SrbijaSpace logo

Raklet gril kao stoni roštilj i u Srbiji

 

Raklet gril kao stoni roštilj i u Srbiji

Često nam se desi da nam je teško da nakon obroka operemo tone posuđa, tiganja, tanjira i poslužavnika. Iako sada već mnogi imaju aparate za pranje suđa oni ne mogu oprati svaki artikal koji imamo u kuhinji. Nežne čaše za vino ponekad zahtevaju specijalan tretman, kovano gvožđe uopšte ne sme u mašinu za pranje suđa kao ni većina aluminijumskih lonaca i tiganja.
Stoni roštilj poznat kod nas kao i “stoni gril” postaje odlična alternativa loncima i tiganjima pogotovo kada se manje prlja a hranu čini ukusnijom.

 

Raklet gril u Srbiji u 2024. godini

 

Švajcarska i Skandinavska moda stonih grilova se proširila i na naš region i to upravo kroz takozvane “raklet” grilove.  Fraza “raklet” potiče od istoimenog švajcarskog sira mada je ona sada postala sinonim za “raklet roštilj”.

Možda se neki od nas pitaju šta je tačno taj raklet gril? Možda ste čuli frazu ali niste bili sigurni šta tačno znači?

Pod raklet “stonim” grilom se podrazumevaju manji ili veći kućni aparati sa pločom za grilovanje hrane. Ono što raklet čini specijalnim u odnosu na obični “kućni roštilj” je mogućnost topljenja raklet sira.

 

Raklet kao kultura

 

Možda se neki čitaoci pitaju sledeće: “a čemu sve to?”. Zašto bih nabavljali “švajcarski” raklet roštilj kada mogu sve to da radim na svom spoljom roštilju ili možda već imam električni roštilj?

Za razliku od drugih staromodnih gril uređaja raklet stoni gril je u isto vreme aparat za pripremanje hrane ali i centar vašeg socijalnog događaja koji pravite kada koristite ovakve aparate.

Aparat možete i upravo trebate staviti na centar vaše trpezarije. Dok zovete prijatelje na ručak ili večeru svako po slobodnom izboru bira meso i začine koje želi i stavlja ih direktno na roštilj. Dok konverzacija lagano teče vaš raklet gril priprema hranu za vas.
Svaki novi gost u vašem stanu ili kući će biti oduševljen kada bude prvi put pozvan na “raklet”. Garantovano će se i vaši gosti odlučiti da nabave jedan raklet aparat kako bi i oni mogli da prošire ovo iskustvo.

Moderni raklet stoni roštilj ne zahteva ulje ili mast za pripremu roštilja.

 

A gde se topi sir?

 

Možda se i dalje pitate još jednu bitnu stvar - “objasnili ste gde ide meso, a gde se topi sir?

Moderni raklet gril ima specijalan kompartman aparata koji isključivo služi za topljenje različitih sireva koji će posle biti naneseni na hranu.
Generalno kvalitetniji švajcarski aparati imaju i od 8 do 10 odvojenih elemenata gde se topi sir. Svaki korisnik grila ima svoju špatulu u kojoj može da topi sir po želji i po ukusu (manje ili više topljen).

Još moderniji aparati daju mogućnost korišćenja ovog donje dela grila i kao “mini picerije” gde možete na brzaka spravljati male pizze ili neke druge đakonije kada vam nije do grilovanja mesa ili povrća.

 

Manje nereda

 

Uz raklet izbegavate prskanje ulja i ribanje šporeta. Većina raklet grilova (posebno onih koji koriste kovanu podlogu za sam gril) pripremaju hranu na nežan i kvalitetan način - sokovi i nutritivna sredstva ostaju u hrani a ne zalepljena u tiganju.

Slika: AI


Autorski tekst: Edmon Dantes


Dodajte komentar