama u jednoj porodici. U ovu kategoriju može da se dodaju i stvari koji nemaju novčanu vrednost ali imaju veliku emotivnu vrednost za njihove vlasnike. To mogu biti pokloni dragih osoba ili predmeti koji su bili vlasništvo predaka na koje nas i podsećaju.

Stilski nameštaj može da bude:

¾ starinska vitrina,

¾ šimizet,

¾ komoda,

¾ fotelja, 

¾ sto i stolice,

¾ starinski bračni krevet,

¾ ormari od punog drveta kakvi su se samo nekada pravili,

¾ ovde stavljamo i umetničke slike, antikviteti, skulpture ili druga umetnička dela koje smo kupili, nasledili ili dobili kao poklon.

 

Svako ko mora da seli ovakve vredne stvari dobije glavobolju razmišljajući kako da ih prenese u novi dom čitave i neoštećene.  

 

Specifičnost sellidbe stilskog nameštaja

 

Razlozi koji otežavaju selidbu i preseljavanje vrednih komada stilskog nameštaja su najčešće:

 

 • njihova starost,
 • krhkost,
 • velika vrednost – ukoliko se desi samo mala ogrebotina gubi se od vrednosti,
 • dimenzije i težina

 

Stilski nameštaj

 

Sa ovom predmetima mora pažljivo i stručno da se rukuje, nosi i transportuje. Potrebno je posedovati:

 

 • iskustvo,
 • tehniku i znanje,
 • kvalitetne materijale za zaštitu i
 • sredstva za nošenje i transport

 

Agencije za selidbe

 

Ko može bolje od profesionalnih agencija za selidbe da izvrši preselenje stilskih komada nameštaja i drugih vrednih stvari? Oni će selidbu obaviti u nekoliko faza:
 

Agencije za selidbea. Zaštita i pakovanje – adekvatna zaštita je vrlo bitna i uključuje nekoliko slojeva:

 

 • Osnovni sloj - puc puci streč folija
 • Drugi sloj - mekani višeslojni karton
 • Treći sloj - čvrst petoslojni karton

 

Manji predmeti se zaštićuju puc-puc folijom i pakuju u kutije. Krupniji komadi se zaštićuju streč i puc-puc folijom, pa rebrastima kartonom i na kraju ćebetom i sunđerom za zamotaju uglovi i ćoškovi.

 

 1. Nošenje – Potrebno je iskustvo, tehnika i odgovarajuća oprema za nošenje da bi se stilski nameštaj bezbedno preneo do i od vozila do krajnje stana. Mora se obratiti posebna pažnja kod zgrada koje nemaju lift.Nošenje stilskog nameštaja, umetnina i antikviteta nikada ne treba da se radi u žurbi.

 

 1. Transport – vozilo treba da ima tapacirane unutrašnje stranice i sredstva za zaštitu kao što su ćebad, kartoni, folije, lepljive trake, španeri i dr. Kod selidbi u druge države vredne stvari se pakuju u drvenim sanducima.

 

Cena selidbeCena sellidbe stilskog nameštaja

 

Na cenu utiču nekoliko faktora: nestandardne dimenzije i težina stilskih komada, spratnost objekta, da li postoji lift, koliko je radnika potrebno angažovati i sl. Ako je rizik od oštećenja stilskog nameštaja visok zbog njegovo osetljivosti i krhkosti ili zbog prenošenja kroz uska vrata, hodnike i stepeništa i traži dopunsku zaštititu ,cena je veća.

 

 

Zaključak

 

Stilski nameštaj je vredan, zato treba dobro razmisliti kome prepustiti taj nezgodni zadatak njegove selidbe. Potrebno je raspitati se koje agencije to rade, koliko je njihovo iskustvo, potražiti preporuke, pogledati i na Internetu. Kada se odabere najbolja agencija za selidbe, tražite od njih prvo da pošalju nekog koji će da izvrši procenu situacije, da napravi dobar plan transporta i zaštite, tek nakon ovog pristupiti samom činu preselenja. Uz dobru pripremu, preselenje vrednih stvari neće predstavljati nikakav problem.


Autorski tekst: SrbijaSpace.rs


Komentari (2)

Milošević selidbe

Ukoliko ne želite da angažujete agenciju, a imate vredne stvari, možete da angažujete samo radnike koji će da se brinu o bezbednom iznošenju, pakovanju i unošenju ovakvih specifičnih stvari.
Selidba vrednih komada nameštaja, skulptura, slika, itd, je veoma delikatna, one mogu da budu veoma lomljive i najmanji pogrešan korak vodi ka oštećenju i gubitku njihove vrednosti.
Angažmanom radnika koji su vični ovakvim selidbama, koji imaju znanje i iskustvo, vi imate garanciju da će sve proći kako treba. Zato raspitajte se kod agencija da li iznajmljuju radnike.(Dobar) +2
(Slab) 0
13-Jun-19 13:13:06 PMMarko

Skupocene stvari možete sami da prevezete sopstvenim vozilom. Sve ostale stvari do kojih vam je stalo možete da napravite klauzulu u ugovoru da u slučaju oštećenja nadoknadu snosi agencija za selidbe.
To je jedini način da se obezbedite i ne pretrpite gubitak.(Dobar) +3
(Slab) 0
05-May-19 15:08:17 PMDodajte komentar