SrbijaSpace logo

Kako odabrati merač krvnog pritiska?

 

Kako odabrati merač krvnog pritiska?

Mnogi od nas imaju problema sa krvnim pritiskom. Možda se odlučimo za korišećnje raznih preparata koji pomažu kod krvnog pritiska, kao što su kurkuma, cordyceps i drugi. Ipak, iako koristimo preparate jedan alat nam je neophodan kako bi tačno znali koji nam je krvni pritisak - to je naravno merač krvnog pritiska. 

Postavlja se pitanje - kako odabrati merač krvnog pritiska? I zašto su Beurer merači najčešće preporučeni u Srbiji?


Koje vrste merača pritiska postoje?
 

Pri odabiru merača krvnog pritiska važno je uzeti u obzir različite faktore, uključujući starosnu dob osobe kao i zdrastveno stanje kao i druge zdrastvene probleme.

Preporučljivo je proveriti sa vašim odabranim lekarom koji merač pritiska najbolje odgovara vašim uslovima, kao i potrebama.

U daljem tekstu su samo od nekih merača pritiska i koje su njihove mane kao prednosti.

Merači krvnog pritiska su medicinski uređaji koji se koriste za merenje krvnog pritiska kod ljudi.

Postoje različite vrste merača krvnog pritiska, a svaki od njih ima svoje prednosti i mane:

  • Merači koji se kače na ruku oko nadlaktice - Ovi merači se najčešče koriste u kućnim uslovima. Uređaj se sastoji od manžetne koja se postavlja oko nadlaktice i elektronskog monitora koji očitava pritisak u areteriji. Postoje automatski i poluautamski modeli. Automatski modeli sami napumpavaju manžetnu i očitavaju krvni pritisak, dok poluautamatski modeli korisniku omogućavaju ručno napumpavanje manžetne.
  • Merači na karpalnoj kosti; Ovi merači rade na sličan način kao i merači na ruci, ali se manžetna postavlja oko karpalne kosti. Ovi merači pritiska su manji i prenosivi, ali su manje precizni od merača na ruci i ne preporučuju se kod osoba koje pate od dijabetisa ili osobama sa srčanim manama.
  • Merači na prstu; Ovi merači se postavljaju na vrhove prstiju i koriste se za brzo merenje krvnog pritiska, ovi merači krvnog pritiska nisu baš preporučlji za neku dugotrajniju upotrebu iz razloga što nisu baš mnogo precizni kao ostali merači krvnog pritiska.
  • Stetoskopski merači pritiska; Ovi merači se sastoje od manžetne koja se postavlja na nadlakticu i stetoskopa kojim vaš odabrani lekar osluškuje zvukove krvnog pritiska. Ovi merači sami po sebi zahtevaju obučenog medicinskog osoblja i manje su prikladni za kućnu upotrebu.


Koji tip merača pritiska preporučuju doktori u Srbiji?
 

Doktori u Srbiji najčešće preporučuju Beurer merače krvnog pritiska. Neki od razloga su jednostavnost korišćenja kao i prilično popularna cena.

Neke od karakteristika Beurer aparata su:

  • Veliki LCD ekran gde korisnik lako može videti sve podatke čak i kada su u pitanju osobe sa slabijim vidom
  • Potpuno automatski režim rada
  • Indikator rizika kao i mogućnost otkrivanja aritmije

 


Autorski tekst: Edmon Dantes


Dodajte komentar