SrbijaSpace logo

Kako urediti i održavati vikendicu?

 

Kako urediti i održavati vikendicu?

Vikendice su idealne za kratki beg u prirodu, odmor od brze svakodnevice, ili sve one momente kada žudimo da se "isključimo" iz gradske vreve i svega što ona sa sobom donosi. Upravo zato se može reći da predstavljaju pravo “blago” za sve njihove vlasnike.

Ipak, bez lepog uređenja i bez dovoljnog ulaganja vremena i truda u njeno održavanje, epitet “blago” teško da će na pravi način opisivati našu vikendicu.

U nastavku teksta sledi par saveta o tome kako da vaša vikendica bude idilično mesto na kom ćete još dugo uživati sa vašim prijateljima i porodicom.


Održavanje - preduslov za svaki lep boravak


Budući da u ovim kućama nema stalnih gostiju, ukoliko ne odvajamo dovoljno vremena tokom godine u njihovo održavanje, lako ih priroda može uzeti pod svoje i onemogućiti komfor našeg  ostanka.

Pre svega, da bi bilo moguće dovesti sve u najbolji red, potrebno je imati sav alat i opremu koja vam može zatrebati. Od šrafcigera i testera, preko sekira i ašova, pa sve do kosilica i trimera, potpun asortiman ovih pomagala je od vitalnog značaja za rešavanje svakog potencijalnog problema.


Vikendica
 

Alat je ključan za dobro održavan doma, posebno je koristan za vikendice, gde ste, u nedostatku majstora, često prepušteni svojim umećima za najrazličitije popravke. Zato ako vam fali nešto od osnovnog oruđa proverite da li u vašem kraju postoji neka prodavnica kvalitetnog i povoljnog alata gde možete dopuniti kolekciju.
 

Dvorište - borba sa prirodom


Prvenstveno je bitno redovno kositi travu i obrađivati ostale pripadnike flore. Ukoliko duži vremenski period trava ostane zapuštena, može narasti do visina koje značajno otežavaju njeno skraćivanje. Iz tog razloga idealno bi bilo da se celokupan zeleni tepih kosi na svake 2 do 4 nedelje, ovaj vremenski period zavisi od doba godine.

Ukoliko imate voćnjak, bilo bi dobro da premažete svoja stabla krečnim mlekom kako bi ih zaštitili od mrazeva i patogena. Krečenje je najbolje obaviti posle tretiranja voćaka sredstvima na bazi bakra (plavo prskanje) - krajem novembra ili početkom decembra, a najkasnije sredinom januara i to po suvom vremenu i kada je temperatura vazduha nula stepeni.

Ako za vreme leta dugo nije bilo kiše, uzmite crevo i isprskajte vodom vaše dvoriste, zelenilo će vam biti jako zahvalno. 


Kuća - unutra i vani


Ukoliko nadolzi zima, obavezno isključite dotok vode. Tokom niskih temperatura voda u cevima se može zalediti, dovodeći do pucanja istih.

Ako ne planirate da duži vremenski period dolazite u svoju vikendicu, isključite sve elektronske uređaje iz struje i otarasite se svih lako zapaljivih stvari. Ovim možete preduprediti potencijalni požar.

Barem jednom godišnje proverite krov. Idealno vreme za inspekciju je posle zime, iz razloga što  pali sneg može napraviti veliku štetu. Ukoliko neki crep nije funkcionalan obavezno ga zamenite po hitnom postupku, uštedećete buduće vreme i novac.

Sa vremena na vreme proverite da  slučajno nije došlo do začepljenja oluka. Jako je bitno da voda nesmetano može proticati kroz njih, pogotovo u kišnoj sezoni.


Uređenje vikendice - univerzalno dobre ideje


Način na koji planirate da koristite vašu kuću van grada umnogome diktira raznolikost njenog sadržaja, tako da  nema neke formule koja koja može objediniti želje svakog vlasnika. S tim na umu, ovu su naši predlozi šta svaka prava vikendica treba da sadrži, ne vezano za namenu koju ste joj pridodali.


Šupa - neophodna za dobru organizaciju


Kao što znamo, održavati vikendicu je pravi posao, a posedovanje šupe  će umnogome olakšati taj proces. Potrebno nam je mesto gde ćemo moći da odložimo i lepo organizujemo sav alat i oruđe koje ćemo neminovno koristiti. Time štedimo i vreme i živce kada dođe do momenta kada treba da se “zasuku rukavi”.


Spoljno ložište -  svi oko vatre


Logorska vatra je jedna od prvih asocijacija svakog od nas na idilično veče provedeno  u prirodi. Ukoliko na placu ne postoji tačno precizirano mesto za ovu namenu, rizikovaćemo sigurnost i nas i okoline. Nemojte misliti da je pravljenje spoljnog ložišta nužno velik zadatak, nekoliko lepo poređanih cigli ili kamenova će obaviti posao.


Mestašce za odmor u hladu - obavezno za letnju sezonu


Teško je zamisliti da će uslovi za uživanje po vrućem letnjem danu biti optimalni ako u dvorištu ne postoji  udobno i ušuškano mesto skriveno od sunčevih zraka. Bio to trem, suncobran ili koršnja od drveta, sve što još treba du uradimo je da pod  hladom postavimo stočić i par stoličica, a ako imamo mesta i mogućnosti za još po neku ležaljku - utoliko bolje!

Svaka vikendica ima pravo da bude lepa, uređena i očuvana. Nadamo se da će vam neki od ovih saveta poslužiti da i vaša postane, a i ostane, baš takva!


 


Autorski tekst: SrbijaSpace.rs


Komentari (4)

Srecko

Ja sam moju vikendicu kupio na Fruskoj Gori preko Solis agencije iz Novog Sada ne da se hvalim ali je ne bi dao za stan u Beogradu.Ja i moja porodica koristimo svako slobodno vreme da u njoj provodimo sto vise vremena i uzivamo u lepoj prirodi,

(Dobar) +1
(Slab) 0
23-Dec-21 12:29:00 PMNenad

Jedan bespaltni savet od mene - ako zimi ne provodite dane u vikendici, morate je nakako zaštititi. Ja sam nabavio prozirne PVC folije, Luna cerade, i zaštitio tako terasu, i celu prednju stranu. A ona je najizlođenija vetru i vlagi, kiši, snegu. Jeftino rešenje koje dosta pomaže

(Dobar) +2
(Slab) 0
23-Dec-21 10:36:36 AMŽivele šupe

Najbolji predlog u tekstu je šupa. Znači ako je nemate napravite je. Obićno ljudi neće ili ne mogu da imaju šupu i sav svoj alat guraju baš u vikendici. A onda ona postaje sve manje vikendica a sve više šupa.

(Dobar) +3
(Slab) 0
26-Nov-21 13:44:17 PMBiljana

Korisni saveti. Nadam se da ću sledeće godine kupiti svoju, pa da polako krenem da sređujem. Imam u planu svašta. I lepo dvorište, sa garniturom za sedenje, nekim Luna letnjikovcem a ko zna, možda jednog dana napravim i bazen.

(Dobar) +4
(Slab) 0
26-Nov-21 13:03:29 PMDodajte komentar