SrbijaSpace logo

NAHRANITE SVOJE SRCE NE DOZVOLITE DA PATI

 

NAHRANITE SVOJE SRCE NE DOZVOLITE DA PATI

Surovi statistički podaci pokazali su da svake godine u svetu od bolesti srca i krvnih sudova umire preko 17 miliona ljudi, što je svaki treći umrli stanovnik. Svetska federacija za srce upozorava da 82% smrtnih ishoda od bolesti srca i krvih sudova i 60% obolelih od ishemijske bolesti srca /angina pektoris, akutni infarkt miokarda, iznenadna srčana smrt i ishemijska kardiomiopatija / potiče iz nisko i srednje razvijenih zemalja u kojima se nažalost nalazi i naša zemlji.

U Srbiji je tokom prošle godine od kardiovaskularnih bolesti preminulo 53.668 ljudi. Koga kriviti za ovoliku smrtnost od srčanih bolesti u XXI veku... Svi će reći država, zdravstvo... A da li je tako?!


Bolesti srca
 

Krivi smo sami što bolujemo od nedostatka informacija!!! Mnogo je važnije propratiti „sudbine“ ljudi u rijalitiju i novinama nego se baviti svojim zdravljem.
 

AKO VI NE POMOGNETE SEBI NEĆE VAM NIKO POMOĆI!


Dođete li u stadijum da počnete da koristite lekove, verujte da ste već duboko zaglibili.

Ne ignorišite poremećaj periferne cirkulacije - kada su Vam hladne ruke i noge, ne ignorišite bolove i grčeve u listovima, vrtoglavice i glavobolje jer Vam organizam šalje signale da mu je nešto potrebno, traži pomoć a Vi ga ignorišete.

Stalno nas opominju da vodimo računa o ishrani, da redovno vežbamo, da se ne stresiramo a šta je sa suplementacijom?!

Pokušajte da čujete vapaj Vašeg organizma oslušnite svoje srce i pokušajte da mu pomognete. Možda nije bolesno, možda je samo gladno jer mu ne dajete ono što mu je potrebno!  Evo nekoliko saveta...
 

KOENZIM Q10

Koenzim Q10 je jedinstveni antioksidans koji prodire u mitohondrije mesto u ćeliji u kome se stvara energija odnosno tzv. ATP. Da bi efikasno sagorele energiju, mitohondrijama je potreban koenzim Q10. 

BEZ DOVOLJNO KOENZIMA Q10  ĆELIJE POČINJU DA GUBE SNAGU, A TAJ GUBITAK SNAGE NAJVIŠE SE ODRAŽAVA NA SRCE, JER JE NJEMU POTREBNO NAJVIŠE KOENZIMA Q10  DA BI SE STVORILO DOVOLJNO ENERGIJE ZA NJEGOV RAD.

Stvaranje ovog koenzima značajno se smanjuje posle 35. Godine a njegovom smanjivanju doprinose stres, infekcije, gojaznost, intenzivan fizički napor/ kod sportista/ i upotreba nekih lekova.

KOENZIM Q10 POBOLJŠAVA MEHANIČKU FUNKCIJU SRCA, REVITALIZUJE ĆELIJE GLADNE ENERGIJE I POVEĆAVA SNAGU SRČANOG MIŠIĆA, ŠTO VODI EFIKASNIJEM RADU SRCA I BOLJOJ CIRKULACIJI.
 

VITAMIN C

Svima je dostupan ali ga svi ne koriste, iako je od vitalnog je značaja za krvne sudove! Pre svega veoma je jak antioksidans, uništava slobodne radikale, povećava elastičnost arterijskih krvnih sudova i zaustavlja oksidaciju štetnog LDL holesterola čime se usporava nastanak ateroskleroze. Ako ste pušač, vitamin C je suplement izbora! Vitamin C učestvuje u sintezi kolagena, karnitina, i nekih neurotransmitera.

