SrbijaSpace logo

Manastir Fenek

 

Manastir Fenek


Šta su manastiri?


Manastiri su verske institucije u okviru hrišćanske crkve, koji služe kao mesta za molitvu, bogozluženje, boravak mohaha i monahinja i kontemplaciju. U manastirima se primenjuje poseban red života, poznat kao monaški život.

Manastiri postoje u različitim hrišćanskim tradicijama, uključujući pravoslavnu, kataličku, protestansku i mnoge druge. Svaka tradicija ima svoje specifičnosti, običaje i rituale koji su karakteristični za manastirski život. Ovi objekti se prepoznaju po svojoj arhitekturi, ikonama, freskama i drugim verskim umetnostima, koje se mogu pronaći u njima. Manastiri često predstavljaju istorijski, kulturni i verski značaj u mnogim zemljama, a takođe su i turističke atrakcije zbog svoje lepote.

Manastiri su mesta gde se monasi i monahinje posvećuju molitvi i duhovnom životu, odnosno gde se obavljaju redovne molitve i bogosluženja.

Monasi i monahinje žive u manastirima i slede poseban monaški red. To podrazumeva posvećenje određenom načinu života, uzdržavanju od svetovnih stvari i fokusiranje na duhovnosti. U njima monasi i monahinje žive zajedno u duhu bratske ili sestrinske zajednice, gde dele svoje živote, rad i molitvu.

Istovremeno mnogi manastiri imaju važnu ulogu u očuvanju istorijskih tekstova, knjiga, znanja, mogu biti obrazovni centri, gde se prenose teološka, filozofska i kulturna znanja.

Manastiri su najčešće smešteni na mirnim i izolovanim mestima, daleko od gradske vreve, što ih čini idealnim mestima za duhovnu obnovu i povlačenje iz svakodnevnog života.
 

Uloga i značaj hrišćanskih manastira

 

Hrišćanski manastiri imaju značajnu ulogu u duhovnom životu hrišćanstva, istoriji i kulturi.


Manastir Fenek


Pored toga što su manastiri mesta gde monasi i redovnici posvećuju svoj život molitvi, u njima se stvara duhovna atmosfera i pruža prostor za posvećivanje Bogu, duhovni rast i unutrašnje isceljenje.

Hrišćanski manastiri su takođe čuvari nasleđa, knjiga, rukopisa, ikona i drugih umetničkih dela. Kroz vekove igraju ključnu ulogu u očuvanju hrišćanskih doktrina, obreda i tradicija, ali prvenstveno širenju vere među vernicima.

Mnogi manastiri imaju škole i biblioteke u kojima se pruža obrazovanje monasima, sveštenicima ali i vernicima. Manastiri su centri kulturnog stvaralaštva, gde umetnici, pisci i muzičari stavaraju dela inspirisana verom.

Takođe veliki broj manastira aktivno je uključen u humanitarne aktivnosti i pomoć siromašnima, bolesnima i ugroženima. Oni ne samo da su utočišta već pružaju materijalnu i duhovnu podršku ljudima u nevolji.

Pojedini manastiri, posebno oni koji su povezani sa svetim mestima ili svecima, postaju popularna mesta hodočašća za vernike. Hodočašće ima duboko duhovno značenje i pomaže vernicima da ojačaju svoju veru i duhovnu vezu s Bogom.

Kako se mnogi manastiri nalaze u prirodnim ili ruralnim područjima, oni imaju važnu ulogu u očuvanju prirode i životne sedine oko sebe. To podrazumeva brigu o šumama, vodama i prirodi uopšte.

Hrišćanski manastiri privlače pažnju posetilaca iz celog sveta, koji žele da upoznaju i istraže duhovnost, umetnost i arhitekturu ovih svetih mesta. Ova vrsta turizma može imati značajan doprinos ekonomiji lokalnih zajednica.     


Manastir Fenek


Opština Surčin trenutno je veoma popularna kada je promet nekretnina u pitanju. To je delom zbog izgradnje nove saobraćajnice koja Surčin povezuje sa Novim Beogradom i auto-putem Miloš Veliki. Takođe, cene nekretnina su u porastu i zbog izgradnje nacionalnog stadiona.

Ali mnogo značajnije je što se na površini ove opštine nalazi kulturno - po mnogo čemu jedinstven manastir Fenek.

