SrbijaSpace logo

NOVI VIRUS HEPATITISA - KAKO ZAŠTITITI JETRU NA PRIRODAN NAČIN?

 

NOVI VIRUS HEPATITISA - KAKO ZAŠTITITI JETRU NA PRIRODAN NAČIN?

U poslednjih nekoliko dana dosta se govori o misterioznom hepatitisu od kojeg je do sada obolelo oko 200 dece u svetu a i kod nas je registrovan jedan slučaj. Nama su do sada poznati hepatitisi A, B, C, D, E, a manje je poznato da odavno postoji i Hepatitis X klasifikovan kao nonA-E, kao i RNK sekvence nedavno identifikovanog virusa hepatitisa GB C (HGBV-C), takođe nazvanog virusom hepatitisa G (HGV), koje su otkrivene kod pacijenata sa idiopatskom fulminantnom insuficijencijom jetre.

Virusi mutiraju i ko zna koliko ih još ima u prirodi i kakve zdravstvene probleme mogu napraviti ali panika je nešto što nam je najmanje potrebno, a dobra informisanost je nešto što mnogo može pomoći u raznim žovotnim situacijama pa i kada su bolesti u pitanju.

Dakle ako znamo da novi virus napada jetru, ne znamo koliko je agresivan, kakvu kliničku sliku daje i kakav ishod može biti, ono čime se treba pozabaviti je odgovor na pitanje ;“ Kako sačuvati jetru?“ i "Kako se leči hepatitis?"


Šta su virusi i kako se izboriti sa njima?
 

Virusi su mnogo stariji od nas, imali su vremena da nas dobro upoznaju i da nam se prilagode zahvaljujući svojoj sposobnosti mutacije, ali potekli su iz prirode pa je logično da možda odgovor o tome kako se izboriti sa njima i moramo tražiti u prirodi. Ljudi su bolovali od raznih bolesti i pre pronalaska penicilina, antibiotika, citostatika, imunomodulatora, interferona a veliki broj ovih supstanci u čije se efekte danas kunemo upravo su potekli iz prirode. Tražili smo lek za mnoge bolesti u travkama, pripremali čajeve i tinkture, kupke i obloge i kroz vekove uspeli da odolimo čak i najopasnijim mikroskopski vidljivim predatorima. Možda je sada pravi trenutak da se vratimo malo u prošlost i pogledamo kakve darove nam nudi priroda. Na vama je izbor da li ćete se malo više posvetiti pravljenju biljnih čajeva ili progutati suplement ali na kraju krajeva najbitniji je krajnji rezultat – sačuvati jetru i ostati zdrav.
 

Koji su najboljih 8 prirodnih lekova za viruse i hepatitis?


Kozinac /Astragalus membranaceus/ - U tradicionalnoj medicini astragalus se koristi kao opšti tonik, za zaštitu jetre i za borbu protiv bakterija i virusa. Kada se uzima preventivno, sprečava masnu degeneraciju jetre i fibrozu. Spada u „prirodne interferone“ te je veoma efikasan u borbi protiv raznih virusnih bolesti pa i posebno hepatitisa B.

Smeđi šampinjon /Agaricus blazei Muril/ - veoma možna medicinska gljiva koja može stimulisati produkciju interferona i interleukina sprečavajući viruse da uđu u ćeliju. O njenoj efikasnosti kod hepatitisa B možete pročitati ovde Lecenje Hepatitisa B prirodnim putem uz Agaricus gljivu (pro100zdravo.com)

Crveni gromvel /Lithospermum erythrorhizon / tradicionalni biljni lek sa različitim biološkim svojstvima, uključujući antibakterijska, antitumorska, antiangiogenezna i antivirusna dejstva koja se posebno ogledaju na ćelijama jetre. U nekoliko studija dokazana je njegova antitumorska aktivnost kada je u pitanju karcinom jetre. Aktivne supstance iz ove biljke inhibiraju vitalnost i proliferaciju malignih ćelija jetre in vitro i in vivo i u stanju su da izazovu programiranu smrt tumorskih ćelija jetre.
 

hepatitis novi virus jetra agaricus zutica
Virus hepatitisa udara i na jetru i može doći do žutice


Gujina trava, sikavica, mlečni čkalj,čičak / Silybum marianum/ - poreklom iz Evrope, a u Severnu Ameriku su ga uneli rani kolonisti. U našim krajevima je veoma zastupljena i među travarima je jedna od najomiljenijih biljaka, jer kako kažu „čičak je kraljica biljka kada su u pitanju hepatitis, ciroza, žutica, masna jetra, dijabetes, loše varenje i druga stanja“.

