SrbijaSpace logo

Prolećno uređenje terase – neka vaš balkon zasija punim sjajem!

 

Prolećno uređenje terase – neka vaš balkon zasija punim sjajem!


Zima je ustupila mesto toplijem vremenu pa je krajnje vreme da se uradi prolećno uređenje terase. Dobrim sređivanjem terase se dobija funkcionalan prostor za uživanje na otvorenom, sopstvena bašta sa cvećem i dovoljno prostora za sedenje više ljudi.

Balkon ne sme biti pretrpan, ali je važno da se u uređenju odaberu detalji i komadi baštenskog nameštaja koji će omogućiti sedenje, odmaranje i uživanje bez skučenosti i problema sa održavanjem.

Kako do uređene terase? Na šta obratiti posebnu pažnju? Zelenilo, da ili ne?

Pratite savete iz teksta i podarite svom balkonu sasvim drugi sjaj i transformišite svoj balkon u funkcionalni deo prostora, naročito tamo gde je terasa jedini otvoren prostor.


Prolećno čišćenje terase


Prvi korak u uređenju balkona i terasa jeste detaljno prolećno čišćenje koje podrazumeva sklanjanje otpada, bacanje žardinjera koje su napukle, rastresanje stare zemlje i sklanjanje onih jesenjih biljki koje su ostale i tokom zime.

Kada se odradi taj korak, sledi detaljno čišćenje svega što je ostalo na terasi. Baštenski nameštaj mora biti detaljno očišćen, sve saksije očišćene i dezinfikovane, a gelenderi prebrisani.

Proleće je pravo vreme da se gelenderi ofarbaju ako je došlo do ljuštenja boje i tako zaštite od jakog sunca i u budućim godinama. Ipak, ovaj posao zahteva nekoliko dana i dobru organizaciju pa je to nešto što je dobro isplanirati i odvojiti vreme za izvođenje.

Ne smemo zaboraviti brisanje zidova, a ako je potrebno i njihovo krečenje. Površina nije velika, a rezultat će biti fenomenalan i idealno je izvesti ga pre konačnog razmeštanja nameštaja. Takođe, ako ste bili inovativni i ako je na terasi ugrađena betonska galanterija, tj. behaton pločice. uštedećete na održavanju podova jer se ovaj materijal veoma jednostavno održava.


Baštenski nameštaj za terasu – kako odabrati?


Od raspoloživosti prostora zavisi i odabir baštenskog nameštaja koji mora da prihvati makar dve osobe, da je uključen sto, a da se time ne pretrpa prostor. Ovde treba gledati estetiku, ali i kako će se taj nameštaj uklopiti u raspoloživ prostor.

Neko voli baštensku ljuljašku, neko voli baštenske fotelje, ali je najčešće dovoljno mesta samo za klupu. Možda je moguće da se kombinuje nekoliko modela pa će za svakog biti po nešto, a sedenje će biti udobno i prijatno.

Obavezno pogledajte modele koji imaju šupljinu za ostavu pa će vam biti lakša organizacija i čuvanje svih detalja neophodnih za terasu.

Nakon izbora baštenskog nameštaja sledi sledeći korak:


Ukrašavanje terase biljkama


Biljke su važan deo svake terase, ali je bitno odabrati ukrasne biljke prema stranama sveta, prema tome da li su terase osunčane ceo dan i koliko prostora ima. Postoji izdržljivo cveće kao što su muškatle, ali i zelenilo za terase koje su duže u hladu.

Takođe, ako vas mrzi da održavate biljke, postoje i kvalitetno urađene veštačke biljke koje bi mogle biti dobra solucija za dekoraciju terase.

Zanimljive saksije i držači će upotpuniti dekoraciju, a izbor mesta će pomoći da efekat bude što bolji. Biljke ne bi trebalo da smetaju prolasku i održavanju terase pa ne treba preterivati u vašem cvetnom carstvu. Mogu se iskoristiti gelenderi, merdevine uz zid kao stalci za saksije, ali i viseće saksije su vrlo često odličan izbor.