Manastir Fenek u sremskoj eparhiji Srpske pravoslavne crkve, nalazi se 25 km od Beograda, u blizini mesta Jakovo, koje pripada Beogradskoj opštini Surčin.

Manastirska crkva posvećena je svetoj mučenici Paraskevi ( praznuje se 26, jula odnosno 8. avgusta po novom kalendaru). Preslava je prenos moštiju Svete Petke i proslavlja se od 1398. godine, kada su kneginja Milica i despotica Jefimija prenele mošti Svete Petke u Srbiju.

Prema narodnom predanju manastir Fenek je sagrađen u drugoj polovini XV veka a podigli su ga  episkop Maksim Branković i njegova majka Angelina. Manastirska kapela posvećena svetoj Petki sagrađena je 1800.godine, nad bunarom, za koji se veruje da ga je sagradila mati Angelina Branković. U narodu je postojalo verovanje da ova voda ima čudotvorna lekovita dejstva.

Manastir Fenek zapaljen je u Prvom svetskom ratu, a u Drugom 1942. godine gotovo je razoren.

Obnova manastir je počela 1991.godine i sada je u potpunosti obnovljen. Do 2006 godine u manastiru je bilo žensko monaštvo, a odlukom nadležnih episkopa sremskog Vasilija i raško-prizrenskog Artemija u manastir sredinom 2006. godine dolazi muško monaštvo i sada je muški manastir.

Godine 1997. godine manastir Fenek proglašen je za kulturno dobro od velikog značaja i nalazi se pod zaštitom Zavoda za zaštitu spomenika Beograda.

Kompleks manastira Fenek čine glavna crkva Svete Petke, manastirski konaci i kapela Svete Petke.

U manastiru Fenek čija je glavna crkva i manastirska kapela posvećena Prepodobnoj mati Paraskevi, Svetoj Petki, čuva se ruka ove Svetiteljke, što predstavlja znamenitost ovog manastira.

Manastirski kompleks čine pored crkve, kapele, konaka i ekonomski deo. Važno je znati da se bratstvo manastira Fenek pored toga što se brine o manastiru, bavi i izradom ikona ali i proizvodnjom džemova, meda, slatkog, pečenjem rakije i proizvodnjom vina. Manastir Fenek od skora ima i biljnu apoteku u kojoj se mogu naći melemi, sirupi, te tinkture spravljene na prirodan način, kao i lekovito bilje.

Pisac ovih redova obilazio je manastire, kako u Srbiji, tako i u državama u okruženju. Manastir Fenek je za mene posebno mesto, kojem se uvek rado vraćam. Manastir ima svoju posebnu energiju koja se oseti i pre ulaska u sam manastir. Posebno je fascinatno što bogosluženju u manastiru Fenek prisustvuju pored  roditelja i njihova deca. Na ovom svetom mestu često možete videti bebe stare samo nekoliko meseci ali puno dece različitih uzrasta. Deca se u miru i tišini igraju za vreme liturgije, i tako svake nedelje.

To je zaista predivan prizor, koji daje nadu da u ovim vremenima u kojima je sistem vrednosti totalno poremećen, još uvek ima mladih ljudi koji svoju decu vaspitavaju u duhu pravoslavlja, u duhu vere i ljubavi.

Zato nađite vremena da posetite manastir Fenek. Verujem da ćete mu se posle toga uvek s radošću vraćati.

 Slike: privatna kolekcija 


Autorski tekst: Milica S. K.


Komentari (4)

Dragulj

da.. pravi dragulj blizu a Surčin nikad bliži ostatku Beograda..

(Dobar) 0
(Slab) 0
26-Aug-23 09:29:47 AMLana

Izgleda lepo na slikama, cim budem u prilici poseticu ga.

(Dobar) +1
(Slab) 0
02-Aug-23 11:40:41 AMSrecko

Prvi put cujem za njega ali kad nekad budem u prolazu obavezno cu ga posetiti.

(Dobar) +2
(Slab) 0
01-Aug-23 17:45:33 PMLenka

Divan tekst! Fenek nam je blizu, a nije daleko ni Srpska Sveta gora (na Fruškoj gori). Dobra ideja za neki vikend izlet, uz obilazak ovih divnih, starih zdanja.

(Dobar) +3
(Slab) 0
01-Aug-23 17:25:25 PMDodajte komentar