SrbijaSpace logo

Najjeftiniji rent a car

 

Najjeftiniji rent a car

Najjeftiniji rent a car

Rent a car se ne smatra najjeftinijom vrsta transporta, javni transport na primer je daleko jeftiniji, ali ukoliko uporedimo odnose kvalitet/cena, onda iznajmljivanje vozila postaje konkurentno. 

Osim toga, postoje načini da se iz postojeće ponude dobije najjeftiniji rent a car, zato pročitajte sledeće savete, koji važe za kako za Beograd tako i za sve sve svetske gradove:

Kako da dobijete najjeftiniji rent a car?

  1. Nemojte iznajmljivati vozila na aerodromu

Na aerodromima iznajmljivanje vozila je obićno najskuplje
Sa jedne strane oni su najpogodnija mesta za rentiranje auta, odmah nakon sletanja možete da se uputite na šalter rent a car agencije umesto da tražite njihove ispostave po gradu.  Ali sa druge strane, ista vozila, za isti period vremena ukoliko iznajmite na aerodromu, platićete više. 

Zašto je tako? 
Zbog aerodromskih taksi - aerodoromi naplaćuju i do 30% od prodaje rent a car agencijama koje iznajmljuju njihov prostor. U centru grada ili na drugim mestima ove takse ili ne postoje ili su daleko niže
Iznajmljivanje i upravljanje poslovnim prostorom na aerodromima je skupo, a troškovi se prenose na kupce. Zato je i hrana i piće i sve drugo na aerodromima skuplje. 
Možda ne deluje tako, ali ponekad je jeftinijie da odete do grada do prve kancelarije iste rent a car agencije i tamo iznajmite vozilo

  1. Informišite se o strukturi cenovnika  

Rent a car agencije nagrađuju duže iznajmljivanje svojih vozila. Ukoliko, na primer, iznajmite vozilo na nedelju dana, ono će biti jeftinije nego ako iznajmite na jedan, dva ili tri dana. 
Ukoliko želite najeftiniji rent a car, onda nemojte da gledate samo na vremenski okvir za koji vam je potrebno vozilo nego proverite sve ponuđene i raspoložive cene kako biste odredili najbolji period za iznajmljivanje. Ponekad se isplati da zadržite vozilo još jedan dan iako vam nije potrebno. 

  1. Cena goriva

Što se tiče politike goriva, ona zavisi od agencije do agencije.
Neke agencije će vam dati pun rezervoar, ali morate da ga vratite isto tako pun. Neke će vam iznajmiti vozilo sa pola razervoara, ali morate da vratiti istu količinu. Ukoliko ne uspete, plaćate penale. Negde morate sami da punite gorivo. 

Rent a car agencije znaju da na gorivu mogu da zarade, retko se dešava da klijent pravilno proceni, tako da one obično zarade od vaše pogrešne procene. Ali vi želite najjeftinije iznajmljivanje vozila, tako da dobro se obavestite i lepo računajte. 

  1. Budite oprezni kod kupovina osiguranja

Rent a car agencije nude razne pakete osiguranja. Slično kao i kod goriva, klijenti retko kada uspeju da procene šta je za njih najisplatljivije. 
Obično oni misle da su pokriveni osiguranjem, ali službenici skoro uvek upozoravaju i uveravaju da treba da kupite još neku dodatnu polisu kako ne bi imali više briga. 
Ali ti dodatni troškovi osiguranja mogu udvostručiti iznajmljivanje vozila, zato morate da budete sigurni šta vam je neophodno. 

Ukoliko na primer putujete u inostranstvo, vrlo verovatno je da vas  osnovno osiguranje neće pokriti u slučaju sudara. Zato saznajte šta vam je potrebno i zaštitite se, ali ne kupujte sve što rent a car kompanije nude.

Naravno ukoliko želite da iznajmite najjeftiniji rent a car.   

  1. Nemojte da iznajmljujete vozila u manjim predstavništvima

Velika predstavništva obično imaju više vozila. Ukoliko se desi da nemaju model koji ste rezervisali, onda možete da dobijete sličan model iz iste klase. Vrlo često se dešava da budete nagrađeni sa vozilom iz više klase, kao znak izvinjenja. 

U manjim predstavništvima, i u manjim gradovima, veličina flote je ograničena. Može se desiti da morate da čekate nekoliko sati da se vozilo koje je tek tada vraćeno sredi i očisti. 

  1. Proverite vozilo pre preuzimanja

Ukoliko ne primetite ogrebotine, male pukotine na svetlima, ogledalima ili šoferšajbni, udubljenja na karoseriji,  mrlje na presvlakama, kao i druge naizgled male probleme u automobilu pre nego što ga preuzmete, postoji mogućnost da ćete morati da ih platite.

