Baštenska rasveta

 

Baštenska rasveta

Zašto je baštenska raveta hit u poslednje vreme?

Ovoj vrsti rasvete nije bilo ukazano uvek ujednačeno interesovanje, pre svega od strane kupaca, ali slobodno možemo reći i od proizvođača. Jednostavno, tako je! Razloga je, po našem mišljenju više i svaki od njih ima svoja objašnjenja, kojih takodje ima više.

Jedan od takvih je i sadašnje vreme, u kojem prisustvo virusa KORONE, tzv ’’KOVID 19’’ značajno utiče na povećano interesovanje za kuće na periferiji, seoske kuće i slične nekretnine.

Ili pojednostavljeno rečeno – ’’kuće sa dvorištem’’,  ili još primerenije u našem svakodnevnom žargonu – ’’dvorišne kuće’’. I za ovaj razlog, ili uzrok, objašnjenja je više.


Led rasveta
 

Naše objašnjenje se nalazi u povećanom interesovanju za izbor rasvete koja se lakše prepoznaje kao ’’spoljna rasveta". Dobra stvar za korisnike je raznolikost, od osnovne spoljne rasvete, pa do ukrasne – dekorativne rasvete koja bi ulepšavala izgled našeg dvorišta – vrta, naše terase, prilaznog prostora ispred dvorišta i sl.

Danas, dostignuti tehnološki nivo tzv. ’’baštenske rasvete’’ pruža zaista značajno uvećane mogućnosti da se ostvari traženi i željeni izbor osvetljenja koje će obogatiti i ulepšati svaki prostor kojem je namenjen i svaki deo tog prostora posebno.

Izbor novijih, savremenih osvetljenja je naravno vaš, ali ne manje bitno i vaših savetnika, prijatleja koji se rayumeju, stručnih lica, pa na kraju krajeva i prodavaca. U tom procesu, od izbora pa do konačnog izgleda i svih ostvarenih svetlosnih efekata pokušaćemo da približimo što više korisnih i neophodnih informacija, kako bi vaše dvorište, vrt i cela kuća lepše zasijali.


Led rasveta
 

Ali.. Postoji jedan ’’uslov’’ a to je da utvrdite pouzdano vaš beskompromisan izbor. Tačnije da ’’tačno’’ znate šta hoćete! Onda je, kao i kod drugih stvari u životu, sve ostalo neuporedivo lakše!

Izbor osvetllenja
 

Kakav stil osvetljenja (’’hladno’’ ili ’’toplo’’), koja veličina (u svim dimenzijama, uključujući i doseg svetlosnog snopa), mesto gde će biti postavljena, i sve dalje od toga, u vezi sa tim, je izuzetno važno!


Pored tehničkih podataka, koji bezuslovno moraju biti potpuno pouzdani, ukazujemo vam na:


Izbor boja


Boja svetlosti koja predstavlja vaš izbor ne ostavlja dilemu o vašem ukusu. Ipak, postoje i nijanse boja kao i dizajn proizvoda koji može doneti neočekivane doživljaje. Na sreću, ponuda rasvete je sve bolja i na našem tržištu tako da se svako može uklopiti i cenovno i dizajnerski pronaći pravo rešenje za svoj eksteirjer.

Dobra ponuda led rasvete

Veliki izbor spoljne rasvete – rasvetnih tela (led reflektori, brodske lampe, stepenišne lampe…) koji će vam olakšati ( a možda i ’’otežati) izbor, uključujući i izbor boja.

Nije suvišno da vašu pažnju – interesovanje usmerimo i pored ostalog naglasimo, da su baštenski stubovi i tzv. baštenski šiljci vrlo pogodni da vam pruže zadovoljstvo u odsjaju drveća, cveća, travnatih površina i ograda u svakoj vremenskoj prilici. I leti, i zimi, bez obzira na kišu, mesečinu, rani i kasni sumrak, na sneg i sl.


Izbor optimalne temperature u boji spoljne rasvete


Možda ovakvo nabrajanje šarolike ponude rasvete može da stvori određene dileme u pogledu izbora, ali postoje i olakšice. Nije zgoreg pitati one koji se bave ovom oblašću, dobiti savet,  koji sa vama učestvuje i pomaže vam u razumevanju temperature boje i samu prirodu svetlosti, pa i ostvarenje očekivanih efekata različitih vrsta svetlosti i samih izvora te svetlosti.