Ubrzava oralnu apsorpciju gvožđa i jača imunološki sistem. Deluje zaštitno i na kapilare. Jeftin je suplement a neke biljke poput moringe i acerole ga imaju u veoma velikoj koncentraciji. Acerola npr. sadrži od 1000 mg do 4500 mg vitamina C na 100 g svežeg ploda. To je 32 puta više od ploda narandže, odnosno 40 puta više od ploda limuna.
 

KORDICEPS

Smatra se da Kordiceps  povećava produkciju, već pomenutog adenozin -3-fosfata /ATP-a/ molekula koji skladišti i transportuje energiju unutar ćelija. Kordiceps daje odlične rezultate u prevenciji ali i terapiji kardiovaskularnih bolesti i treba ga obavezno uključiti kod svih vaskularnih problema. Kordiceps oslobađa brže kiseonik iz krvi i time olakšava rad srca. Daje više energije putem kiseonika pa tako olakšava funkciju srčanog mišića, posebno kada je srce već obolelo. Ovo je odličan suplement i za sve sportiste, kako bi svoj srčani mišić sačuvali i nakon prestanka bavljenja sportom.
 

OPC

Opc ili oligomerni proantocijanidini su grupa jedinjenja poznatih po veoma jakim antioksidativnim sposobnostima. OPC koji se nalazi u košticama grožđa smanjuje oštećenje ćelija, jača krvne sudove, poboljšava cirkulaciju, reguliše krvni pritisak, smanjuje upalne procese, detoksikuje organizam, pojačava efekat vitamina C, štiti nerve - sasvim dovoljni razlozi za preventivno korišćenje ovog suplementa.
 

RESVERATROL

Resveratrol pripada velikoj grupi jedinjenja pod nazivom polifenoli. Prisutan je u pokožici i semenkama grožđa, kikirikiju, bobičastom voću (borovnica, ribizla, malina, kupina), ali i u kakau. Veoma je važan za prevenciju kardiovaskularnih oboljenja, sniženje nivoa ukupnog holesterola, prevencija oksidacije lošeg LDL holesterola i prevencija formiranja plaka, odgovornog za nastanak ateroskleroze. 

Spisak ovih biljčica je predugačak... Tu su još i glog, beli luk, povratić, ginko biloba, tibetanska ruža, vlakna grejfruta, matičnjak


Dr Ivana Kovačević
Dr Ivana Kovačević

 

I KAO ŠTO DR IVANA KOVAČEVIĆ KAŽE:

"REŠENJE POSTOJI, SAMO JE PITANJE DA LI ĆEMO BITI SAMI KOVAČI SVOJE SREĆE I SVOGA ZDRAVLJA ILI ĆEMO TO PREPUSTITI DRUGIMA!"


Autorski tekst: Pro100healthy


Komentari (5)

Dejan Mitrovic

Izuzetno mi je drago kada procitam tekst koji mogu da razumem i koji je koncizan a napisan od strane strucnog lica. Mnogo sam naucio iz navedenog i veliko hvala na informacijama koje ste podelili sa nama.(Dobar) +1
(Slab) 0
10-Jul-19 14:18:03 PMMarija

Svaka cast doktorka. Vrlo jasno i konkretno receno za nas obicne laike!(Dobar) +2
(Slab) 0
10-Jul-19 13:04:24 PMMarija

odgovorio/a: laiko

simpa i za nas nelaike :)

(Dobar) 0
(Slab) 0
10-Jul 14:06:06
slavka

Ovaj tekst treba obavezno procitati, i po nesto nauciti, a takodje treba znati bar neka osnovna znanja koja treba i primeniti.(Dobar) +3
(Slab) 0
30-Jun-19 20:17:30 PMMarijana

Koliko koristan i primenljiv tekst! Hvala.(Dobar) +7
(Slab) 0
28-Jun-19 16:08:57 PMDodajte komentar