SrbijaSpace logo

Održavanje velikih rashladnih vitrina

 

Održavanje velikih rashladnih vitrina

Za restorane i trgovinske lance koje se bave uslugama služenja hrane, nema ničeg važnijeg od održavanja rashladnih uređaja za čuvanje hrane urednim i čistim. Velike rashladne vitrine su nezamenljivi uređaji u svakoj trgovini. 

Danas ne postoji nijedan prodajni objekat koji ne drži barem malu rashladnu vitrinu, za piće i sladoled. I nije teško, a strašno je važno, obavljati rutinsko održavanje rashladne vitrine između redovnih servisnih pregleda. Uostalom, rashladne vitrine (zamrzivači i frižideri raznih modela) su centalni deo bilo koje prehrambene radnje. 

Zašto održavanje?

Postoji mnogo različitih uzročno-posledičnih faktora vezanih za održavanje rashladnih vitrina. Evo nekih:

  • hrana i namirnice se moraju stalno menjati i obnavljati, tako da samo najsvežija hrana bude poslužena i data na odabir potrošaču ili gostu.
  • hrana mora biti pravilno čuvana. To znači izložena ili čuvana u odgovarajućim označenim posudama i selektirana prema sanitarnim propisima zdravstveno-higijenskog zavoda (kako ne bi kuvana i sirova hrana bile u kontaktu jedna s drugom).
  • police, fiokice i ostale pregrade se moraju čistiti tako da se štetne bakterije ne šire posvuda, a sa njima i neugodni mirisi 
  • mehanički elementi (kao što su zavrtnji, ručke, spirale na poleđini vitrine, guma na vratima) moraju se redovno čistiti i održavati kako bi uređaj radio normalno tj. kako bi dobro funkcionisao, a temperature bile na odgovarajućem nivou.
  • spoljašnja površina rashladnih vitrina mora biti brisana često kako bi se izbegla kontaminacija zaraznim bakterijama. Svi znamo koliko nas dodirne ručku vitrine u prodavnici da bi uzeli jogurt ili meso iz frižidera.


Redovno čišćenje je pola posla

Po završetku radnog vremena trebalo bi dezinfekcionim sredstvom prebrisati površine svih zamrzivača i frižidera. Ova jednostavna radnja čini čuda: ovako ne samo da će uređaj izgledati lepo, bez mrlja, prljavštine i otisaka prstiju, već će biti i bez bakterija i zaraze.

Koristite netoksična sredstva za čišćenje (danas možete pronaći tečnost namenjenu samo čišćenju rashladnih vitrina). Obratite posebno pažnju na ručke zamrzivača ili frižidera koje mogu sadržati štetne bakterije. Obavezno koristite sredstva za čišćenje sa posebnom formulom – ona u sebi nemaju amonijaka, kiselina, boja i mirisa koji mogu uticati na kvalitet i svežinu hrane.

Ovako se ne mogu preneti naslage prljavštine sa površine rashladne vitrine na hranu unutra, što je krajnji cilj. 

Ako vaša firma ne priprema hranu, ali drži zamrzivač ili frižider za potrošače – kupce, postavite znak koji bi uvek podsećao zaposlene da vode računa o redu i namirniciama u rashladnim vitrinama. Dok se hladnjaci obično koriste za čuvanje pića i nekih kuvanih jela, ponekad se tečnost (supe i čorbe) može proliti, a ako se problem ne reši brzo, može ružno zamiristati i uprljati ceo rashladni uređaj.


Kako bi zamrzivač ili frižider bio čist i svež, isprobajte ove predloge

1) stalno čistite rashladnu vitrinu iznutra i spolja;
2) redovno čistite kondezioni navoj iza vitrine od prašine i masnoće;  
3) proveravajte deo oko isparivača, da se nešto nije zaglavilo u njemu i posudu redovno perite;  
4) proveravajte šarke i gume na vratima;
5) čistite i menjajte filtere za vazduh;
6) čistite i perite posude i fioke vitrine
 

Šta je dakle ono što treba redovno raditi? 

Ova korisna uputstva u nastavku teksta odličan su podsetnik o tome kako održavati  rashladne uređaje velikih dimenzija čistim i snažnim.

1.    Redovno čistite unutrašnji i spoljašni deo jedinice

Neka vam uđe u naviku da temeljno čišćenje celokupne rashladne jedinice uradite makar na dve nedelje. Uklonite predmete iz unutrašnjosti i stavite ih u drugu jedinicu ili u privremeni zamrzivač ili frižider. Koristite meku četku, izribajte police i površinu toplom vodom i sapunicom ili rastvorom sirćeta. Ako možete ukloniti fiokice i police, natopite ih neko vreme dezinfekcionim rastvorom i isperite čistom vodom.

