SrbijaSpace logo

Oročena štednja nije bauk

 

Oročena štednja nije bauk

Gotovo svi mi imamo novac koji smo ostavili kao izvor za plaćanje nekih nepredviđenih troškova ili većih ulaganja u budućnosti. Pa ipak, kada se govori o oročenoj štednji mnogi su i dalje nepoverljivi, ali ne znaju da su pravim izborima mogli da znatno podignu svoj konto i da do sada bitno uvećaju štednju samo da su je oročili na duži period.

Zbog čega je oročena štednja važan segment pravilnog raspolaganja finansija? Koje vrste postoje? Zašto je čuvanje novca u banci najbolji izbor?

Oročena štednja na duži period nije bauk – uverite se u to u nastavku daljeg teksta.


Zašto je oročena štednja sigurnija od čuvanja novca kod kuće?


Prva stvar koju trebate da znate jeste da je oročena štednja osigurana od strane naše države i to svaki štedni račun do 50.000 € vrednosti. Čuvanjem novca kuće nemate takve pogodnosti, a ako se novac ukrade ili uništi nema osiguranja koji će to da pokrije.

Štednja otvara mogućnosti korišćenja i drugih bankarskih usluga povoljnije i lakše kada imate oročenu štednju kod te banke. I ne samo to, verovatno ćete dobiti još bolje uslove ako obnovite račun i nastavite da budete klijent. Bankama treba verovati jer su tu da podrže finansijsku stabilnost fizičkih lica i privrede.

U bankama vaš novac „radi“ tj. koristi se za druge poslove banke i zato dobija na svojoj vrednosti ili bolje rečeno, on stvara vrednost. Kada bilo šta imate, mnogo je bolje kada to nešto može da se koristi u druge svrhe pre nego da čeka svoju namenu. To je osnova za definisanje kamate i razlog zašto su banke motivisane da podstiču štednju, a naročito dugoročne vrste kao što je oročena štednja.


Koje vrste dugoročne štednje postoje?


Oročena štednja se može podeliti na više načina, a najpre na valutnu i prema dužini deponovanja sredstava.

Dinarska oročena štednja donosi najviše kamatne stope i samim tim i najvišu zaradu. Čuvanje novca u dinarima je odlično i zbog kasnijeg trošenja jer je novac odmah spreman za dalje ulaganje i ne trebaju nikakve konverzije.

Sa deviznom oročenom štednjom dobijate različite kamate u zavisnosti od valute u kojoj se štedi i iako su niže od štednje u dinarima, naši građani vole da čuvaju devize pa je i to dosta tražena opcija.

Koju god vrstu odabrali bira se i rok i što je vreme deponovanja duže to je i kamata viša. Pošto je ovde za mnoge krije dilema, pronađite banku koja dozvoljava delimično povlačenje sredstava, a da se ne raskida odnos čime ćete biti obezbeđeni, a kamata i dalje visoka.

Štednja je važan segment jednog mesečnog budžeta i treba da uvek postoji. Nekada je viša, nekada je niža, ali je važno uvek kontrolisati rashode i odvajati za plaćanje nekih budućih troškova koji se mogu javiti. Time se smanjuje potreba za kreditnim opterećenjem i donosi bolje raspolaganje novcem.

Pored štednje po viđenju, u bankama se nudi i oročena štednja sa višom kamatnom stopom kojoj klijenti sve više veruju. Štednja na duži rok donosi višu kamatnu stopu, a neke banke dozvoljavaju delimično povlačenje sredstava tokom perioda štednje.

Čak i da budete u situaciji da u potpunosti odustanete od štednje, gubite samo kamatu i i dalje ste na početnoj količini novca, ne gubite ništa, a zarađujete puno. Zbog toga oročene štednje niko ne treba da se boji.

Slike: pexels.com

 


Autorski tekst: SrbijaSpace.rs


Dodajte komentar