SrbijaSpace logo

Kako kroz Beograd?

 

Kako kroz Beograd?

 

U Beogradu se dosta putuje. Putuje se zbog posla, da se ode do škole ili fakulteta, zbog kupovine, zbog izlaska i zabave... Distance su znatne, metro ne postoji, u saobraćaju se gubi dosta vremena, a najviše se putuje svojim automobilom (Beograd je poznat kako "automobilski grad") čiji broj je u poslednje vreme rapidno porastao, najviše uvozom polovnih automobila

Nema svako svoj automobil tako da se postavlja pitanje kako od tačke A do tačke B? U ponudi su sledeće opcije:

Taksi

 
Taksi ima svoje prednosti, ali ima i svoje velike nedostatke. Za naše prilike njihove cene su ipak preskupe, a dosta je upitna i čistoća i isporavnost njihovih vozila.  Taksi  može da vas košta jeftinije, ali može i nekoliko puta skuplje, sve zavisi koliko poznajete grad i koliko ste dobri u pregovaranju. 
 

Rent a car

 
Nekada je rent a car bio sinonim za luksuz i bogatstvo onog koji može sebi da priušti ovu uslugu. Ali rent a car agencije su znatno smanjile svoje cene i sada su manje više pristupačne. Prednosti su  što možete odabrati dobar i novi automobil koji odgovara vašim trenutačnim potrebama (ko može sebi da priušti da svaki dan menja svoja kola?), za višednevno korišćenje se dobijaju popusti, može se rezervisati on-line, kada putujete negde vozilo vas čeka na aerodromu... Da biste mogli da koristite rent a car vozila morate da znate da vozite i da imate vozačku dozvolu, morate da tražite parking i da se provlačite kroz beogradsku gužvu ko i svi drugi.

 

Car sharing

Redi se o agencijama koje poseduju više vozila koja su raspoređena po gradu na više parkinga (teži se da ova mreža bude što gušća da se ne bi previše pešačilo). Automobili se podižu sa određenog i klijentu najbližeg parking mesta, i posle obavljenog posla se vraćaju na isti ili neki drugi parking. Sa tog mesta podiže ga naredni korisnik. Ovaj sistem je omogućen aplikacijama za mobilne “pametne” telefone preko kojih može da se sazna gde je najbliže mesto sa dostupnim automobilom. Plaćanje isto tako može da se izvrši aplikacijom.

Uber , BlaBla car i još poneki

 
Uber je možda najomraženija reč koja svim taksistima po svetu diže kosu na glavi. Radi se o američkoj kompaniji koja preko internet aplikacije organizuje jeftinu "taksi" vožnju. Da uprostimo, zamislite da idete svaki dan na posao (ili bilo gde), idete sami pa tako možete da ponudite vožnju nekome koji ide na isto to mesto, i on vam za to plati. Tako delite troškove, a imate i društvo. Prethodno vozač i vozilo moraju da se prijavi na sajt kompanije Uber, koja proverava da li vozač i vozilo ispunjavaju neophodne standardime. Ako je sve u redu postaje davalac usluge. Sa druge strane je korisnik, koji preko aplikacije na svom mobilnom telefonu određuje odakle dokle se vozi, kojim vozilom (ili vozačem), a aplikacija mu sa računa (sa platne kartice)  skida iznos vožnje.
Sličnu uslugu nudi još jedna strana firma BlaBlaCar, ali ona je više orjentisana na medjugradski prevoz.
Kod ovih sistema bezbednost i sigurnost je stalno na tapetu, tako da im ili verujete ili ne. Nije svako za avanturu i ulazak u nepoznato 
 

Pešačenje, vožnja bicikla, rolera i sl.

 

Naravno i ovako možete da savlađujete rastojanja, ali postoje bojne prepreke Beograd nije “bike friendly” grad, nema puno bezbednih biciklističkih staza, vozači nisu navikli na bicikliste i mogu da vas obore, a moguće je da budete ismevani od strane kolega (sic!). Sve dok ne dođe vreme kada će se slično Londonu ili Amsterdamu centar grada zatvori za automobile i otvori za bicikliste i pešake, ovo prevozno sredstvo neka bude ograničeno na razgibavanje na Adi Ciganliji. 

 


Autorski tekst: Nenad Savić


Komentari (1)

Putnik

Lako ako ste iole snalažljivi i koristite Internet.

Smeštaj ipak birati u centru grada. Zato što vam je onda olakšano da obiđete i vidite sve što želite.

Proverite turističke ture, turističke autobuse i slično jer ćete na taj način bolje videti i upoznati Beograd. Ako želite sami da ga obilazite najam rent a car vozila je vrlo isplativa opcija. Ne bih rizikovao sa taksistima zato što se sa njima nikad ne zna.

I naravno, surfujte malo na Internetu i saznajte šta vredi i šta treba videti u Beogradu.(Dobar) +2
(Slab) 0
23-Jul-18 21:21:21 PMDodajte komentar