SrbijaSpace logo

Internet kupovina ili kupovina iz fotelje u Srbiji

 

Internet kupovina ili kupovina iz fotelje u Srbiji

Slobodno možemo reći da internet kupovina u našoj zemlji nije u tako velikoj meri zastupljena, kao u mnogim državama sveta. 

Ali na svu sreću, ovakav vid kupovine je trenutno u blagom porastu. A sve to bi trebalo vremenom da dovede do značajne zastupljenosti kupovine različitih proizvoda preko mreže, što će svakako olakšati i i kupcima i prodavcima. Iako nije baš standardna kupovina u pitanju, pojam kupovina iz fotelje se koristi i kada je u pitanju rezervacija različitih usluga putem interneta.


Šta je internet kupovina?

Jedan od oblika elektronske trgovine je i online kupovina ili online shopping. U pitanju je vrlo jednostavan proces, kojim se omogućuje zainteresovanima da direktno od trgovaca kupuju određene proizvode u realnom vremenu i to putem globalne mreže. 

Naravno da internet kupovina ili kupovina iz fotelje u Srbiji obuhvata i različite vrste usluga, a ne samo proizvode, jer na taj način klijenti mogu da ih rezervišu online. Na primer rezeravacija ulaznica za događaje, rezervacija vozila za rent a car.  


Kada je nastala online kupovina?

Zvanični podaci pokazuju da se od 90 - ih godina prošlog veka razvija internet kupovina. Tada je kreiran i vrlo brzo zvanično otvoren za opštu upotrebu World Wide Web server, kao i pretraživač. 

A već tri godine nakon toga je pokrenuta i usluga e–banking-a. 

Čuveni svetski lanac picerija, “Pizza hut” je 1994. godine zvanično pokrenuo prvi online Pizza Shop, što se zvanično smatra početkom internet kupovine. 
Takozvana SSL enkripcija, a koja se koristi za prenos podataka i njihovu zaštitu je od strane kompanije “Netscape” uvedena iste te godine, čime je internet kupovina postala značajno sigurnija. 

Jedan od najpoznatijih sajtova u celom svetu za online kupovinu, “Amazon” je počeo sa radom 1995. godine.


Koje su prednosti kupovine putem interneta?

Jedino što je potrebno da kupac ima, osim naravno dovoljno sredstava na računu, a da bi mogao da koristi sve prednosti koje nudi internet kupovina ili kupovina iz fotelje u Srbiji, jeste znanje korišćenja interneta. U principu, sajtovi koji su fokusirani na online shopping su vrlo pregledni i samim tim jednostavni za snalaženje. 

Slobodno možemo reći da brojne prednosti nudi takva vrsta kupovine, a među njima treba izdvojiti:

 • uštedu vremena
 • veliku mogućnost izbora proizvoda i usluga
 • korišćenje usluge dostave na kućnu adresu
 • jednostavno plaćanje
 • mogućnost pronalaska najpovoljnije cene određenog proizvoda ili usluge (posebno su aktuelni popusti na kraju godine ili popusti za crni petak)


Zapravo mnogi sajtovi, koji su fokusirani na internet kupovinu, nude i mogućnost pretrage, čime svaki potencijalni kupac u velikoj meri štedi vreme. Dovoljno je da u polje pretrage na izabranom sajtu ukuca željeni pojam, te da pregleda najbolje rezultate koji su dostupni na tom sajtu. 

Osim toga, sigurnost igra naročito važnu ulogu u ovom slučaju. Iako mnogi sajtovi, koji su specijalizovani za uslugu online kupovine koriste namenske, vrlo proverene softvere, te garantuju za sigurnost podataka svakom kupcu, uvek se preporučuje dodatna doza opreza.

Internet prevare su česte i informišite se na vreme kako biste svoje online šopingovanje izvršili bezbedno i bez posledica. Zapravo stručnjaci navode da je najbolje koristiti proverene sajtove, koji imaju visok nivo zaštite i za koje postoje isksutva drugih koji su kupovali preko njih. 


Kako funkcioniše internet kupovina ili kupovina iz fotelje u Srbiji?

U principu je proces kupovine na mreži vrlo jednostavan i nesumnjivo se svako može tom prilikom snaći. 

Da biste kroz celokupan proces prošli na što jednostavniji način, potrebno je da ispoštujete određene smernice. Najpre je važno da pronađete ili internet sajt, koji nudi mogućnost online kupovine ili da u pretraživaču ukucate pojam, koji vas interesuje.

Ukoliko, na primer želite da kupite peglu putem interneta, a niste sigurni na kojim sajtovima se takva vrsta robe nudi, dovoljno je da u odabranom pretraživaču ukucate taj pojam. Zatim će vam na listi izaći svi sajtovi koji nude taj proizvod i među njima treba da pronađete onaj, koji ima i opciju kupovine preko interneta. 

