SrbijaSpace logo

Insulinska rezistencija i kako je pobediti bez lekova

 

Insulinska rezistencija i kako je pobediti bez lekova

Insulinska rezistencija postala je bolest današnjice. Neki mirno žive sa tim da imaju ovu „boljku“ a neki su uplašeni  jer ne znaju kakav je mogući ishod ovog problema.

Uvek je važila ona stara: “Bolje sprečiti nego lečiti“, ali problem nastaje onog momenta kada bi smo mi sprečili ali ne znamo kako, a klasična medicina nudi jedino rešenje u vidu Gluformina. 

Odmah moram da kažem da nemam ništa protiv ovog leka, ali treba imati na umu da je ovo ipak lek za osobe koje su već obolele od dijabeta i čija jutarnja glukoza i tzv.HBA1C /šećer na tromesećnom nivou/ prelazi referentne vrednosti.


Zašto sam načela ovu temu?


Zato što sam i ja spadala u tu kategoriju, i  da dobro vidite ovu reč napisanu u prošlom vremenu  „spadala“ jer  više nemam ovaj problem. Međutim za razliku od većine koja ide linijom manjeg otpora  i jednostavno guta ono što im se kaže ja sam ipak rešila da probam da se upustim u borbu sa vetrenjačama i pokušam da rešim problem ali na prirodan način... I USPELA SAM!

Nije bilo jednostavno ali moje je bilo da pokušam i budem istrajna u onome što radim.

Pre svega konsultovala sam se sa drugaricom koja je nutricionista i koja mi je savetovala da za početak koristim hranu koja ima nizak glikemijski indeks. Suština je bila da izbegnem situaciju koja mi se redovno dešavala nakon obroka, a to je onaj osećaj umora, malaksalosti i užasna potreba da pojedem nešto slatko.

Neću da vas gušim sa tim koje su to namirnice, jer se na internetu mogu naći tablice namirnica sa niskim glikemijskim indeksom tako da na osnovu toga možete izabrati namirnice koje volite i napravite svoj individualni jelovnik.


Želela sam da uradim još nešto i počela sam malo više da istražujem. 


Onda sam na više mesta pročitala da postoje tzv“spori virusi“ CMV, EBV koji pripadaju grupi Herpes virusa i koji ne moraju dati neke drastične simptome ali mogu oštetiti ćelije pankreasa koje imaju veoma sporu - gotovo nikakvu moć regeneracije  i vremenom izazvati stanje nama poznato kao insulinska rezistencija.

Naime, vremenom zbog oštećenja, ćelije prestaju da efikasno prepoznaju i odgovore na signale insulina, praktično ne daju odgovor na njega /jer on ima ulogu da reguliše koncentraciju šećera u krvi i omogući zapravo ulazak glukoze u ćeliju/ i dolazi do razvoja insulinske rezistencije. 

Dakle, prvo je bilo potrebno „pobiti“ te viruse, najbolji način da pobedite u ratu sa virusima – je da OJAČATE IMUNITET.

BONUS VIDEO: Šta je kurkuma, sa Dr. Ivanom Kovačević

 


Krenula sam u invaziju!


Omega 3 u većim dozama od oko 6gr dnevno uz obavezan vitamin E od 400ij. Naime, saznala sam da Omega u većim dozama ima jako antivirusno dejstvo a od ribljeg ulja niko umro nije pa sam rešila da pokušam. Naravno mnogi su rekli da nisam normalna, počev od mojih prijatelja farmaceuta pa nadalje ali ja sam išla logikom; „Kao deca naši roditelji su pili svaki dan po supenu kašiku ribljeg ulja (što je između 15-20gr) i preživeli su, pa što ne bih i ja sa ovom manjom dozom“. 


PREŽIVEH!


Uz Omegu pila sam i aktivirani zeolit DETOXAMIN, sa kojim sam i ranije imala sjajna iskustva i koji sam često koristila u cilju detoksikacije organizma od teških metala /koji su takođe krivci za širok spektar bolesti/. U knjizi Kamen života koju sam u međuvremenu nabavila, pročitala sam da DETOXAMIN  može biti od koristi u regulaciji glikemije i da ima i jako antivirusno dejstvo. Eto meni radosti!

