SrbijaSpace logo

Neobična a moćna guarana

 

Neobična a moćna guarana

Sastojak je većine energetiskih pića.

Koliko je zdrava i korisna, toliko se mora i biti oprezan sa njenom upotrebom. Izgleda neobično, nekima čak i strašno i groteskno. Dolazi nam iz Brazila i veoma je popularna  zadnjih decenija, mada su za njene blagodeti amazonska plemena znala vekovima unazad.

...Da li ste pogodili o kojoj biljci je reč?


To je Guarana ili Paullinia cupana


Reč Guarana potoše od reči gvarani, varana i prevodi se kao "voće koje liči na ljudske oči".

Guarana zaista tako neobično izgleda. Veličine je zrna kafe, ima crno seme i okolo belo meso, pa zaista podseća na očnu jabučicu. Poreklom je iz severnog Brazila i drugih delova Amazona. Konzumirala su ga lokalna plemena kako bi im dalo energiju.

Kada su jeli ovo voće stanovnici Amazona mogli su i po nekoliko dana bez hrane. Evropski misionari su iskoristili saznanja o ovom neobičnom voću i počeli da trguju sa Guaranom u kolonijama. Bobice su se mlele i dugo sušile, pa se od njih spravljao napitak koji se služio za vreme bitnih događaja. Servirao se u izdubljenoj tikvi i njegovo ispijanje bilo je neka vrsta rituala. Plemena su je upotrebljavala za snižavanje temperature i ublažavanje bolova, čak i kao afrodizijak.

Amazonsko oko tj. guarana imalo je centralnu ulogu u životu mnogih plemena Amazona.

guarana suplement 100% prirodno austrijski proizvod pro100healthy
Guarana se i dan danas uzgaja na prirodan način ....


Danas je Guarana sastav gotovo svih energetskih pića ma tržištu. Za Guaranu kažu da je "prirodno raketno gorivo".

Kofein koji sadrži Guarana drugačiji je od kofeina u kafi. Guarana ima u sebi tri puta više kofeina. Osim kofeina, sadži i tanin, katehine, saponine kao i stimulanse teofilin i teobromin. Guarana poboljšava i fizčke i mentalne sposbnosti i to satima nakon konzumiranja.
 

Efekti guarane kao suplementa

 

 • Guarana dokazano smanuje umor! Kofein, teobromin i teofilin u guarani blokiraju adenozin(neurotransmiter), koji daje signal mozgu da se osećate umorno. Guarana daje dugotrajnu energiju, jer se sporije od kafe oslobađa u organizmu.
 • Guarana poboljšava kognitivne funkcije!(učesnici studije koji su dobijali ekstrat guarane lakše i brže su rešavali zadatke koji su im postavljeni)
 • Guarana smanjuje stres!(Ima umirujuće dejstvo, smanjuje stres, podiže raspoloženje-kofein pospešuje stvaranje serotonina, hormona sreće)
 • Guarana može potpomoći gubitak težine!(podstiče se proces termogeneze, razgrađuju se uskladištene masnoće i pretvaraju u energiju. Amazonska plemena su je koristila za suzbijanje apetita. Zbog jedinstvenog spoja jedinjenja u guarani dolazi do usporavanja apsorpcije hrane, te se javlja duži osećaj sitosti).
 • Guarana pomaže u prevenciji kancerogenih oboljenja. (U sebi ima antioksidanse-procianidin, katehin i tanin. štiti od oštećenja dnk, suzbija rast kancerogenih ćelija i izaziva smrt ćelija raka).
 • Guarana je korisna za kardiovaskularni sistem (smanjuje mogućnost srčanog i moždanog udara, tako što sprečava stvaranje krvnih ugrušaka, a sa druge strane utilče na smanjenje plaka u arterijama, tako što smanjuje oksidaciju lošeg holesterola).
 • Guarana je dobra za varenje! (Ona je prirodni lek za nadimanje i dijareju. Koristila se za izbacivanje viška vode iz organizma. Ona ne deluje u stomaku, već u crevima tako što ih čisti od toksina i štetnih materija)
 • Guarana ublažava bol( neki lekovi protiv bolova, npr. Kafetin sadrže kofein i 40% su efikasniji od drugih lekova. Kofein blokira adenozinske receptore, koji su odgovorni za osećaj bola)
 • Guarana je afrodizijak! (stimuliše libido, a daje energiju satima )
 • Guarana pomaže kod menstrualnih bolova!

 


Amazonsko oko u Srbiji

 

Kada konzumirate Guaranu kao suplement na sledeće stvari morate da obratite pažnju, jer može da reaguje sa nekim lekovima. Prekomerno konzumiranje guarane može dovesti do nesanice, drhtavice, anksioznosti, ubrzanog lupanja srca, povišenog krvnog pristiska.

Guarana, za razliku od kafe nema toksični efekat.

guarana suplement za sport pro100healthy austrija panaceo

Ne preporučuje se trudnicama i dojiljama, kao ni deci. Osobe sa kardiovaskularnim tegobama treba da se posavetuju sa svojim lekarom.


Guarana suplement za sport
 

Za najbolje preformanse, kako u svakodnevnom životu, tako i kada se bavite sportom ili treningom probajte guarana dijetetski suplement - sinergiju dekstroze, Guarane i prirodnog vitamina C.

Austrijski proizvođači se izdvajaju po svom kvalitetu, i pravi guarana suplement treba da sadrži sledeće prirodne i kvalitetne sastojke:
 

 • Prah kokosovog mleka
  Neophodni minerali i nutrijenti visokog kvaliteta
   
 • Dekstroza
  Daje energiju, omogućava brz ulazak u krvni sistem
   
 • Dolomit
  Prirodni izvor magnezijuma i kalcijuma
   
 • Guarana-Ekstrakt
  Prirodni kofein, efekat traje i do 4 sata
   
 • Acerola
  Sadrži više vitamina C od limuna

 

Da li ste pre čitanja ovog teksta znali da je guarana prirodno voće? Da li ste znali za njene mnogobrojne pozitivne efekte na zdravlje? Javite nam u komentarima!


Autorski tekst: Edmon Dantes


Komentari (3)

Srecko

Za Guaranu kažu da je "prirodno raketno gorivo".Priroda nam nudi mnogo toga korisnog samo treba da sve to iskoristimo.

(Dobar) +2
(Slab) 0
16-Jan-21 11:37:02 AMAleksandar

Znao sam ali ne ovako detaljno.

(Dobar) +3
(Slab) 0
10-Jan-21 16:32:40 PMbranka

hvala

(Dobar) +4
(Slab) 0
30-Dec-20 14:46:52 PMDodajte komentar