Morate biti dovoljno upoznati i upućeni da prepoznate vrednovanje, temperaturu u boji svetlosti, koja merena u stepenima Kelvina (K) pokazuje:

  • niže temperature ostvaruju efekat toplijeg svetla, i
  • više temperature ostvaruju efekat hladnije boje, nalik neonskom belom svetlu.


Brojne su nijanse koje ostvaruju ove različitosti, do granica umetničke idile. Ne možemo se prepustiti širem objašnjenju, jer neka rešenja treba vidti, doživeti, ili prodiskutovati sa vašim dizajnerom – stručnim saradnikom ili nekim u koga imate poverenja zaista! Stručne neposredne informacije i sugestije bi vam učinile izbor lakšim, sigurno!

Pogotovo, ako se suočite sa dilemom da li je odgovarajuća rasveta temperature 2700K, 3000K, ili neutralno svetlo od 4000K…?!


Led rasveta
 

Ovde već dolazimo do graničnog područja koje određuje umetnost ’’o ukusima se ne može (ili ne treba?) raspravljati’’. Zato ostaje ’’izbor je vaš’’.

Ostaju dileme: bolje –skuplje, slabije-jeftinije, efikasnije – manje efikasnije, lepše – manje lepo, i … dugačak je niz…

Najnovija LED osvetljenja, gde je utrka u lepoti, kvalitetu, dugotrajnosti, ekonomičnosti i … dostižu neverovatne visine kako u očekivanjima i zahtevima, pre, pa iznad svega, u:

  • energetskoj efikasnosti,
  • blistavosti sjaja i efektima savršenosti i jasnosti svetla, do perfekcije vidljivosti,
  • visokoj ekonomičnosti u potrošnji električne energije, koja je i za nas, i za  mnoge od vas, skoro presudna u izboru,
  • veoma širok izbor različitih stilova


I na kraju


I na kraju, ali ne manje važno. Najvažnije je znati da ste vi onaj ko odlučuje. Sve je idalje na vama, a sve širi asortiman baštnske rasveta je dostupniji. Pronađite vaš stil, sami ili uz pomoć esteta, dizajnera i unesite novo svetlo u vaše dvorište, kuću, vrt. Ono što sigurno znamo je da ćete biti primećeni. Podelite sa nama vaša iskustva u primeni led rasveti u bašti, dvorištu, oko kuče. 

 


Autorski tekst: SrbijaSpace.rs


Komentari (3)

Nenad

Volim osvetljenje bašte i dvorišta, ali da ne bude preterano, nego sa stilom i diskretno. Pravi je izazv na primer osvetliti ovo dvorište http://www.solis-nekretnine.com/kuca-novi-sad-lipov-gaj-dvojna/sr/3001568/. Kakvu svetlost odabrati, kolika d abude jačina, kako da budu rasporedjeni i slično. Kod kupovine treba neko iz firme da dođe pa da da savete, oni najbolje znaju, mada koliko znam to se retko dešava

(Dobar) +1
(Slab) 0
12-Aug-20 12:01:31 PMNadja

Danas ima toliko izbora i lepih ideja. Meni basta nije mnogo velika, ali uspela sam da stavim 2 ukrasna stuba koji su u obliku fenjera, a posto imam veliki potporni zid jer zivim na brdu, tamo sam napravila vertikalnu bastu u 3 nivoa i na svakom stavila led traku. Nije potrebno mnogo ulaganja a basta bude kao iz bajke.

(Dobar) +2
(Slab) 0
11-Aug-20 14:14:44 PMJelena

U pravu ste, nekad se mnogo manje brinulo o baštenskoj rasveti. Moj tata je svojevremeno radio kao komercijalista za firmu koja se bavila rasvetom. Svega ostalog je bilo, ali što se te spoljne rasvete tiče, nekoliko tipova kandelabara, poneka tzv. brodska svetiljka, i to je sve. Onda su se ljudi dovijali, pa kupovali neke svetiljke koje se inače ugrađuju u bazene, i koristili ih za osvetljenje staza, cvetnih leja ili drveća. To je vršilo posao, ali nije uvek bilo adekvatno. Koliko vidim, sada se mnogo više polaže na to, tako da su ove svetiljke na slikama zaista izuzetne. A nije ni čudo, jer se toliko njih bacilo u potragu za kućama i vikendicama, da agencije poput Solis nekretnina nemaju odmora ni sekunde. Počeli smo da shvatamo začaj "svoje kućice-svoje slobodice", a bilo je i krajnje vreme da dođe do toga.

(Dobar) +2
(Slab) 0
11-Aug-20 13:56:03 PMDodajte komentar