Zatim sam dalje nastavila da kopam po internetu...

Nađoh ja da pomažu kod regulacije šećera i neka gorka tikva, cimet, srebrna svilenica /šta god to bilo/ i naravno hrom. 

Sve sam ja to uredno zapisala ali postojao je samo jedan mali problem...gde to da nađem, ne cimet i hrom toga ima ali ove biljke za koje nikad nisam čula one su bile problem.
Međutim, KO TRAŽI REŠENJE ON GA I NAĐE!


Insulinska rezistencija
 

Zamislite, nađoh ja Srebrnu svilenicu u ОЛИДЖИМ-у a ostale sastojke u preparatu koji se zove NOGLIC. SVE VREME REŠENJE MI JE BILO ISPRED NOSA NI MANJE NI VIŠE U PRODAVNICI IZ KOJE NISAM IZBIJALA LILLY! 

I tako, dok su moji drugovi  žalili na dijareju koja je bila „normalno“ stanje ako pijete Gluformin a niste dijabetičar / tako su im rekli /, primetno gubili kilograme /što im je davalo vetar u leđa da nastave sa terapijom/ i povremeno patili od šuljeva ja sam uživala u mojoj terapiji. Smanjili su mi se napadi gladi, drhtanje ruku i malaksalost posle jela, kiflice na stomaku, a imunitet nikad bolji.


Tu još nije bio kraj...


Zatim sam pronašla da KURKUMA  ODLIČNO POMAŽE KOD INSULINSKE REZISTENCIJE. Tu sam bila malo zbunjena jer sam je i ranije koristila kao začin ali nisam osećala baš neke efekte. Jelo jeste bilo ukusno to ne poričem ali za terapijski efekat  kurkume mislila sam da je klasična „žvaka“.

NARAVNO KAD NISAM PILA SUPLEMENT NEGO ZAČIN. Posle sam saznala da je razlika velika, i da ključnu ulogu ima procenat kurkumina koji je  farmakološka aktivna supstanca kurkume i da zapravo od toga zavise i efekti.  

Vrlo brzo shvatila sam da je SUPLEMENTACIJA KURKUMOM, PRO100 SAVRŠEN IZBOR I DA MI JE POMOGLA NE SAMO KOD INSULINSKE REZISTENCIJE VEĆ I KOD PROBLEMA SA SITNIM ZGLOBOVIMA. 


KURKUMA ZAPRAVO STIMULIŠE STVARANJE DRUGIH ANTIOKSIDANASA U TELU POPUT GLUTATIONA I SUPEROKSID DISMUTAZE I NA KONTO TOGA IMA VEOMA DOBAR EFEKAT U  DETOKSIKACIJI JETRE, A POŠTO SU JETRA I PANKREAS U “BLISKOM SRODSTVU” PRAKTIČNOM SAM JEDNIM UDARCEM UBILA DVE MUVE, PA I TRI AKO RAČUNAM I ZGLOBOVE. 

Ako mislite da ćete problem rešiti za par dana odmah da Vas razočaram da NEĆETE, JER PROBLEM NIJE NASTAO PREKO NOĆI PA SAMIM TIM NE MOŽE PREKO NOĆI BITI I REŠEN. NAJVAŽNIJA JE


ISTRAJNOST!


Da ovo sam zaboravila da Vam kažem, kod insulinske rezistencije podjednako je važno pozabaviti se i jetrom i kompletnim sistemom organa za varenje a ne samo pankreasom. Ako su Vam je šećer dobar a loši parametri HDL, LDL holesterola i triglicerida pogrešno je misliti da je samo jetra u problemu...Naprotiv, to je odličan uvod u insulinsku rezistenciju i dijabet ako ne reagujete na vreme. 

Od pomoći mogu biti i Acai slim u kombinaciji sa biljkom Glukomanan, OPC (oligomerni proantocijanidini) iz koštica grožđa, lincura, gujina trava... 
U svakom slučaju treba probati sve pre nego što se odlučimo za primenu lekova, oni nam svakako ostaju poslednji izbor. 