Spoljašnji deo rashladnog uređaja takođe treba redovno čistiti. Važno je koristiti odgovarajuća sredstva za čišćenje i materijale. Izbegavajte upotrebu abrazivnih sredstava za čišćenje i žice, kao i tečnosti na bazi hlora. Umesto toga, koristite krpu za pranje ili meku četkicu za čišćenje površine. 

Kombinacija tople vode i sirćeta, limuna i vode ili rastvora tečnosti za suđe i vode najbolji su za rutinsko održavanje. Ako trebate ukloniti neku jaču masnoću, možda nije loše upotrebiti sodu bikarbonu ili odgovarajući odmašćivač.

2.    Redovno očistite spiralu kondenzatora na poleđini frižidera

Većina proizvođača preporučuje čišćenje jednom u svaka tri meseca, a mnogi priručnici pružaju posebne savete za čišćenje. Ako se u kuhinji mnogo kuva i dimi, temperatura vitrine može porasti i to potencijalno može biti uzrok kvarenja ostalih delova.

Da biste obrisali prašinu sa kondenzatorskih spirala na leđima frižidera – prvo i osnovno je - obavezno isključite rashladni uređaj iz napajanja strujom. 

Najbolje je da koristite neku oštru četkicu za uklanjanje prašine i prljavštine. Zatim očistite ostatke usisivačem. Detaljnija uputstva za svaki model većeg rashladnog uređaja potražite u uputstvu koji dobijete uz njega. Tamo bi trebalo da nađete sve detalje i savete za odmašćivanje (koji su veoma važni ako je vaša rashladna vitrina ili frižider u kuhinji u blizini friteze ili grilova).

3.    Čistite posude u koje se sakuplja tečnost od isparenja

Svi delovi rashladne vitrine su vitalni, pa i isparivač, ventilator, svi oni su važni u procesu apsorpcije toplog vazduha koji prolazi kroz rashladni sistem, pomažući da se unutrašnjost uređaja ohladi.
Prema tome, često pogledajte na područje oko isparivača i samu posudu. I da, treba izbegavati pretrpavanje samog rashladnog uređaja. Ta gomila namirnica blokira protok hladnog vazduha kroz otvore unutar rashladne vitrine, a to može biti uzrok curenja vode i povećanja temperature u unutrašnjosti uređaja. 

Velike rashladne vitrine, kao i zamrzivači i frižideri uvek sakupe velike količine taloga i muljevitog sadržaja koji može biti uzrok nepravilnom radu rashladne jedinice. Obratite pažnju – češće proveravajte posudu u koju se sakuplja voda iz uređaja, treba je čistiti često, u suprotnom taj mulj i nečistoća daju neprijatan miris kuhinji. Očistite posudu barem jednom mesečno pomoću rastvora sirćeta i vode ili toplom vodom i deterdžentom za suđe.

4.    Proverite da li je guma na vratima u dobrom stanju

Svakodnevnim jezikom rečeno, proverite da li “dihtuju” vrata. Ona su neophodna, kako za male frižidere u kući, tako i za bilo koju veliku rashladnu jedinicu u prodavnici. Bilo koja pukotina ili poderotina na gumi može sprečiti zatvaranje vrata, uzrokujući tako da hladni vazduh izlazi iz unutrašnjosti zamrzivača ili frižidera. Ako je brava naprsla, svakako je zamenite odgovarajućom.  Ako nema raspona ili pukotina, trebali biste redovno obrisati spojnice kako biste sprečili bilo kakvu štetu. To bi trebalo činiti češće ako je jedinica u kuhinji restorana gde se redovno koriste razne masti. 

5.    Često proveravajte filtre za vazduh

Masti i garež iz pekača, grilova i roštilja mogu smetati velikom zamrzivač ili frižideru. Visoka koncentracija takvih sitnih čestica može sprečiti pravilno rashlađivanje i protok vazduha tj. cirkulaciju vazduha u uređaju, pa su stoga rutinska čišćenja neophodna.

Uklonite prašinu i sve sitne nalepljene masnoće usisivačem, a krpom natopljenom u sredstvo za odmašćivanje uklonite debele slojeve masnoće. Pogledajte kako se skida filter, ako ga ima, pa i njega operite ili zamenite novim. Previše masti i prašine mogu oštetiti filter vazduha. 

6.    Održavajte rashladnu vitrinu u suvom stanju 

Čim primetite da se na policama skuplja malo više vode, obrišite suvom krpom. Previše vlage može dovesti do nagomilavanja leda. Najmanje jednom nedeljno treba proveriti to sakupljanje vlage ili vode i ako primetite da je ima više nego obično, zovite servis.
 


Autorski tekst: SrbijaSpace.rs


Komentari (1)

Denis Mustafic

Imate li vitrine za priloge za sendviče..1.5m duzina. Vremenski koliko se čeka

(Dobar) 0
(Slab) 0
03-May-24 15:49:00 PMDodajte komentar