SrbijaSpace logo

Koje klase vozila su najčešće u ponudama rent a car agencija?

 

Koje klase vozila su najčešće u ponudama rent a car agencija?

Zašto postoje klase vozila u ponudama rent a car agencija?

 

Rent a car agencije se razlikuju po veličini svojih flota vozila. Ali zajedničko za sve agencije, kako za manje tako i veće je to da one grupišu svoja automobile u tz. klase.

Motivacija agencija za ovu segmentaciju vozila je da se klijentima olakšan izbor.

Svaka agencija ima različiti broj ovih klase, ali generalno su one slične. Mogu da se obeležavaju i slovima (A, B, B+ C, D, D+, i tako dalje) a mogu da imaju i opisna imena.

 

Svaka klasa automobila sadrži slične tipove prema njihovim performansama, snage motora, veličine, potrošnji goriva i sl.

Izbor potencijalnih klijenata zavisi od:

  • Njihovih potreba
  • Dužina i priroda puta (putovanje na odmor, u prirodu, inostranstvo, destinacije u velikom gradu, itd)
  • Raspoloživog budžeta

 

Svaka klasa ima svoju posebnu cenu iznajmljivanja.  

 

Da pogledamo koje su to najčešće klase u ponudi rent a car agencija.

 

Klase vozila

 

Ekonomska klasa

U ekonomskoj klasi su smešteni mali ekonomični automobili pogodni za gradsku vožnju  (Primer: Chevroilet Aveo 1.2, Fiat Punto Chevroilet Aveo1.2, Citroen C1, itd).

Obično imaju dvoja vrata, iako postoje modeli i sa četiri. Mogu da se smete maksimalno do četiri osobe, mada su najugodniji i najkomforniji kada se u njima voze samo vozač i još jedan putnik.

Veoma su ekonomični, troše veoma malo goriva na 100km, odlični su za snalaženje po gradskim gužvama i laki su za parkiranje.

 

Kompaktna vozila

 

U ovoj klasi spadaju Opel Astra, Ford Focus, Citroen C4, Peugeot 307, Hyundai i30, Kia Ceed, Mazda 3. Većinom imaju motore od 100 do 160 ks i menjač sa 6 brzina.

Imaju četvoro vrata i u njima mogu udobno da se smeste pet osoba, iako je optmimum 4..

Vole ih mladi parovi i manje porodice zato što su ekonomični i prijatni za putovanje. posebno u velikim gradovima i za kraća putovanja.  

 

Srednja klasa

Nissan NoteNaziva se još D klasa i tu spadaju modeli Chevrolet Cruze Sedan, Golf 5 i 6, Nissan Note, Opel Astra, Škoda Fabia, itd). Vozila ove klase ubrajaju se u putnička vozila, manjih su dimenzija u odnosu na klase do kojih ćemo kasnije doći, ali su primetno veći od ekonomičnih i kompaktnih automobila, imaju pet vrata i mogu udobno da smeste 4 do 5 putnika kao i tri velika kofera.

Potrošnja goriva je malo veća. ali još uvek u granicama ekonomičnosti. Može se reći da su ova vozila najpopularnija i najtraženija, a naročito  kod srednje dugih putovanja.

 

Standardna vozila

Vozila u ovoj klasi (Ford Mondeo, Opel Insignia, Volkswagen Passat, Volkswagen Jetta,Citroen C5, Peugeot 508, Renault Laguna, Škoda Oktavija) su dovoljno prostrana za 5 osoba i imaju veći gepek u kojem bez problema može da se ubaci nekoliko većih kofera.

U ova vozila se ugrađjuju nove tehnoligije i sigurnosni sistemi, veoma lako se upravljaju i parkiraju, imaju prijatnu vožnju i prihvatljivu potrošnju goriva.

Pogodna su za duža familijarna putovanja.  

Škoda Oktacija

Velika vozila (full-size)

Radi se od velikim vozilima koja nisu SUV-ovi, kamioneti ili kombiji (Ford Taurus, Ford Fokus, Nissan Sentra, Chevrolet Malibu, Toyota Camry, Ford Fusion, Opel Zafira, Škoda Superb, itd). 

Oni su udobni, komforni ali za tu veličinu i snagu motora i efikasni, što ih čini odličnim izborom ukoliko se putuje na duži put i potrebno je veći prostor za noge. Mogu da 6 odraslih putnika i imaju velike prtljažnike.

 

Premium automobili

 

Premium ili luksuzna vozila su vrh ponude rent a car agencija. Ovi automobili su prostrani, udobni, a motori su brzi, snažni i izdržljivi.  

U njima se instalira najnovija i vrhunska dopunska i serijska oprema, sistemi za bezbednu vožnju, mogu da imaju manuelni ili automatski menjač, podešavanja za sedišta i volan, unutrašnjost je veoma luksuzna sa kožnim sedištima, elektronskom opremom.

Imaju efikasne klima uređaje, GPS, servo upravljače, grejače za sedišta, i još puno toga.

U premium klasu spadaju razni tipovi Mercedesa, Audija, Volvo-a, BMW, Poršea, itd. Sama imena ovih brendova dovoljno govori o njihovom kvalitetu i prestižu i jasno je kakva klijentela iznajmljuje ovakva vozila.

Porche 911

 

Umesto zaključka

Rent a car agencije mogu da imaju različiti broj klasa, sve isa namerom da pomognu svojim klijentima u izboru pravog vozila koja će u potpunosti da zadovoljne njihove potrebe, a sve u zavisnosti od debljine novčanika.

Gore opisane klase vozila su u ponudi skoro svake rent a car agencije, nezavisno od njihove veličine i broja automobila sa kojima raspolažu.

Ukoliko želite da iznajmite neko vozilo, dobro razmislite o vašim potrebama, gde putujete, koliko traje putovanje, koliko vas je, i na kraju svakako koliko želite da potrošite. Zatim pogledajte klasu vozila koja vam najviše odgovara i na vreme rezervišite željeni automobil.

 


Autorski tekst: Nenad Savić


Komentari (2)

angelina

Nisam cesto koristila rent a car, ne razumem se najbolje u te klase posto sam zensko :D jedino iskustvo sa rentiranjem auta mi je bilo sa MMS auto agencijom i imaju odlicnu ponudu auta i prezadovoljna sam uslugom.(Dobar) +2
(Slab) 0
20-Jan-20 22:41:26 PMUnirent

Vrlo pojednostavljeno, ali uglavnom to je to. Naša agencija ima 13 klasa. To je dovoljno da svako pronadje automobil koji mu je najbolji u datom trenutku. Segmentisanje vozila po klasama ima za cilj da kada neko vozilo u jednoj klasi nije dostupno u momentu da se lakše odabere najsličnije vozilo koja ima slične performanse, veličinu, snagu motora itd. Lakše je i klijentima a i agentima agencija.(Dobar) +3
(Slab) 0
16-Nov-19 14:55:45 PMDodajte komentar