SrbijaSpace logo

LED rasveta za vaš dom!

 

LED rasveta za vaš dom!

Dati savet za kupovinu nekretnine je naravno je možda lakše nego dati savet za opremanje stana. Kada zakoračite u svoj dom niste završili  vaše angažovanje oko stana. Da li je svejedno kakvo je osvetljenje u stanu? Naravno da nije. Rasveta u stanu je nešto sa čime ćete živeti i nije svejdno koji sistem rasvete postoji u stanu.

Najtraženiji sistem rasvete u stanovima i poslovnim prostorima jeste LED rasveta. Dekorativna je, daje odličnu svetlost, troši manje, a traje znatno duže. Zbog toga sve više domova traže ovakav sistem rasvetnih tela pri unutrašnjem opremanju.

Evropska Unija je propisala izbacivanje klasičnih sijalica i prelazak na LED rasvetu u svakoj svojoj državi, kod nas to još uvek nije slučaj, ali će i takvi zakoni biti usvojeni zarad zaštite životne sredine.

Ipak, LED svetlo je mnogo više od ekološki prihvatljive rasvete i sa njom su svi zadovoljni bilo da koriste sijalice, plafonjerke, LED trake…

Zašto da odaberete LED svetlo, koliko je različito u odnosu na sijalicu sa užarenom niti, da li je teško naviknuti se nju? Sve detaljnije pročitajte u nastavku ovog teksta.


LED rasveta i uštede


Kada se pomisli na led rasvetu u glavnom postoji asocijacija da ona troši manje, ali retko ko je svestan prave uštede.

Klasična sijalica od 100 W emituje istu jačinu svetla kao LED sijalica od 12 W, jasno je da je razlika u potrošnji velika. Mnogi se ne obaziru na ovo jer u jednom domaćinstvu godišnja potrošnja električne energije koja odlazi na sijalice zanemarljiva. Pa ipak, ako se sabere potrošnja svih domaćinstava u jednom gradu, a na to se doda i javna rasveta, razlika u potrošnji je značajna.

Na sve ovo treba dodati i činjenicu da klasične sijalice pregorevaju češće i iako su jeftinije mesečno se daje znatno veća suma nego što je to za LED sijalice. One jednostavno rade godinama, čak i do 60.000 sati bez ikakvih problema.

To je neuporediva ušteda na kupovinama sijalica u toku nekoliko godina i na nivou jednog domaćinstva, a da se ne govori o uštedi globalno.


Idealna dekoracija doma


LED rasveta dolazi u različitim modelima plafonjera, visilica, lustera različitih oblika...zbog čega se uklapaju u svaki prostor, u svaku prostoriju. U domovima se viđaju različite vrste LED rasvete. Neko voli visilice, neko plafonjere klasičnog ili savremenog izgleda, i svaka kombinacija će biti fenomenalna.

LED svetlo takođe ima različite jačine do čak 32W pa će obezbediti kvalitetno svetlo čak i kod ogromnih prostora. Sijalice su hladne što je omogućilo njihovo postavljanje u najrazličitije sisteme, a da pri tome ne dođe do zagrevanja lustera okolo.

Najmodernija rasvetna tela izgledaju potpuno drugačije u odnosu na klasične plafonjerke, svetlo je izvedeno u razne oblike i treba priznati, zaista izgleda fantastično.

A, ako to nije dovoljno onda treba razmisliti i o novim modelima kod kojih postoji svetlo različitih boja, njegova daljinska kontrola, ali i ugrađen bluetooth za digitalno emitovanje muzike. Cool, zar ne? Dobijate svoju „disko kuglu“ kada to poželite, a kada vam ne treba, LED plafonjera se pretvara u klasično rasvetno telo.


Najveća prednost LED svetla – 3 vrste bele!


Za najbolji učinak LED svetlo dolazi u 3 varijante bele: toplo bela, hladno bela i „dnevna svetlost“.

Hladno bela je odlična za kancelarije, za biblioteke i druge prostorije kod kojih je važno da svetlo bude jako. Hladno bela svetlost je pomalo neprijatna ako se duže sedi u prostoriji, nešto kao što je rad pod neon svetlom.

Za domove se pre bira toplo bela ili „dnevna svetlost“. Toplo bela je žućkasto LED svetlo, a „dnevna svetlost“ ,samo ime kaže, je bela prijatna svetlost i jedna od ove dve se biraju za prostore gde se provodi više vremena, a gde ne treba jaka rasveta.

Kod LED svetla karakteristično je to što ravnomernije rasipa svetlost za razliku od klasične sijalice kod koje nekoliko metara dalje već postoje senke.


Da li je teško naviknuti se na drugačije svetlo?


LED rasveta jeste drugačija, ali nije naporna za boravak u tako osvetljenoj prostoriji, naročito ako se bira „dnevna svetlost“.

Jedino što može da bude naporno je to ako se u istoj prostoriji meša različito osvetljenje, naročito stare žarulje i nova rasveta. Zbog toga je najbolja preporuka da se uloži u promenu svih sijalica koje će trajati godinama i davati stabilnu jaku svetlost i biti prijatna za oči.


Druge vrste LED rasvete


Od kako se pojavila, ovaj rasveta se koristi na najneverovatnijim mestima i služi i za dekoraciju i za osveljenje. LED trake su odlične i kao umereno svetlo na policama, u kuhinjama, oko slika. LED nosači za police emituju svetlost i vešto prikrivaju kablove, postoji i led svetlo gde se na plafon postavljaju sitne sijalice koje izgledaju kao zvezdano nebo, ili dobro poznata rasveta u spuštenim plafonima…

LED svetla svuda ima, svuda dobro izgleda. Pošto je hladna i dugo traje nema rizika od požara što je još jedna velika prednost. LED diode su eko-frendli i zbog toga sve zemlje prelaze na njih, ali su prijatne za boravak i donose velike uštede.

Da li imate luster sa nekoliko sijalica od kojih uvek neka ne radi? Koliko god kupovali, neka pregori, naročito sada kada je zima pa napon struje često varira? Ne bacajte novac u prazno i kupite rasvetu koja će da traje.

 


Autorski tekst: SrbijaSpace.rs


Komentari (2)

Srecko

Sijalice, plafonjerke, LED trake… moj izbor je LED svetla – 3 vrste bele!

(Dobar) +2
(Slab) 0
20-Dec-21 19:01:43 PMMilica

Tri boje - belo :) LED rasveta toplo bela je moj izbor. Prošle godine sam menjala kompletnu rasvetu u stanu, stavila baš ovu i prezadovoljna sam. Toplo preporučujem svima. :)

(Dobar) +3
(Slab) 0
19-Dec-21 14:00:19 PMDodajte komentar