SrbijaSpace logo

Putovanje u Beč

 

Putovanje u Beč

Zašto treba posetiti Beč?


Putovanje u Beč je nešto što bi svako trebao sebi da priušti. Beč je glavni grad i ujedno jedna od saveznih država Austrije.
Grad leži na Dunavu u najistočnijem delu Austrije nedaleko od granice sa Slovačkom, Mađarskom i Češkom, na raskršću putnih pravaca sever-jug, povezujući Baltik sa Jadranom, i zapad-istok, povezujući zapadnu Evropu sa Balkanom i dalje Azijom.


Put u Beč
 

Istorija Beča počinje pre oko 4 milenijuma čime se područje grada svrstava među najstarije ljudske naseobine na svetu.

Beč je glavni grad i naravno, ponos Austrije. Poznat je i kao prestonica muzike jer su u njemu stvarali Mocart, Betoven. Ovaj grad i danas neguje kulturu klasične muzike, opere, koncerata. Slobodno možemo reći da je ovaj grad, kroz koji protiče nama poznata reka Dunav, vrlo bogat kulturno-istorijskim spomenicima koje turisti, i pored najveće želje, često sve ne posete. Jednostavno, za sve je potrebno vreme, a nekoliko dana nije dovoljno da bi se sve znamenitosti i lepote videle na pravi način.


Beč putovanje
 

Ko ima vremena i novca već je posetio ovaj grad ili planira da to čim pre učini. Jer Beč je turistička institiucija.

Pojam.

Brend.

Magnet za turiste.

Poklon za oči.

Domaći teren za romantike, boeme i sve one koji žele više u svojim već prilično monotonim životima.


Beč vikend
 

Pa ako nikako onda makar za produženi vikend. Bilo koji razlog da izaberete za put biće vam lepo. U ovom gradu možete naći sve, od neverovatne arhitekture do tržnih centara pristupačnih za svačiji džep, kafića, restorana, barova.


ŠenbrunBili ste u Beču a niste u Šenbrunu? Nemoguće. 

Ovu lepotu morate da vidite. Sjaj, raskoš, elegancija, otmenost. Dvorski šarm. 

Uživaćete u svakom trenutku.

Šenbrun je bivša letnja rezidencija Habzburgovaca. Izgrađen je u 17. veku, predstavlja najveću turističku atrakciju Beča. Sadrži preko 1.400 prostorija, a oko dvora se nalazi jedan od najlepših parkova Evrope, botanička bašta, muzej kočija. U sklopu Šenbruna nalazi se i najstariji zoološki vrt Evrope, završen 1752. godine.

Meni se Šenbrun posebno svideo, jer je sve nekako dozirano kako treba. Ipak, enterijer nije bilo dozvoljeno fotografisati pa nemojte da se brukate i pravite problem čuvarima. Ako uplatite “Imperial” turu, dobijete pristup za oko 25 soba palate, i besplatni audio – vodič, koji vam priča istoriju svake prostorije kako kroz nju prolazite, i upoznaje vas sa navikama carske porodice.

Čas istorije koji ne liči na ove naše školska predavanja. I na kraju ture je i odlična prodavnica suvenira, gde ćete prijateljima i poznanicima dokazati da ste bili u ovom dvorcu.

A da.

Hrana.

Ko još nije čuo za bečku kuhinju?

Neki od specijaliteta u kojima ćete uživati su dobro znana bečka šnicla, Tafelspitz (kuvana teletina sa sosom od jabuka, rena i krompira).

Ko još nije čuo za mocart kugle, saher tortu (nećete verovati ali ova torta se pravi u Srbiji a prodaje u Beču).  Naravno, svaki grad čine njegovi ljudi, oni daju šarm a u ovom gradu ćete se osećati otmeno, civilizovano. Nemojte da se iznenadite ako prepoznate na ulicama  jezik sa ovih prostora. Znaju naši šta valja. 


Putovanje za dvoje Beč
 

Zašto? 

Zato što ćete jako retko čuti automobilske sirene, nema nervoze na putevima, a na pešačkim prelazima vozači su veoma pažljivi i pešacima uvek daju prednost. Metro ko i svaki metro. Odlično funkcioniše, ko u švajcarskoj. Inteval dva-tri minuta i svi delovi grada su, gle čuda, veoma dobro povezani.
Cena prevoza za srpski standard nije beznačjana. Za kartu koja važi 48 sati potrebno je izdvojiti više od 13 evra. Ali vredi.


Šta videti u Beču
 

Svaki dinar ili euro. Jer, ima šta da se vidi.

I na kraju opet isto pitanje. Zašto posetiti Beč?

Možda i zato što je ovaj grad nedavno proglašen za najbolji grad na svetu za život. I tako nam je blizu. Ili zato što je Beč osam puta u nizu nagrađen laskavom titulom kao grad sa najvišim kvalitetom života na svetu. Grad nudi raznoliku obrazovnu ponudu, ima dobro razvijem sistem javnog prevoza koji se može koristiti za jedan evro dnevno, a pruža i konstantni osećaj sigurnosti.

Ukoliko još niste izabrali agenciju za putovanje u Beč, rezervišite vaš aranžman na vreme.

 

 

 


Autorski tekst: SrbijaSpace.rs


Komentari (1)

Ko da sam iz Beč

Čitam ko da živim tamo 100 godina. Sve mi odgovara, sve prepoznajem. Nema druge, u prošlom životu sam bio Bečlija. U ovom kazna, pa Srbija.(Dobar) +1
(Slab) 0
30-May-19 23:27:59 PMDodajte komentar