SrbijaSpace logo

Muzej iluzija u Beogradu

 

Muzej iluzija u Beogradu


Ovog vikenda sestra vas je zamolila da pričuvate njena dva andjela. U dilemi ste kako da na najbolji način provedete vreme sa njima? Vaš predlog mora da bude dovoljno interesantan, kako bi ga deca prihvatila. Sa druge strane, vaš cilj je da ih konačno malo odvojite od njihovih mobilnih telefona.

Genijalna ideja koja vam je pala na pamet je da posetite Muzej iluzija u Beogradu. To bi deci sigurno bilo zanimljivo, a ujedno i poučno.

Muzej iluzija u Beogradu jedinstvena je turustička atrakcija, koja pruža posetiocima priliku da se zabave a istovremeno i da nauče nešto o ljudskom umu i percepciji.

Muzej je počeo sa radom 2018. godine. Veoma brzo je postao popularna destinacija, kako za turiste tako i za stanovnike grada. 

 

Muzej iluzija

 

Beogradski Muzej iluzija deo je međunarodne mreže Muzeja iluzija, koja ima svoje filijale u gradovima širom sveta, uključujući Zagreb, Ljubljanu, Dubai, Kuala Lumpur, Beč, itd.

Muzej iluzija u Beogradu nudi interaktivne eksponate i instalacije, koje koriste optičke iluzije, trodimenzionalne slike, specijalna ogledala i druge tehnike, kako bi na odeređene načine stimulisale čula i aktivirale procese u mozgu posetilaca. Ovaj muzej je zabavan, ali ujedno i edukativan, jer pomaže posetiocima da bolje razumeju kako ljudski mozak obrađuje informacije, i kako se naše čulo vida ponekad može prevariti.

Poziv Muzeja iluzija glasi ovako:

Istražite svet iluzija, doživite nemoguće i ne zaboravite da ponesete svoj omiljeni fotoaparat! Nudimo Vam intrigantno čulno i edukativno iskustvo sa pregršt novih, zanimljivih i još neviđenih iluzija!

 

Zanimljivosti Muzeja iluzija u Beogradu uključuju:

Varljivo prstenje, Varljivi štap, Gramofone, Klon sto, Iluziju stolice, Ames sobu, Kolor sobu, Obrnutu sobu, Vortex tunel, Beskonačni bunar, Stereogram, Kaleidoskop, Ogledalo istine, Glavu na tanjiru, Oči koje vas prate, Iluziju udubljenog lica, Holograme i Optičke iluzije.

 

Muzej iluzija glava na tanjiru

 

Posebno su atraktivne i popularne sledeće iluzije:

 • Obrnuta soba koja stvara privid lebdenja osobe u vazduhu ili šetanja po plafonu,
 • Ames soba u kojoj posetioci mogu “promeniti svoju veličinu” u odnosu na druge objekte u njoj.

 

Muzeji iluzija u svetu


Muzej iluzija je popularna atrakcija koja postoji u mnogim gradovima širom sveta. Ovi muzeji su specijalizovani za prikazivanje vizuelnih iluzija, optičkih varki i drugih fenomena koji mogu da obmanu čula posmatrača.

Muzej iluzija može da predstavlja interesantnu i edukativnu akciju za ljude svih uzrasta, jer pruža priliku da se istraže različiti načini na koje mozak obrađuje vizuelne informacije. Takođe, ovi muzeji su često dizajnirani na interaktivan način, pa posetioci mogu da se zabave i eksperimentišu sa različitim iluzijama.

Svaki muzej iluzija obično sadrži nekoliko soba s različitim optičkim iluzijama, od lažnih perspektiva,  prostorija sa ogledalima, holografskih projekcija, anamorfoza, do trikova za izmenjenu percepciju.

Cilj ovih varki je da posetioci shvate kako njihov mozak funkcioniše i kako se percepcija stvarnosti može izmeniti.

Ovi muzeji pružaju bogato interaktivno iskustvo posetiocima. Oni mogu da se dive optičkim iluzijama, 3D slikama, igrama perspektive i drugim čudnim i zabavnim stvarima. Muzeji iluzija su popularni među ljudima svih uzrasta, a mnogi ih posete kako bi napravili zanimljive fotografije.

