SrbijaSpace logo

Flaširana voda ili aparat za prečišćavanje vode

 

Flaširana voda ili aparat za prečišćavanje vode

Moram priznati da sam po pitanju kvaliteta vode prilično skeptična.

Svakodnevno u novinama čitam saopštenja zavoda za zdravlje:
 

- Voda sa česme u tom i tom gradu nije za piće, voda sa leve strane Dunava ne sme se piti, izlile se septičke jame voda ne sme da se pije ... 


Voda je sve češće tema. Pitanje vode u poslednje vreme postaje jedno od važnijih u našim životima. I naravno, čim se pojavi problem tu su i predlagači nekih čudotvornih rešenja. Iskreno ne znam kome da verujem  jer uvek kruže suprotne informacije.

Jedno istraživanje kaže da je voda sa česme bezbedna za piće, dok drugo istraživanje kaže da treba da pijemo samo flaširanu vodu.  Naravno, tu je i treća varijanta da koristimo kućne aparate za prečišćavanje vode.


Voda sa česme, flaširana voda ili aparati za prečišćavanja vode?

Iako se flaširana voda promoviše kao mnogo zdravija od vode sa česme, svi znamo da plastika loše utiče na naše zdravlje. Takođe, u trenutku otvaranja flaširana voda je veoma osetljiva na zagađenje. Ona ne bi trebalo da stoji neograničeno u stanu već da se što pre iskoristi posle otvaranja. 

Pored toga, kada kupujemo flaširanu vodu, plastične flaše nam se gomilaju u kući, plastično otpad postaje mikro i makro problem jer u Srbiji nema lako dostupnih mesta za reciklažu. Bačene plastične boce svuda predstavljaju veliku ekološku katastrofu za celo čovečanstvo koja ne može da se meri novcem i koja našu budućnost.


Voda sa cesme flasirana voda aparati za preciscavanje vode
 

Zvanični podaci kažu da je voda u Beogradu čista za piće, međutim, u Srbiji postoje mesta u kojima voda nikako nije nije bezbedna za piće pa čak ni  kao tehnička voda. 

U našoj zemlji imamo lekovite banje, za koje znamo da imaju lekovite izvore sa vodom, što znači da nije lako uspostaviti kriterijume za ocenjivanje vode kao bezbedne ili ne.
 

Da ne bi previše razmišljali ukoliko želite da pijete čistu vodu, i da budete sigurni da voda ne šteti vašem organizmu razmislite i informišite se o mogučnosti da koristite filtere za vodu. 


Iako se  voda u velikim gradovima kontroliše konstantno tokom dana i rade se fizičko-hemijske i mikrobiološke analize kvalitet vode je vrlo varijabilan. To najbolje znamo mi potrošači jer mi tu vodu i koristimo i vidimo šta nam izlazi iz česme. 
 

Sistem reverzne osmoze

Ovo je jedan od najboljih načina za filtriranje vode. Kroz ovaj proces se vrši eliminacija i najsitnijih čestica iz vode. Na taj način do korisnika stiže kvalitetna voda za piće koja zadovoljava stroge standarde.


Šta je rešenje za kvalitetniju vodu za piće?

Filteri za vodu mogu značajno pomoći u prečišćavanju, a vi ćete uštedeti na kupovini flaširane vode. 

Da ne bih puno razmišljala i svakodnevno preživljavala šokove čitajući u novinama razne informacije o kvalitetu vode sebe i svoju porodicu sam častila aparatom za prečišćavanje vode koji radi po principu obrnute osmoze.

Na taj način sam porodici i sebi obezbedila vrhunski čistu vodu, hemijski, bakteriološki, mikrobiološki, radiološki i fizički ispravnu za piće i pripremanje hrane.

Pravilno korišćenje uređaja za filtriranje vode može bitno da poboljša kvalitet vode. Ovi aparati se upotrebljavaju se kao dodatni elementi spojeni na kućnu vodovodnu instalaciju sa sopstvenom česmom i rezervoarom koji sadrži prečišćenu vodu.

Između mnogih filtera za poboljšanje kvaliteta pitke vode, najekonomičniji su oni koji odstranjuju makro i mikro nečistoće, a to su filteri sa osmotskom reverzibilnom membranom.

I umesto nekog zaključka želim da kažem moje mišljenje i iskustvo:
 

Posle izvesnog vremena shvatila sam da sam da je kupovina
kućnog aparata za prečišćavanje vode
ekonomski mnogo isplatljivije nego
kupovina flaširane vode.

Mirno spavam i ne razmišljam više o kvalitetu vode.


Autorski tekst: SrbijaSpace.rs


Komentari (3)

Jelena

Aparat za preciscavanje vode je definitivno dobra i dugorocna investicija. Kada je u pitanju kvalitet vode,takodje je utvrdjeno da je sa aparata voda koja je filtrirana,kvalitetnija od kupovne. Ja koristim neki ambilife aparat za vodu i sa njim sam prezadovoljna. Trebalo bi da vodimo racuna o tome sta unosimo u organizam i kakvu vodu pijemo.

(Dobar) 0
(Slab) 0
06-Jun-23 13:34:15 PMIvanka

Aparati za vodu su u startu skuplji ali se na duže staze itekako isplate!(Dobar) +1
(Slab) 0
02-Oct-19 11:07:39 AMKalina

Sve sto je navedeno u tekstu je tacno.Ulaganje u kupovinu aparata za preciscavanje vode je PRAVA stvar.Pre svega znate da pijete vodu preciscenu od svih losih zagadjenosti,posebno kad znamo kroz kakve cevi protice voda da bi stigla do nase slavine.Odusevila sam se kad sam na slici videla aparat koji i ja imam kod kuce.Praktican,izgleda elegantno,a slavina na sudoperi mi omogucava ne samo da tocim vodu za pice,vec da komotno perem povrce i voce,jer ja sa tom vodom i kuvam.Sluzi mi i za ispiranje sudova,jer nema kamenca pa mi se npr.case sijaju iako ih ne obrisem.U rezervoaru ima uvek dovoljno vode,jer cim krene istakanje vode on se dopunjuje.Mozda neko misli da je skup,ali se vrlo brzo isplati.(Dobar) +5
(Slab) 0
30-Jul-19 12:21:53 PMDodajte komentar