SrbijaSpace logo

Selidbe u drugu državu

 

Selidbe u drugu državu

Selidba u drugu državu

 

Međunarodna selidba je velika promena u svačijem životu. Radost zbog selidbe u neku stranu zemlju, bilo da se selite samostalno ili porodično, lako može ustupiti mesto stresu na graničnom prelazu ukoliko se njenoj pripremi i sprovodjenju nije pristupilo detaljno i metodično. Evo nekih saveta za koje smatramo da mogu biti korisni:

 • Budite sigurni da imate svu potrebnu dokumentaciju
  Iako ste dobili vizu, proverite rok važenja pasoša koji na dan prelaska državne granice mora biti duži od 3 meseca. Ova odredba stoji u Šengen sporazumu i evropske pogranične službe je sprovode bez izuzetaka. Takodje, validno putno osiguranje je imperativ.
   
 • Dokumentujte vašu pokretnu imovinu
  Carinski službenici su po pravilu neumoljivi. Ukoliko se selite u stranu zemlju a posedujete laptop, mobilni telefon, digitalnu kameru ili neki drugi uredjaj koji podleže carinjenju, obratite se carini radi sastavljanja deklaracije kako vam prilikom povratka u Srbiju za tim istim uredjajima ne bi zahtevali plaćanje carine. Osim toga, dobra je ideja da sastavite neku vašu varijantu transportnog manifesta gde bi sve vaše pokretnosti sa kojima putujete bile nMedjunarodna selidba pripremaavedene i pobrojane. To možete uraditi samostalno ili u saradnji sa agencijom sa selidbe kojoj ste poverili selidbu. 
 •  
 • Obratite se proverenoj agenciji za selidbe
  Obzirom na stroge saobraćajne propise u EU, od velikog je značaja da vašu selidbu u inostranstvo poverite proverenoj agenciji za selidbe koja vrši i internacionalne selidbe. Vozilo koje prevozi vašu privatnu imovinu na teritoriju neke od zemalja EU mora biti potpuno tehnički ispravno i u skladu sa važećom regulativom EU.
  Dobro se raspitajte, potražite na internetu mišljenja prethodnih klijenata i odlučite se za neku od renomiranih agencija za selidbe sa dužom tradicijom i dugogodišnjim poverenjem klijenata. 


Radost zbog odlaska u drugu zemlju zbog dobre poslovne ponude ili okupljanja porodice pod jednim krovom „tamo preko“ treba da ostane u večnom sećanju, bez neprijatnosti prilikom pasoške ili carinske kontrole na granici.

Ako planirate selidbu u drugu zemlju raspitajte se o potrebnoj dokumentaciji kao i o svim potencijalnim problemima.


Autorski tekst: Mirjana


Dodajte komentar