Pored Muzeja iluzija u Beogradu, postoji nekoliko muzeja iluzija u svetu, a neki od najpoznatijih su:

 1. Muzej iluzija u Zagrebu, Hrvatska - Ovaj muzej nudi interaktivne izložbe i optičke iluzije koje posetiocima omogućavaju da dožive različite perspektive i prepoznaju različite tipove optičkih iluzija.
 2. Muzej iluzija u Beču, Austrija - Muzej nudi preko 70 eksponata i interaktivnih postavki koje istražuju različite vidove iluzija i percepcije, uključujući lavirinte, hologramske slike i optičke iluzije.
 3. Muzej iluzija u Los Anđelesu, SAD - Ovaj muzej nudi različite postavke koje istražuju različite vidove percepcije, uključujući 3D iluzije, nestajuće tačke i anti-gravitacione sobe.
 4. Muzej iluzija u Dubaiju, Ujedinjeni Arapski Emirati - Muzej nudi preko 80 eksponata koji istražuju različite vidove iluzija i percepcije, uključujući rotirajuću sobu, ogledala i hologramske slike.
 5. Muzej iluzija u San Francisku, SAD - Ovaj muzej nudi različite postavke koje istražuju različite vidove percepcije, uključujući lavirinte, optičke iluzije i anti-gravitacione sobe.


Muzej iluzija


Svima je zajedničko da nude jedinstven doživljaj i mogu biti zabavna aktivnost za porodice ili grupe prijatelja.

Zanimljivosti u pojedinim svetskim muzejima iluzija:

 1. Muzej iluzija u Zagrebu, Hrvatska, jedan je od najposećenijih muzeja u gradu. Jedna od najzanimljivijih atrakcija koju nudi je "beskonačna soba", gde se posetioci mogu osetiti kao da su u beskonačnom prostoru.
 2. Muzej iluzija u Istanbulu, Turska, ima jednu od najdužih optičkih iluzija na svetu. Duga je 25 metara i stvara efekat da se posetioci kreću u krug.
 3. Muzej iluzija u San Francisku, SAD, nudi nekoliko jedinstvenih iluzija, uključujući sobu sa kosim zidovima koja čini da se posetioci osećaju kao da su pijani.
 4. Muzej iluzija u Beču, Austrija, ima instalaciju koja omogućava posetiocima da stvore svoju sopstvenu senku u neobičnim pozama.
 5. Muzej iluzija u Seulu, Južna Koreja, ima optičku iluziju koja čini da se posetioci kreću kroz tunel bez kraja.
 6. Muzej iluzija u Dubaiju, Ujedinjeni Arapski Emirati, nudi nekoliko interaktivnih instalacija, uključujući jednu koja čini da se posetioci kreću kroz beskonačnu stolicu.

 

Iluzija lavirint


Zabava ili edukacija


Muzej iluzija može da bude odlična dopuna ponude u gradovima koji su poznati po svojim kulturnim, istorijskim i turističkim znamenitostima. Ovi muzeji su često smešteni u centralnim delovima gradova, što olakšava pristup posetiocima.

Muzej iluzija je popularna atrakcija u svetu koja vam pruža priliku da istražite vizuelne iluzije i optičke varke na interaktivan način. Bilo da ste mladi ili stari, sigurno ćete uživati ako ih posetite, zabavićete se i uživati u potpuno novom iskustvu i doživljaju stvarnosti.

Osim zabavnog aspekta, muzeji iluzija pruža vam mogućnost edukacije, jer se možete upoznati sa funkcionisanjem vašeg mozga u različitim konceptima optičkih iluzija. Beograd ima veoma ambiciozne urbanističke projekte i u pogledu muzeja. 

Zato svakako, nemojte se dvoumiti da li da povedete svoje sestriće u Muzej iluzija.

Učinite to, i bićete  beskrajno srećni kada vidite njihovu zbunjenost, a kasnije i oduševljenje ovom avanturom, u svet nauke kakav još nisu doživeli.

Zato što je to mesto gde ne možete verovati sopstvenim očima. Mesto u kojem će Vam svet iluzija poljuljati poverenje u sopstvena čula!


Slike: pexels.com

 

 


Autorski tekst: Milica S. K.


Komentari (1)

Ivanka

Veoma lep tekst. Muzej iliuzija sigurno je zanimljiv i mladima i starima. Zaslužuje sve preporuke!

(Dobar) 0
(Slab) 0
06-Apr-23 00:09:38 AMDodajte komentar