S obzirom na to da je internet kupovina ili kupovina iz fotelje u Srbiji sada na višem nivou razvoja, to je vrlo verovatno da gotovo svi veb sajtovi, koji izlaze na prvoj strani pretrage za željeni pojam, nude i tu mogućnost. 

Posle toga je postupak vrlo jednostavan: 

 • pažljivo pregledajte ponudu na konkretnom sajtu
 • pronađite proizvod čije karakteristike vam najviše odgovaraju
 • vodite računa i o ceni odabranog proizvoda
 • odaberite opciju “dodaj u korpu”
 • izaberite način na koji ćete izvršiti plaćanje 
 • odgovorite na sve zahteve koji su navedeni
 • odaberite način isporuke
 • završite online kupovinu
 • proverite povratni mejl posle završetka kupovine


Naročito je bitno da se na prethodno odabranom sajtu za internet kupovinu registrujete, jer bez toga nećete moći da izvršite narudžbinu željenog proizvoda 
Ukoliko želite da na taj način kupite neku uslugu, postupak je isto tako prilično jednostavan. Naravno da nećete moći i zaista da kupite određenu uslugu, već da izvršite online rezervaciju.

Ipak, trebalo bi imati na umu da je to segment internet kupovine koji je zaista u povoju i najviše što može da bude ponuđeno za sada jeste vršenje rezervacije online za određenu uslugu, a putem mail adrese. U zavisnosti od toga koja usluga je u pitanju se i navodi šta je sve potrebno da klijent navede od podataka, kako bi rezervacija bila prihvaćena.

Jedino o čemu bi trebalo da vodite računa, ukoliko se odlučite na ovaj način da izvršite kupovinu, jeste da birate isključivo sajtove kompanija koje su poznate i za koje smatrate da imaju proveren sigurnosni softver, kako ne bi došlo ni do kakve zloupotrebe podataka. Možda zvuči preterano to potencirati, ali je činjenica da je internet globalna mreža i da postoje različite vrste sajtova. 

Iskoristite mnogobrojne prednosti koje svakako internet kupovina može da ponudi i uštedite i svoj trud i svoje vreme na taj način.

Da li kupujete preko Interneta? Podelite sa nama vaša iskustva online kuppovine iz fotelje!


Autorski tekst: SrbijaSpace.rs


Komentari (6)

jovica pantelic sr.

ja samo kupujem iz fotelje. to mi je jednostavno najlakse. pogotovo kada sam saznao da ima da se nadje i agaricus u srbiji ...

(Dobar) +1
(Slab) 0
26-Feb-20 12:07:31 PMmasinka22

Kupovina iz fotelje je dobar način da se dodje do vrlo povoljnih stvari ali je obaveza kupca da proveri verodostojnost sajta odnosno stranice na kojoj je oglas postavljen a najbolje je kupovati na sajtovima koji pored podataka kupca imaju i ocene sa komentarima o njihovom poslovanju.(Dobar) +1
(Slab) 0
22-Jan-20 17:29:42 PMsopingholicarka

Slažem se sa Lolom, takođe sve kupujem online, ja se ipak slažem da narod u Srbiji nije dovoljno pismen, jer naravno da postoje internet prevare ali su lakše ili teže uočljive, ali su uočljive, tako da ako malo bolje ''prošvrljaš'' po sajtu biće ti jasno da li je sigurno ili ne. Ja uživam u online kupovini, a ti popusti su stvarni, tako da uživajte u istim :)(Dobar) +2
(Slab) 0
21-Jan-20 17:48:17 PMkenny

Veoma pozitivna iskustva .Kupovinom iz fotelje , kupili smo proizvod koji smo želeli , uštedeli vreme , poštedeli sebe stresa od direktog kontakta sa prodavcima. Topla preporuka.(Dobar) +2
(Slab) 0
21-Jan-20 17:30:37 PMdavide

jedan je tako kupio preko interneta ajfon pa mu je na adresu stigla cigla. Nije on line trgovina potpuno bezopasna, a posebno nije u Srbiji.. zato tako malo ljudi i kupuje kod nas preko interneta, a misli se da narod nije dovoljno pismen, I te kako je pismen, samo je oprezan.(Dobar) +3
(Slab) 0
09-Nov-19 16:43:29 PMLola

Od kada je krenula online kupovina većínu stvari sam kupila na taj način. Jeftinija mi je haljina koju kupim u Engleskoj, nego u nekom jeftinom, masovnom brendu u Beogradu. A da ne pričam o bookingu, letovanja, zimovanja, vikend posetama gradovima, o torbama i gadžetima sa Alija... I dogodila se jedna interesantna stvar, da na primer sportsku opremu kupujem kod naših preko online prodavnica jer očito to kod nas još uvek nije zaživelo, pa sam patike kupila 50% jeftinije nego što koštaju u prodavnici. I da dodam besplatna dostava na kućnu adresu. Divota.(Dobar) +3
(Slab) 0
05-Nov-19 11:54:11 AMDodajte komentar