Fukoidan glavni sastojak smeđih algi, tačnije vrsta polisaharida bogatog grupama sumporne kiseline, koji je zbog svojih ekstenzivnih bioloških aktivnosti, kao što su antikoagulantna svojstva, antitumorski, antitrombotički, antivirusni, antioksidativni efekat i jačanje imunološke funkcije, postepeno postao žarište istraživanja. Pod naučnim vođstvom savremene medicinske teorije, fukoidan i njegov mehanizam dejstva u oksidativnom stresu, metabolizmu ugljenih hidrata i lipida, inflamatornom odgovoru, proliferaciji tumora i metastazama, postali su novi istraživački pravac i važna osnova kao efikasan lek za zaštitu jetre. Veoma je efikasan kod virusnog hepatitisa, fibroze jetre, karcinoma jetre, nealkoholnoj masnoj jetri i oštećenjima jetre izazvanih lekovima i ishemijom.

Kurkuma /Curcuma longa/ - kurkumin se smatra obećavajućom fitoterapijom kod hroničnog hepatitisa i potencijalnim terapijskim sredstvom za regresiju fibroze i ciroze jetre, posebno u okruženju HCV infekcije. Jedna od studija (Kim at al.) pokazala je da kurkumin ispoljava svoju aktivnost direktno narušavajući sposobnost virusa da uđe u ciljne ćelije, a predloženi mehanizam delovanja je bio modulacija fluidnosti virusne membrane bez uticaja na integritet virusnih čestica. Štaviše, čini se da je kurkumin u stanju da ometa mehanizam širenja HCV-a od ćelije do ćelije, a ova sposobnost može biti povezana sa njegovom hidrofobnošću pomoću koje se kurkumin može ubaciti među lipide virusnog omotača, čime se povećava njegova rigidnost i na taj način inhibira njegovu fuziju. Takođe, suplementacija kurkumom stimuliše stvaranje glutationa koji ima protektivno dejstvo na ćelije jetre zahvaljujući svojoj snažnoj antioksidativnoj aktivnosti.

Hajdučka trava / Achillea millefolium/ se vekovima koristi za lečenje različitih bolesti uključujući malariju, hepatitis i žuticu. Hajdučica se obično propisuje za lečenje poremećaja jetre i poremećaje organa za varenje. Takođe se koristi kao antiinflamatorno sredstvo i hepatoprotektivna je biljka, sprečava propadanje ćelija jetre usled različitih virusnih bolesti jetre, bezbedna je za upotrebu a na našim prostorima je veoma zastupljena i može se pripremati u vidu različitih čajeva i tinktura.

Spermidin aktivna supstanca iz Lucerke je poliamin za koji je dokazano da ima zaštitni efekat i produžava životni vek kod sisara stimulišući proces autofagije. Spermidin ima protektivni efekat na jetru, endotelnu disfunkciju, smanjuje oksidativni stres, menja mitohondrijalni status, smanjuje upalu i fibrozu jetre. Nizak nivo spermidina je u korelaciji sa ozbiljnošću bolesti kod pacijenata sa nealkoholnom masnom bolešću jetre i nealkoholnim steato-hepatitisom a spermidin je smanjen i kod pacijenata sa akutnom hroničnom insuficijencijom jetre.

Priroda ima lek za sve samo treba da joj se okrenemo i prikupimo njene plodove koje nam nesebično daruje.


Autorski tekst: Edmon Dantes


Komentari (1)

Ljubinka

Hvala doktorki na iscrpnom obkasnjenju u prethodnom periodu sam preventivno koristila sve pomenuto i fantasticno se osecam a trenutno pijem spermidin i fukoidan

(Dobar) +1
(Slab) 0
10-May-22 06:34:43 AMDodajte komentar