SrbijaSpace logo

Odmor na planinama u Srbiji- uživajte u iskonskoj prirodi

 

Odmor na planinama u Srbiji- uživajte u iskonskoj prirodi

Vrućina, leto, gradski asfalt koji gori pod našim nogama, gomila nervoznih vozača koji su zadržani u svojim usijanim automobilima i neumorno trube, čekajući da se uobičajni popodnevni špic rasčisti. Ako vam ovo zvuči poznato, znači da su i vama gradske čari poprilično došle glave, a ako se pitate kako izbeći gužvu i vrlinu gradova u letnje vreme, imamo za vas odličan predlog.

Uzmite nekoliko slobodnih dana i zaputite se na naše divne i sve popularnije planine.
 

Letovanje na planini - savršen beg od gužve


Zaustavimo se i za trenutak iz naših glava izbacimo sliku leta koje se provodi negde daleko u primorskoj zemlji, kraj peščane obale tirkizno plavih voda, gde raste tropsko bilje i povetarac ima miris soli i mora. Izbacimo tu bajkovitu sliku iz glave. Umesto nje, zamislite sledeće, vi se nalazite na brdovitom uzvišenju šumom oivičenog proplanka, na kome raste šareno planinsko cveće.

Vaša pluća puni tako svež, drugačiji i prijatan vazduh da imate osećaj kako vam se pri svakom udisaju pluća i organizam menjaju, puneći se nekom novom, snažnom energijom. Oko vas je prijatni mir, tišina koju remeti jedino povremeni cvrkut ptica ili šum granja koje se povija pod naletima blagog, osvežavajućeg planinskog vazduha.

Zamislite dobro svaki detalj, osetite već sada prijatan dodir vetra i miris bilja koje vas okružuje, zamislite i plavetnilo neba koje je prošarano paučinastim oblacima. Zadržite tu sliku što duže možete u svojim mislima, a potom se odmah otisnite u planiranje svoje planinske avanture jer će vam leto na našim planima doneti upravo ostvarenje te mentalne fotografije.
 

Tara - osetite jedinstvenu planinsku čaroliju

 

S obzirom na to da je naša zemlja veoma bogata planinama koje su pravi dragulji Srbije, bilo je veoma teško izdvojiti svega nekoliko planina koje se posebno ističu. Ipak, za potrebe ovog teksta, za vas, izabrali smo brdovitu i šumovitu planinu bujne, neukroćene prirode koju dodatno ulepšava brza i snažna reka Drina. Naravno, reč je o Tari, planini koja je poslednjih nekoliko godina sve popularnija turistička destinacija.

Tara je savršeni izbor za početak vaše planinske avanture jer ova planina zapada Srbije poseduje zaista sve što vam je potrebno za idilični odmor iz snova. Fantastične vidikovce od kojih zastaje dah, prirodu koja je još uvek autentična i očuvana, impresivan i redak biljni i životinjski svet, čist vazduh, prelepe šume i proplanke, lekovito bilje, kao i staklasta jezera smeštena u bajkovite krajolike - sve to i mnogo više očekuje vas u planinskoj čaroliji Tare.

 

Gde odsesti na Tari


Ukoliko se pitate gde je najbolje da odsednete na Tari, na pravom ste mestu. Ova planina vam nudi bezboroj opcija i izbora. Većina smeštajnih objekata se nalazi u idiličnoj prirodi planine, tako da prvu jutarnju kafu možete piti uživajući u pogledu na zelena brda i uzvišenja planine koja su protkana niskim i visokim četinarima. Kako bi vaš odmor bio zaista savršen potreban vam je dobar, siguran i proveren smeštaj. Dobra vest je da ste na samo jedan klik od njega, jer

Tara smeštaj vam nudi raznoliku i prilično impresivnu ponudu razlilčitih smeštajnih jedinica i to po veoma povoljnim i pristupačnim cenama. Na vama je da izaberete ono što vam najviše odgovara.
 

Stara planina - oaza skrivenih, čarobnih mesta


Pre svega, potrebno je reći kako je Stara planina uvek dobra ideja, bez obzira na godišnje doba. Onaj ko jednom poseti ovu planinu i upozna se sa svim njenim čarima i prirodnim bogastvima, uvek joj se ponovo rado vraća.

To je magija Stare planine.

Toliko vas opčini i zarobi svim svojim izuzetnim lepotama da uvek želite da ih ponovo doživite. Da li ste znali da je ova planina prepuna skrivenih mesta koja jedva čekaju da budu otkrivena? Reč je o mestima neverovatne lepote i prirodnih dragocenosti koje će vas, sasvim sigurno, ostaviti bez daha.


Otkrijte magiju vodopada Stare planine


Pored toga, da li ste znali kako je Stara planina veoma bogata impresivnim vodopadima? Ovaj kraj se posebno ponosi svojim vodopadima koji se nalaze na skrivenim mestima planine, ušuškani u pravu, neukrotivu prirodu. Ipak, potrebno je da znate da put do pojedinih vodopada nije pristupačan i lak, mada je, svakako, vredno vašeg truda jer ćete biti nagrađeni fantastičnim prizorima. Kaluđerski skok, vodopad Tupavica, vodopad Bigar, samo su neki od poznatih vodopada ove planine koji čekaju da ih posetite i uživate u njihovoj veličanstvenoj lepoti.


Kako pronaći savršen smeštaj na Staroj planini


Ono što vam je neophodno za pravu planinsku avanturu i ispunjen odmor na ovoj planini jeste odličan i proveren smeštaj. Nakon dana koji provedete na svežem vazduhu, istražujući sve čari Stare planine, dobar san i odmor postaju preko potrebni. Zbog toga je Stara planina smeštaj tu da vam obezbedi pravi, planinski ugođaj svojom bogatom i raznovrsnom ponudom različitih smeštajnih jedinica.

Nadamo se da vam je ovaj tekst, barem malo, približio sve lepote i prirodna bogastva naših planina. Pored Tare i Stare planina, Srbija je bogata i drugim jednako lepim i značajnim planinama koje vam, takođe, mogu pružiti idealan odmor iz snova.

Provesti letnji ili zimski odmor na planinama utiče povoljno na zdravstveno stanje celog organizma. Nakon što provedete nekoliko dana na našim planinama bićete sasvim preporođeni. Zbog toga, ne oklevajte, zovite vašeg šefa, tražite mu slobodne dane i kako kaže jedna popularna pesma:

Idemo u planine, jer tamo nema zime!

 


Autorski tekst: Bookaweb


Dodajte komentar