SrbijaSpace logo

Put u Jerusalim

 

Put u Jerusalim

 

Postoje na svetu neka mesta koje jednostavno moraju da se posete. Jerusalim je jedno od njih. Radi se o gradu koji je star nekoliko hiljada godina, smatra se da je prvo naselje na ovom prostoru sagrađeno pre 3 hiljade godina. Osnovali su ga drevni Jevreji, i kroz njega su prohujala burna vremena: osvajali su ga Rimljani, Persijanci, Vizantijci, hrišćani krstaši, Arapi, Osmanlije, Britanci … i svaki od ovih osvajača utisnuo je svoj pečat u ovaj drevni grad.

Zašto Jerusalim mora da se vidi?

Jerusalim je sveti grad za tri najveće svetske religije: judaiste, hrišćane i muslimane i godišnje ga poseti oko četiri miliona turista,

Jerusalim je danas grad sa više od 2.000 arheoloških lokaliteta, 1.578 javnih površina i parkova, 996 sinagoga, 139 crkava, 72 džamija, 70 kulturnih centara, 60 muzeja i još puno toga, vrlo je teško u jednom tekstu nabrojati sve njegove znamenitosti tako da navešćemo samo neke:

 

Stari grad

Stari grad je predstavlja istorijsko jezgro Jerusalima, okružen je zidinama i podeljen na četiri dela:

  • Jevrejska četvrt,
  • Jermenska četvrt,
  • Hrišćanska četvrt
  • Muslimanska četvrt

Unutar zidina nalaze se značajna sveta mesta tri velike religije: Isusov stradalni put, Golgota, Crkva Hristovog Vaznesenja, Isusov grob, Zid plača, Crkva Svetog groba,  Kupola na steni ili Omarova džamija, najveća svetinja muslimana - džamija Al Aksa i još puno toga. Samo u hrišćanskom kvartu nalazi se oko 40 verskih objekata (crkava, manastira, konačišta za hodočasnike).

Ali Stari grad nisu samo hramovi i svetinje, šarm starog grada su i uske ulice koji odišu tajanstvenošću i mirnoći koja se spušta na drveni kamen kao vekovna patina. Ulice vrve od prodavnica, pekara, čajdžilnica, restorana gde može dobbro da se pojede i dobro da se popije.
Izraelska kuhinja se sastoji od lokalnih jela, ali je i pod velikim uticajem stranih kuhinja koje su jevrejski imigranti doneli u Izrael. Tipično izraelska jela su falafel, humus, ptitim, šakšuk, kus kus i zaatar, ali arapska, srednjoevropska i mediteranska jela su vrlo uobičajena po Jerusalimskim restoranima.

put u jerusalim

 

Maslinova gora

Ova uzvišica koja je nekada bila prekrivena maslinama je sveto mesto i hrišćanstva i judaizma i islama. Sa nje se vidi ceo grad i njegove najvažnije znamenitostu. Prema legendi sa nje je Isus posmatrao grad i plakao nad njegovim uništenjem.

 

Gestimanski vrt

To je mesto na kojem je Isus uhvaćen nakon izdaje Jude. U okolini ovog vrta se nalaze nekoliko vrlo važnih crkava:

  •  Crkva Isusovih suza
  • Crkva Bogoričnog groba u kojoj su grobovi roditelja Bogorodice Joakima i Ane
  • Ruska crkva Marije Magdalene

Via Dolorosa (Ulica suza)

To je ulica po kojom je hodao Isus kada su ga vodili da ga razapnu na krst. Po hrišćanskoj tradiciji ona vodi do sudnice na brdu Golgota, gde je razapet i sahranjen. Ulica je obeležena sa 14 stanki na putu Krsta, a svaka stanka obeležava neki događaj -  od suđenja Isusu u rimskoj tvrđavi Antonia do vrha Golgote (poznata i kao Kalvarija).

 

Crkva Hristovog Vaskrsenja (Crkva svetoga groba)

Crkva Hristovog Vaskrsenja je sagrađena na brdu Golgota, nad pećinom u kojoj je Isus položen kada je skinut sa krsta i miropomazan.

 

Isusov grob

Jedno od najvećih svetinja u hrišćanoskom svetu. Ovde, čak i kada nisu verski praznici svaki posetilac čeka više sati na red da bi ušao, iako u pećini nema groba, jer je Isus vaskrsao. Ovde se svakodnevno tri puta dnevno vrše liturgije, prvo Grci, zatim Jermeni i na kraju katolici.

put u jerusalim

Sionska gora

To je brdo na kome se nalazi kuća u kojoj se održala čuvena Tajna večera. Na ovom mestu je  nekada bila crkva, potom džamija a danas je to mesto obilaska poklonika Svete zemlje. U blizini se nalaze grob Davida i Crkva Uspenja presvete Bogorodice.

 

Zid plača

Zid plača je najveće jevrejska svetinja i to je mesto gde dolaze Jevreji iz celog sveta da se pomole i da ostave poruku u pukotine zida. Zid je visok oko osam, a dug šezdeset metara. Mesto molitve podeljeno je na dva dela - u levom se mole muškarci koji moraju da pokriju glavu malim kapicama, a u desnom se mole žene. Ranije su vernici  ispisivali poruke po njemu, dok ih danas, napisane na hartiji, ostavljaju u pukotinama zida. Te poruke se skupljaju i odnose na Groblje želja.

Davidova kula

Davidova kula je jedan od najpoznatijih simbola Jerusalima koja je stara 2700 godina.

 

Al Aksa

U islamskom svetu postoje tri najveće i najsvetije džamije, a džamija Al Aksa je jedna od njih. Nalazi se u Starom gradu na Hramovnoj gori, mestu gde se nekada nalazio jevrejskii hram koji je srušen u 1 veku i na čijim temeljima su muslimani izradili ovu džamiju. I to je razlog za hiljadugodišnje sukobe, koje ovde nećemo dalje razlagati.

 

Kupola na steni

Kupola na steni (ubet el Sharif, Hram nad stenom, Omarova džamija, Zlatna kupola) je jedna od največih muslimanskih svetinja u Jerusalimu. Njena zlatna kupola dominira pejzažem starog grada. Džamiju  je podigao muslimanski kalif Abed El Malik 691 godine na mestu Prvog i Drugog jevrejskog Hrama i najstarije je monumentalno zdanje Islama.

Ovo je pregledsamo malog dela znamenitosti ovog večnog grada, ali sasvim dovoljno da se odlučite na put u Jerusalim. Naš savet – nemojte previše da oklevate.


Autorski tekst: Nenad Savić


Komentari (1)

HaloTravel Niš

Najtoplije preporučujemo putovanje i posetu Jerusalimu, to je jedan divan drevni grad u kome možete dodirnuti istoriju civilizacije i religije. To je putovanje koje se pamti.

(Dobar) +1
(Slab) 0
01-Aug-17 18:54:22 PMDodajte komentar