Rasveta kao nezaobilazni detalj za lepši balkon


Kako zamisliti letnju, toplu noć bez nekoliko svetiljki koje će dati umerenu svetlost i stvoriti umirujući ugođaj. Pored fenjera koji koriste sveće, tu su i električne lampe, lampioni i nizovi sijalica.

Solarne lampe su izuzetno lepe, dekorativne, ali svetlo ne traje dugo. Mogu se kombinovati sa rasvetom na baterije ili ako postoji dostupna utičnica i da se uključe u struju.

Najčešće su tu sijalice raznih veličina i oblika, LED modeli koji su predviđeni za baštensko postavljanje pa će sa ovakvim detaljima prolećno uređenje terase zaista biti kompletno.

 

Tende ili suncobran


Dolazi leto, dugi sunčani dani. Nekada je prosto neizdrživo boraviti na terasi koja nije zaklonjena od sunca. Prijatnu hladovinu možete napraviti sa prikladnim suncobranom ili trajnijim rešenjem ako se ugradi moderna tenda. Možda je to u startu veća investicija lai ona se na duže staze sigurno isplati.

 


Redovno održavanje je ključno za lepotu terase


Svoju terasu posmatrajte kao baštu koja je živ organizam. Redovno održavanje podrazumeva čišćenje, sklanjanje jastuka za sedenje, brisanje saksija, ali i negovanje biljaka.

Biljke se redovno prihranjuju, čiste od osušenih delova, i sade nove vrste kako se pojavljuju cvetovi koji cvetaju u leto, pa u jesen. Koristite kvalitetan rasad i negujte biljke, vratiće vam prelepim cvatom.

Odličan savet je i da se povremeno uradi razmeštaj, pa da se zamene mesta nameštaju i biljkama i tako dobije sasvim drugačiji izgled balkona ili terase.

Za mnoge je tih nekoliko kvadrata terase jedino dvorište i mogućnost za uživanje u zelenoj oazi. Prolećno uređenje terase obuhvata pripremu nameštaja i detaljno čišćenje terase.

Potom se pristupa sadnji biljaka koje moraju biti lepo raspoređene da čine dekoraciju, a da ne smetaju korišćenju balkona. Ako se posade vrste koje odgovaraju spoljašnjim uslovima i neguju se pravilno biće bujnijeg cveta i otporne na vremenske uslove.

Vaše „malo dvorište“ će zahtevati i održavanje što će učiniti da se održi lepota i da na balkonu uvek bude mirna oaza i mesto za uživanje.

Kako ste vi uredili vašu terasu ili balkon? Imate li neke savete, koje biljke treba posaditi, kako od malog prostora napraviti prelep prostor? Pišite nam komentare nakon čitanja teksta, čekamo vaše komentare i iskustva!

 

Slika:
https://www.pexels.com/photo/filled-drinking-glass-on-table-1139699/

 

 


Autorski tekst: Mirjana


Komentari (3)

Nadja

Jedva sam cekala da dodje lepse vreme pa da vise vremena provodim na terasi nego unutra. Obozavam cvece i uzivam u odabiru i sadnji biljaka, uvek imam i neke zacine i lavandu obavezno! Super saveti.

(Dobar) +2
(Slab) 0
11-May-22 11:11:58 AMSrecko

Terasa je odlican kutak za caskanje i odmor pogotovo ako se ima pogled na reku ili sumu.

(Dobar) +2
(Slab) 0
10-May-22 20:49:55 PMNikolina

Moja terasa je veoma mala, pa nisam imala nekog velikog izbora, s obzirom da na njoj moram i da sušim veš. Ali, bez obzira na sve, ima i dve lepe stolice, stočić, jedno veliko drvo života, i nekoliko malih saksija sa začinskim biljem. Ima i crvenu Luna tendu, koja se lepo uklopila u priču i mnogo mi znači, ali je već dosta stara, pa sam počela da razmišljam o novoj. I to je sve, ali je sasvim dovoljno da moja ljubav i ja možemo da sednemo i popijemo kaficu, a često na njoj i čitamo, radimo na svojim računarima, itd. Volela bih da je veća, jer bih onda napravila nešto mnogo lepše, ali nije ni ovako loše.

(Dobar) +4
(Slab) 0
10-May-22 19:34:54 PMDodajte komentar