SrbijaSpace logo

NEVEROVATNO ISTA ČESMA RAZLIČIT KVALITET VODE

 

NEVEROVATNO ISTA ČESMA RAZLIČIT KVALITET VODE

Uznemirena kontradiktornim izjavama o kvalitetu vode i rešenjima na nivou grada koji nisu dali rezultate da se reši problem kvaliteta vode u Zrenjaninu rešila sam da ugradim aparat za prečišćavanje vode.


UZNEMURUJUĆE IZJAVE ZVANIČNIKA

Naisla sam i na izjavu instituta „Batut“ da Vojvodjani dva puta moraju da razmisle pre nego što natoče česmovaču, što znači da mi pijemo najlošiju vodu u državi.


REŠENJE PROBLEMA

Majstor je upravo napustio moju kuću.
Da ne bih imala dve slavine predloženo mi je da uzmem hromiranu jednoručnu slavinu sa dve funkcije. Kroz telo slavine provučene su dve odvojene cevi.

Jedna cev je za tehničku toplu i hladnu vodu tj. žutu vodu iz vodovoda, a druga cev za vodu iz RO aparata (aparat sa reverznom osmozom) montiranog ispod sudopere. I to sam morala da naučim jer nisam imala drugog izbora.


Prljava voda u Zrenjaninu
 

Sedim i gledam novu slavinu na sudoperi  i u sebi pomislim kako je to neverovatno – ista slavina a kvalitet vode koji ispušta je različit.


Kroz jedan otvor na slavini izlaziće žućkasta voda neprijatnog mirisa, zamućena, povećane koncentracije gvoždja, amonijaka, mangana, nitrata, nitrita čak i arsena. U najgorem slučaju povećanog broja aerobnih mezofilnih bakterija  i koliformnih kao i  možda bakterija fekalnog porekla.

Kroz drugi otvor slavine ću konzumirati vodu prečišćenu Nobel aparatom sa reverzibilnom osmotskom membranom koja će biti oslobodjena mehaničke nečistoće, hlora, hlornih jedinjenja, pesticida i drugih štetnih hemijskih  supstanci. Zbog prolaska kroz RO membranu iz vode će biti odstranjeni spojevi soli teskih metala, virusi, bakterije i sve ostale nečistoće veće od 0,0001 mikrona.

Sad mogu da odahnem.

Ispunila sam jedan od osnovnih preduslova dobrog zdravlja-obezbedila sam higijenski ispravnu vodu za piće i više ne moram da kupujem flaširanu na koju sam bila osudjena.

Razvijena industrija u Vojvodini je neminovni zagadjivač životne sredine i kao takva uz nizak hidrogeoloski kvalitet zemljista  mnogo utiče i na kvalitet pijace vode.

Skoro sve bakterije  su patogene i mogu izazvati bolest, a u slučaju mikrobioloske neispravnosti pijaće vode kod ljudi izazivaju infekcije urinarnog trakta očiju, očiju, infekcije rana.

Isto tako nitriti i nitrati dužim konzumiranjem u vodi mogu dovesti do raznih poremećaja, najčešće poremećaja krvne slike.
Veliki unos mangana  može dovesti do nastanka Parkinsonove bolesti.

S obzirom da  u bližoj budućnosti  gradjani Zrenjanina  neće dobiti zdravu pijaću vodu u svojim domaćinstvima ja uz Nobel uredjaj za prečišćavanje vode čekam da se taj problem reši.

Do tada živeli ........ sa pitkom vodom.

Voda iz aparata

 


Autorski tekst: SrbijaSpace.rs


Komentari (6)

martina

U danasnje vreme treba imati svaka kuca prociscivac vode, jer to nije vise luksuz, nego potreba. Voda i na oko izgleda uzasno, a o ukusu da i ne pricam. Ja sam imala stomacnih problema i kad sam pocela piti filtriranu vodu, problemi su polako nestajali, sve preporuke...(Dobar) +3
(Slab) 0
12-Aug-19 16:59:25 PMmartina

odgovorio/a: Dejan

jer to nije vise luksuz, nego potreba??? grešiš. To j naše ustavom zagarantovano pravo i umesto što se sami moramo snalaziti da očistimo vodu mislim da je bolje da očistimo vlast u ovoj državi i dovedemo ljude koji će rešiti pitanje vode i vazduha. Da smo normalan narod rešili bi se ovih parazita u foteljama al kad nam je meko ispod pupka idemo linijom naljeg otpora i sada ćemo kupovati prečistače vode a plaćaćemo i dalje prljavu vodu. Kakav narod takva i država zato nas i jebu.Nas i treba jebati dok god vidimo rešenje u tome da samo rešavamo naš problem umesto onih koji su za to plaćeni.
(Dobar) 0
(Slab) 0
20-Jan 21:16:06
Sara

Nije toliko što ona na oko izgleda odvratno,bitnije je ono što se ne vidi,a to su hemikalije i patogeni. Pozdravljam uvođenje kućnih prečišćivača.Zašto je Nobel aparat bolji od drugih na tržištu?(Dobar) +3
(Slab) 0
12-Aug-19 15:30:05 PMSara

odgovorio/a: zeljko

ja sam zadovoljan Nobel aparatom, jer su azurni sto se tice servisiranja, i kvalitetom filtrirane vode

(Dobar) 0
(Slab) 0
23-Aug 11:37:22
leea

I meni se desavalo kad pustim vodu, tece nekoliko minuta zuta voda, i onda krene "normalne" boje, ali vise nisam bila sigurna sta ustvari pijem, onda sam resila da ugradim prociscivac za vodu, sad pijemzdravu i cistu vodu...(Dobar) +4
(Slab) 0
09-Aug-19 20:47:39 PMzeljko

Ma voda nam je uzasna za kupanje, a kamo li za pice, moja porodica i ja vec par godina koristimo vodu iz aparata za prociscavanje, konacno smo sigurni da pijemo zdravu icistu vodu, an e zutu, zamucenu im sa neprijatnim okusom i mirisom....(Dobar) +6
(Slab) 0
09-Aug-19 20:40:28 PMDodajte komentar