 
 


Autorski tekst: Dr Ivana Kovačević


Komentari (7)

Gordana

Imam insulinsku rezistenciju od prvog porođaja i to uopšte nije naivna bolest. Puno sam čitala, edukovala se, ali me uvek obraduju ovako stručni tekstovi. Hvala doktroka za meni veoma koristan tekst!

(Dobar) +1
(Slab) 0
19-Jan-22 12:39:31 PMIvica Jerkov

Kakva gomila gluposti koja potencijalno može i da ugrozi zdravlje ljudi. Sram vas bilo, ako ste zaista lekar, trebalo bi vam oduzeti licencu. Suplementi se zovu suplementi jer su samo nadogradnja postojećoj terapiji. Ovo što pišete je skandalozno, a sve u cilju prodaje preparata koje reklamirate.

(Dobar) +2
(Slab) 0
24-Mar-21 15:29:08 PMZorica

Poštovana doktorka, Tekst je divan. I meni je dijagnostifikovana IR, pa bih Vas zamolila da mi pošaljete Vaš jelovnik, odnosno dijetu, kao i da me uputite koje ste od navedenih suplemenata koristili i koliko dugo. Srdačan pozdrav!

(Dobar) +3
(Slab) 0
03-Jul-20 18:43:03 PMMilivoje Pavlovic

I meni je dijagnostifikovana insulinska rezistencija. Naravno, kao i svima Gluckophage je terapija koja se prepisuje. Od samog pocetka terapije poceli su problemi koji su se manifestovali kroz brojne dijareje u toku dana i stomacne tegobe. Obratio se ordinirajucem lekaru, smanjila mi je dozu istog leka ali su se problemi i dalje nastavili. Mislio sam da mi treba vremena da se moj organizam navikne na novonastalu situaciju ali nazalost to se nije desilo. Krenuo sam da istrazujem i nasao veliki broj clanaka na ovu temu kao i na prirodne suplemente koji mogu da drze pod kontrolom ovo stanje. Moram da priznam da paralelnom upotrebom aktiviranog zeolita i kurkume stvari su se drasticno promenile, i to na bolje. Nemam stomacnih tegoba, iscrpljujucih dijareja i slicno. Moj Vam je savet, predjite na alternativu, jer u svakom slucaju postoji bolji nacin da resite svoje eventualne zdravstvene probleme.(Dobar) +11
(Slab) 0
26-Dec-19 09:25:32 AMMarija

Imam insulinsku rezistenciju koja mi je otkrivena pre 1 godine. Prepisali su mi glukofaz xr od kog sam imala strasne mucnine i malaksalost. Nikako mi ne prija, verovatno jer nemam povecan secer. Koliko sam skapirala, ne postoji lek za insulinsku rezistenciju, jedini spas je u suplementima.(Dobar) +6
(Slab) 0
26-Dec-19 09:11:40 AMDr Milka Jovanovic

Jos uvek nije potpuno jasno zašto se kod nekih osoba ova bolest razvija. Ono sto treba znati da postoje neki faktori koji u vecoj meri uticu na razvoj insulinske rezistencije a to su na primer prekomerna tezina i gojaznost, kao definitivno vodeci razlozi ali nisu oni jedini, na zalost. Moderan zivot u fotelji, za kompjuteorm, u kancelariji ne moze previse toga dobrog doneti nasem organizmu.

Nezdrav zivot, ishrana, stres lose uticu na nas organizam i prirodno je da popusta tamo gde je najslabiji. Na zalost insulinsku rezistenciju veoma cesto ne pokrene neki vidljiv simptom, a ovo posebno vazi za pocetni stadijum bolseti. Jos gore je da ovo stanje moze da traje godinama a da niste toga svesni, sve dok ne proverite nivo šećera u krvi.

Naravoucenije je da je prevencija i dalje jedan od najboljih nacina borbe protiv ove podmukle bolesti.(Dobar) +15
(Slab) 0
25-Dec-19 13:53:32 PMbojana

Hvala do neba za ovaj tekst. Nedavno mi je konstatovana insulinska rezistencija i bila sam ocajna u prvi mah. Sada se navikavam mada senecu nikada navici na to stanje, i ovaj tekst me je ohrabrio do meni neshvatljivih granica.(Dobar) +11
(Slab) 0
20-Dec-19 14:20:18 PMDodajte komentar