SrbijaSpace logo

Kako morska voda utiče na vaše zdravlje

 

Kako morska voda utiče na vaše zdravlje

Lista zdravstvenih prednosti koje vam morska voda pruža je beskonačno duga. Oni koji vole more, to dobro znaju. I čak i da je efekat koji ona ima na njihovo telo samo placebo, mozak bi ih i dalje vodio na plažu. Šta mislite zašto? Pa, zato što je more dobro za vaše raspoloženje, pa samim tim i celokupno stanje organizma. A kako morska voda utiče na vaše zdravlje, objasnićemo u ovom tekstu.

Jedina stvar koju morska voda ne može da uradi je da hidrira naša tela ali, čak ni to nije neka naročita mana, u poređenju sa svim njenim blagodetima. Jer, morska voda je jedan sasvim prirodan lek. Stimuliše vaše telo i podstiče osećaj blagostanja, dobro poznat surferima. Ako imate tu sreću da živite pored plaže, ili provodite mnogo vremena u priobalnim područjima, znate koliko privlačno deluju obale koje zapljuskuje more.

Ali šta je to što sadrži morska voda?

Nećemo vam otkriti ništo novo kada kažemo da je u pitanju so. Ali, da li ste znali da morska voda ima 3.5% soli? Drugim rečima, na jedan litar vode, dolazi 35 grama soli, i nešto manje magnezijuma, sulfata i kalcijuma. Iako nije naučno dokazano, talasoterapija koristi morsku vodu i proizvode na bazi mora, napravljene od algi, morske soli, blata i morske vode, kao pomoć u uklanjanju mnogih problema sa kožom.

Ali hajde da vidimo i koje su njene druge, i možda iznenađujuće prednosti...

# Morska voda čisti vašu kožu. Upravo tako, kao da vam radi blagi piling.

# Mineralne soli se udružuju sa suncem, kako bi regenerisale vašu kožu. Kao rezultat toga, čirevi, lupus, akne i psorijaza su bolesti na koje morska voda ima blagotvoran uticaj

# Morska voda jača imuni sistem. Broj crvenih krvnih zrnaca raste između 5 i 20% nakon kupanja u moru, a broj belih krvnih zrnaca povećava se još više. Dakle, morska voda je fantastičan lek za ljude sa oslabljenim imunim sistemom, anemijom i visokim nivoom šećera u krvi.

# Morska voda usporava razvoj reumatizma. Ovo naročito važi ukoliko je ukombinujete sa vežbanjem, jer je u tom slučaju, morska voda odličan lek za bolove u kostima i mišićima, artritis, cirkulaciju i post-hirurške probleme.

# Morska voda smanjuje anksioznost. Pošto sadrži magnezijum, morska voda deluje umirujuće. Ovo važi kako za kupanje u njoj, tako i za jednostavno posmatranje velikog plavetnila. Zato se ljudima koji žive stresno preporučuje odlazak na plažu, kao terapija.

# Morska voda pomaže u zarastanju rana. Pošto je bogata mineralnim solima kao što su natrijum i jod, morska voda ima antiseptičko i lekovito dejstvo na vašu kožu.

# Morska voda poboljšava disanje. Ljudima koji pate od astme, alergija, jakog kašlja, sluzi i drugih problema respiratornog sistema, preporučuje se boravak na plaži, udisanje morskog vazduha i plivanje u moru. Jer, slana voda pomaže u uklanjanju toksina i drugih elemenata koji napadaju pluća.

# Morska voda čisti debelo crevo. Gutanje malih količina morske vode olakšava čišćenje debelog creva, detoksikuje celo telo i obnavlja njegovu energiju, posebno kod dece.

# Morska voda pomaže u borbi protiv problema sa jetrom i bubrezima. Ona ubrzava proces regeneracije ćelija, posebno kod onih oštećenih bolestima kao što je ciroza, a takođe, pomaže u uklanjanju viška vode nakupljene u stomaku, koja nastaje usled bolesti.

# Morska voda sprečava nesanicu i smanjuje simptome depresije. S obzirom da pomaže u normalizaciji krvnog pritiska i leči nervozu, dan proveden na plaži pomoći će vam da bolje spavate, što će povoljno uticati na prirodno podizanje raspoloženja.

Ali, ako plivanje baš i nije vaš sport, pa vam odlazak na more ne deluje tako privlačno

Čak i ako je tako, ne znači da morska voda ne može da bude blagotvorna za vas jer je mnogo preparata, kako medicinskih, tako i kozmetičkih, napravljeno na bazi nje, algi i soli. U zemljama Dalekog istoka, iz mora se koristi sve, i smatra se da je upravo to jedan od razloga njihovog zdravlja, dugovečnosti i mladolikog izgleda, čak i u poznim godinama.

Isto tako, čak i oni koji žive pored hladnih mora kao što su zemlje uz Atlantski okean poput Velike Britanije i Irske, pa čak i Skandinavije, imaju razvijenu kulturu svakodnevnog kupanja u morskoj vodi, čak i zimi. To definitivno nije za svakoga, ali ako želite čelično zdravlje, možda ćete želeti da razmislite o nečemu sličnom, poput tuširanja hladnom vodom. Naravno, pre toga se posavetujte sa svojim lekarom.

I na kraju...

Na pomen mora, sunce i plaža su sasvim sigurno prva asocijacija svakoga od nas. Upravo zbog toga, mnogo je onih kojima je životni san da se presele negde na more, i kupe kuću s pogledom na plavo. Na ostrvu ili kopnenom delu, uz more, i da do kraja života uživaju u svim blagodetima koje bi im ova odluka pružila.

Ovo najčešće rade upravo Britanci, kojima je dosadila vlažna, oštra i hladna klima koju njihovo ostrvo ima, pa se odlučuju da se presele u neku od zemalja oko Mediterana, i za promenu, uživaju u suncu. Jer kako neke statistike kažu, upravo zbog nedostatka sunčeve svetlosti, kod njih je primećen porast broja obolelih od od multipleks skleroze. Vitaminu D, čiji je nedostatak uzrok ove opake bolesti, potrebna je sunčeva svetlost, da bi ga telo iskoristilo.

Poslednjih godina, mnogo srpskih državljana odlučilo se za kupovinu vikendice u nekom od manjih mesta, na planinama, po banjama, ali i u Grčkoj. Za stanovanje, ili kao dobru investiciju, za izdavanje. Da li je to možda i vaš san? Šapnite nam u komentaru.

 

Fotografije: Unsplash.com i lična arhiva


Autorski tekst: Jelena Todorović


Komentari (2)

Lenka

Meni morska voda prija više nego bilo koja banjska. Tamo mi ništa ne fali! Hodam po desetak kilometara dnevno, plivam po kilometar, alergije nemam, ne zamaram se, ama - preporodim se, potpuno! San mi je da jednog dana živim na Krfu, a šta će biti - videćemo...

(Dobar) 0
(Slab) 0
31-Jul-23 15:31:12 PM



Mina

Stalno zavidim ljudima koji zive na moru, san mi je da jednog dana pozovem medjunarodne selidbe i odem da zivim recimo u nekom malom mestu u Boki.

(Dobar) +2
(Slab) 0
31-Jul-23 11:25:37 AM



Dodajte komentar