SrbijaSpace logo

Korisni saveti za praktično uređenje kuhinje

 

Korisni saveti za praktično uređenje kuhinje

Uređenje enterijera samo po sebi nosi određenu dozu stresa i nervoze. Ono ne predstavlja samo izdvajanje vremena i novca, već u potpunosti remeti mir i rutinu u svakodnevnom životu. U zavisnosti od toga koji je obim preuređenja, odnosno da li je u pitanju ceo stan ili samo jedna prostorija, zavisi i koliko strpljenja će vam biti potrebno da ovaj proces prebrodite što lakše.

Poseban “problem” jeste kada je potrebno preurediti kuhinju. Ona nam je svima potrebna na dnevnom nivou, a nekima je to prostorija u kojoj provode dosta svog vremena. Zato, bilo da kupujete novu ili preuređujete staru kuhinju, važno je da znate da postoje načini koji vam mogu pomoći da jednostavnije obavite renoviranje. To pre svega podrazumeva da što bolje iskoristite prostor, ali i novac koji imate na raspolaganju.


Pitate se kako da učinite svoju kuhinju praktično organizovanom i tako uštedite i prostor i vreme?

Pred vama je nekoliko ideja koje će vam pomoći da pronađete pravo mesto za svaki uređaj i predmet, s obzirom na to da je opšte poznato da u svim prostorijama postoje određene stvari koje zauzimaju prostor i nemaju pogodno mesto, što je u suštini i najveći problem kod uređenja prostora.


#1 Praktični i kvalitetni komadi u kuhinji štede prostor i novac

Da biste imali lepu i dobro organizovanu kuhinju ne morate da trošite mnogo novca kako biste je napravili da bude po vašoj meri. Mobilni komadni kuhinjski elementi poslužiće da nađete mesto za svaku stvar koju želite da smestite u kuhinji. U slučaju kada su ovi elementi otvoreni, važno je da svakoj stvari nađete pravo mesto i držite ih lepo poslagane, jer će se svaki nered videti.

Kod kupovine uređaja, svakako je savet da inicijalno izdvojite više novca i kupite kvalitetnije aparate, s obzirom na to da uređaji za kuhinju koji će dugo trajati mogu znatno više novca da uštede u budućnosti. 


#2 Potrudite se da iskoristite svaki centimetar prostora

Ako pravite novu kuhinju ili preuređujete staru, imajte u vidu da će vam svaki delić prostora dobro doći za skladištenje hrane, escajga i prostora. Organizujte prostor tako da vam pri ruci uvek bude ono što najčešće koristite, ali i da začini i varjače budu pored šporeta, escajg pored servisa, čaše iznad sudopere i slično. 

Pametna organizacija može uštedeti mnogo prostora, ali i vremena kada dođe do sremanja u kuhinji i to je jedna od osnova renoviranja

Ukoliko nemate dovoljno prostora za stavljanje svih neophodnih stvari, onda bi bilo zanimljivo da iskoristite visinu slobodnog zida u svojoj kuhinji ili trpezariji koji eventualno imate. Na njega možete da stavite police ili da naslonite neku privremenu konstrukciju polica. 

Na zid možete pričvrstiti ploču na koju će se kačiti pojedinačno posuđe. Uređenje kuhinje u industrijskom stilu najbolje će ispratiti ovako zanimljivi i grubi izgled posuđa okačenog o zid. 


#3 Pronađite mesto za svaku namirnicu koju imate u kuhinji

Kod renoviranja kuhinje, važno je da pronađete prostor za sve one namirnice kojima nije mesto u frižideru. U prvom redu to su hleb, ali i povrće i voće koji ne treba da stoje u frižideru – luk, krompir, paradajz... Za ovu namenu će dobro poslužiti drvene kutije ili pletene korpe u kojima hrana neće biti hermetički zatvorena.


Uređenje kuhinje
 

Ne potcenjujte korisnost tegli i kutija i odredite po jednu za sve sitne namirnice, kao što su sušeno voće, orašasti plodovi, začini, razna brašna, pirinač, pasulj, testenine, bombone... Odaberite veličinu tegla prema količini namirnica, na primer veću za pirinač, a manju za so, pa zatim podesite visinu polica tako da bez problema možete da smestite sve tegle.


#4 Posvetite pažnju organizovanju fioka

Kao što je važno da odredite šta stoji u kom kuhinjskom elementu, tako je važno da odredite i šta stoji u kojoj fioci. Nađite mesto escajgu i začinima koje svakodnevno koristite. Napravite ili kupite drvenu ili plastičnu kutiju sa pregradama i lepo razvrstajte escajg, tako da sve ima svoje mesto, pa tako bez problema u svakom trenutku možete znati gde se šta nalazi. 

Kuhinja je svakako jedna od najvažnijih prostorija u svakom domu i zbog toga je veoma bitno da se njenom uređenju posveti vremena i pažnje kako bi sve bilo na svom mestu i na dohvat ruke, a opet skladno uklopljeno i savršeno organizovano. Sigurni smo da će vam neki od ovih saveta sigurno pomoći kada dođe vreme da uredite svoju kuhinju. 


Autorski tekst: SrbijaSpace.rs


Komentari (5)

Domaćice gde ste da ste

Volimo ove teme o kuhinji. Odmaraju me od ludila lažnih vesti i propagande bez obzira što su često neskriveno PR tekstovi

(Dobar) +1
(Slab) 0
02-May-20 11:33:04 AMTOTREBAIMATI

Jos jedan aparat je korisno imati u kuhinji,a to je aparat za preciscavanje vode.Ja sam se opredelila za Nobelov aparat za preciscavanje vode.Ta voda nam sluzi za pice,pranje voca i povrca,i naravno za kuvanje.Resili smo se plasticnih flasa i trcanjem u kupovinu kad se potrose.Pored toga zauzaimale su mesto i u frizideru i na terasi.Ulozili smo u aparat,kupili ga na rate i prezadovoljni smo.(Dobar) 0
(Slab) 0
20-Dec-19 16:04:34 PMDjurdjija

Odlicna stvar. Svaki dom bi trebao da ima po jedan ovakav aparat. Da ne spominjem vrtice i skole.(Dobar) +1
(Slab) 0
13-Dec-19 10:03:42 AMsef servisa

najkorisniji savet za svaku domacicu je nabavka uredjaja za preciscavanje vazduha i posebno preciscivac duvanskog  dima .. ne jonizatora nego bas preciscivaca i to ambilife, cudo od uredjaja iz rusije(Dobar) +5
(Slab) 0
09-Dec-19 15:39:09 PMAdaptacija kuhinje

U starim stanovima novi vlasnici veoma često renoviraju kuhinju, čak je i premeštaju. Neki se odlučuju za tz open space gde je kuhinja deo dnevne sobe ili je razdvojena od nje šankom. Na ovaj način može d se dobije još jedna soba u stanu tako što se stara kuhinja adaptira. Potrebno je prebaciti vodovodnu i kanalizacionu mrežu, što nije lak zadatak, i to treba ostaviti iskusnim vodoinstalaterima, a neophodan je i snažan aspirator koji će da odvlači mirise iz kuhunje napolju(Dobar) +2
(Slab) 0
04-Dec-19 12:50:57 PMDodajte komentar