Isto važi za mehaničke probleme i kvarove. Ako vozilo nije u ispravnom stanju odmah ga vratite. 

Zato pre nego što preuzmete vozilo, pažljivo ga pregledajte zajedno sa službenikom rent a car agencije i zapišite svaku nepravilnost. Ukoliko agent ne može ili neće da dođe sa vama, vi možete sami da izvršite inspekciju i onda da prijavite. U tom slučaju službenik mora da izađe. 

  1. Iznajmljivanje većeg automobila

Ukoliko želite da iznajmite najjeftiniji rent a car onda iznajmite najmanje vozilo koje je na raspolaganju. Mali automobili nisu udobni kako veći, imaju i manju snagu, ali su dosta jeftiniji, a možete uštedeti i na gorivu, pošto oni manje troše. 

Rent a car agencijama dosta često nestanu manji automobili pa nude veća vozila po istim cenama. U tom slučaju ne morate dvaput da razmislite, nego prihvatite takvu ponudu. Vozićete jeftinije veći model. 

  1. Ne trčite za dodatnom opremom

Službenici na šalteruma su istrenirani da vam ponude nešto od dodatne opreme “da li biste hteli navigaciju, olakšaće vam vožnju na ovim putevima”, ili “da li bi ste hteli novi mp3 player?” U poslednje vreme nudi se čak i doplata za automatski menjač.

Treba da znate da sve što je dodatno, dodatno se i plaća. Ne možete najjeftinije iznajmiti vozilo ako prihvatite sve što će vam biti ponuđeno. 

  1. Vraćajte vozilo na vreme

Većina rent a car agencija ima fleskibilnu politiku i tolerišu manja kašnjenja. Ali nemojte se uvek pouzdati u njihovu dobru volju. Kada je sezona njihova vozila su veoma tražena i možda vaš auto treba da preuzme novi klijent. 

Ukoliko zakasnite, možda izgube klijenta, i što je još važnije izgube na svom renomeu. Zato su na neki način prinuđeni da vode strogu politiku tačnog vraćanja vozila, tako da može da se desi da za dvadesetak minuta kašnjenja naplate neodgovornom vozaču kao za još jedan dan. 

Ukoliko nameravate da vozite najjeftiniji rent a car, onda vodite računa o vremenu vraćanja


I da. Ako imate Vaša iskustva podelite ih sa nama i sa svima onima kojima je cena najma bitan faktor prilikom rentiranja vozila.


 


Autorski tekst: Nenad Savić


Komentari (4)

Srecko

Najjeftiniji rent a car je vešt marketinški trik. Oni koji žele samo najjeftinije možda i ne cene previše ni sebe, a ni kvalitet usluge. Može da postoji neka akcija i ponuda niže cene što je sasvim ok a to ne znači da ste najjeftiniji na kraju najma. Kao slučajno pojave se neki skriveni troškovi.(Dobar) +1
(Slab) 0
11-Jun-19 10:42:47 AMneso

Tačno je to da cene u rent a car agencijama variraju i da su širokog raspona i da može da se iznajmi jeftinije. Slično kao sa avionskim kartama i turističkim aranžmanima. Ukoliko se rezerviše vozilo unapred onda se dobija popust, to nije rečeno u tekstu. Dalje, može da se pregovara.
Nije kao na pijaci, ali ukoliko ste dobar pregovarač, i naravno ukoliko nije sezona, iznanadjujuće je kolki popust može da se izvuče. A propo mobilnog i njegova navigacija, to ne možda da bude skroz tačno, dosta su se prevarili verujući svojoj mobilnoj navigaciji. GPS uredjaji u vozilima daju i neku garanciju, tako da je bezbednije koristiti takav uredjaj (preporučujem Garminov), nego verovati mobilnim.(Dobar) +4
(Slab) 0
27-May-19 12:45:35 PMcemu sluzi mobilni

Neke agencije dodatno naplacuju GPS uredjaj i to po danu. Zato malo logike. Svi imate pametne mobilne telefone i na njih se takodje mogu instalisati aplikacije kojima cete zamentii koriscenje ovog uredjaja. Eto jos jednog saveta da ustedite i to ne malo!(Dobar) +2
(Slab) 0
27-May-19 08:54:55 AMkako da ne

za sve one koji se loze na casnu rec kada vam ponude bolji auto samo napismeno! iako na sajtovima pise da ako nemaju model koji trazite mozete dobiti bolji model po istoj ceni neka vam to i napisu jer meni se dogodilo da su mi naplatili razliku jer je kao radnik koji je to ponudio dobio otkaz. dakle, u pamet se. agencija vas samo jednom vidi i ne tangirate ih previse. barem ne vecinu njih pogotovo velikih agencija.(Dobar) +3
(Slab) -1
26-May-19 21:00:36 PMDodajte komentar