SrbijaSpace logo

Kako popraviti štetu na koži lica nakon letovanja?

 

Kako popraviti štetu na koži lica nakon letovanja?

Pesak, slana voda, sunce, radijacija…sve su to neprijatelji našeg najvećeg organa – kože. Za zaštitu nisu dovoljne samo kreme za sunčanje, koži je neophodna i nega koja će popraviti nastalu štetu na koži lica nakon letovanja.

Šta se dešava sa kožom nakon velikog izlaganja suncu? Kako je negovati pravilno? Kako zaustaviti svako dalje oštećenje?

Avgust je prošao, a uskoro će vrućine zameniti hladan vazduh i kiše. Pomozite svojoj koži na vreme da bi spremno dočekala izazove jeseni.

Spremili smo dobre savete za vas.


Kako koža lica izgleda nakon leta?


Nakon svih izazova koje predstavlja leto, koža lica i tela postaje suva, peruta se, svrbi… vrlo često ima i opekotine, a boja koju dobijamo je samo odraz njene borbe sa sunčevim zračenjem.

Javljaju se fleke, pege i nove bore, dok se postojeće produbljuju. Dugoročne posledice nepravilne nege su jasno vidljive u bržem starenju kože, lice deluje umorno, koža se opušta, a ne retko se pojavljuju mrežni kapilari koji pucaju.

Bronzani ten nije „IN“, uvek je u trendu negovan izgled i zdrava koža.  Takva koža je blistava, elastična i zdravo izgleda. Ako se niste pridržavali uputstava za zaštitu kože od sunca, onda su vam potrebni načini za popravljanje štete na koži koje nastaje od sunčanja i svega drugog što letovanje donosi.


Piling kože


Na prvom mestu, pre bilo kakvih krema i tretmana, važno je kožu očistiti od prljavštine i izumrlih ćelija na površini. Ne treba koristiti agresivne preparate, već blage pilinge koji se mogu koristiti i na dnevnom nivou.

Sa agresivnijim, hemijskim pilinzima treba sačekati dok sunce ne bude blaže jer će koža sa njima biti dodatno iritirana.


Kreme za hidrataciju


Kreme koje se koriste nakon letovanja treba da budu lako upijajuće i da im je glavna svrha hidratacija i hranjenje kože vitaminima.

Ovakve bi kreme trebalo koristiti cele godine, naročito nakon sunčanja i boravka u slanoj vodi. Odlične su i za situacije kada nastane šteta na koži pa ih je onda dobro koristiti i nakon letovanja jer će ubrzati oporavak i ublažiti trajne posledice.


Hijaluronski fileri


Uz mezoterapiju i hijaluronski fileri mogu mnogo da pomognu oporavku kože lica. Visokokoncentrovan hijaluron ima gotovo isti sastav kao prirodni hijaluron u koži pa se momentalno vide dobri rezultati. Bore se popunjavaju, koža postaje blistavija, mekša i elastičnija.

Uz kreme i losione, injekcije hijalurona su odlične za brzo i snažno oporavljanje kože.


Pojačajte vitamine u svakodnevnoj ishrani


Da bi koža bila zdrava i telo mora biti zdravo. Ishrana bogata namernicama sa vitaminima, dosta vode i umerena fizička aktivnost će pomoći da se koža brže zategne i oporavi.

Vitamin B je jako bitan pa ako ga ne unosite u dovoljnoj količini obavezno započnite sa ovim dijetetskom suplementacijom, brzo ćete primetiti razliku.


Za zrelu kožu – mezoniti


Zrela koža je počela da gubi elastičnosti i smanjuje proizvodnju kolagena što je još uočljivije nakon izlaganja lošim efektima leta. Bore će se produbiti, koža će biti vidljivo dehidriana, a neretko se javljaju i fleke i pege koje se teško otklanjaju.


Crvenilo kože
 

Mezoniti su najnoviji trend u zatezanju kože lica koja ujedno daje i odlične rezultate u efektu podmlađivanja. Procedura je neinvazivna, ali daje dobre rezultate i do 3 godine što će pomoći da se ublaže i najdublji znaci starosti.

Mezoniti su biokompaktibilne, nazubljene niti koje se postavljaju u gornje slojeve kože. Kada se potpuno bezbolno postave u neku regiju povlače se u raznim pravcima za najbolji rezultat. Pošto su nazubljene pri tom povlačenju se kače za okolno tkivo i stimulišu veću prokrvljenost. To dovodi do prirodnog stvaranja kolagena u toj regiji lica ili tela pa koža godinama deluje blistavo i sveže.

Na ovaj način se rešava mnogo problema koje nastaju posle letovanja: bore se popunjavaju, koža je bolje hidrirana, elastičnija, a nestaju i one promene od sunčanja poput pega i fleka…


Nakon jakog sunca se mogu javiti i ozbiljne promene na koži lica i tela


U slučaju da su nastale benigne promene ili se javili mladeži sumnjivog izgleda može se pristupiti njihovom radiotalasnom uklanjanju. Na ovaj način se bez rezova, krvarenja i ušivanja u potpunosti uklanjaju izrasline, a koža ostaje bez ožiljaka i fleka. Kolika god da je promena biće očuvana za histopatološku analizu ako to bude potrebno.

Neka ovo leto bude poslednje kada ćete naškoditi svojoj koži. Koristite visok zaštitni faktor tokom izlaganja suncu i ne izlažite se u periodu između 11h i 17h. Svakodnevno radite pilinge za dubinsko čišćenje, a potom nanosite i kreme za hidrataciju u skladu sa tipom kože. Nakon letovanja osvežite kožu hijaluronom, a telu dajte više vitamina za brži oporavak.

Na ovaj način koža će biti blistava, a kroz par godina neće biti promena koje ste sada mogli da sprečite.

Kako vi brinete o koži tokom letnjih vrućina, znojenja i jakog sunca? Da li znate koliko koža brzo stari jer je izložena ovakvim uslovima? Pišite nam komentare nakon čitanja teksta. Čekamo vas!

 


Autorski tekst: SrbijaSpace.rs


Komentari (3)

Marija

Ne podnosim velike vrucine jer imam problem za prekomernim znojenjem, a usled toga mi se pojavjuje dosta akni. Nadam se da je i taj problem resiv.

(Dobar) 0
(Slab) 0
07-Sep-21 11:26:38 AMCica

Zanimljiv tekst, al' ja sam radije za preventivu, jer od 15-te godine imam alergiju na sunce. Sklanjam se sa sunca, nosim šešir čak i u vodi, i pijem perlice beta karotena još od maja meseca. Ipak, nešto mora da se uradi pošto morska voda, koliko god bila blagotvorna za celo telo, utiče na kožu, pa je potrebno i malo pilinga, i hidratacije, naravno. Mezoniti i hijaluron ipak još uvek nisu za mene ali, nikad se ne zna.

(Dobar) +2
(Slab) 0
06-Sep-21 14:55:25 PMprivukla me fotka

baš mutna mislim simpa fotka! a tekst onako.

(Dobar) +2
(Slab) 0
06-Sep-21 14:00:13 PMDodajte komentar