SrbijaSpace logo

Sauna i spa – vodič kroz tradicije naroda sveta

 

Sauna i spa – vodič kroz tradicije naroda  sveta

U nekim državama, sauna i spa su deo kulture njihovog stanovništva. Ovo posebno važi za severne zemlje, u kojima veći deo godine caruju sneg i led, a temperature se spuštaju do debelog minusa. Pripremili smo za vas vodič kroz tradicije naroda širom sveta pa, ako smo vas zainteresovali, nastavite da čitate. Jer, budući da su upravo te najhladnije zemlje često na listi najsrećnijih, mora da nešto rade dobro. Hajde da vidimo šta je to.

Evo pet veoma različitih tradicija, vezanih za saunu i spa, ili u slobodnom prevodu - banju. Pa, da krenemo…

#1. Finska sauna

U finskoj kulturi, sauna igra ključnu ulogu sa, u proseku, skoro jednom saunom po domaćinstvu. Veruje se da finske saune, ili sobe koje podsećaju na moderne saune, postoje već hiljadama godina.

Moderna finska sauna veoma liči na ono što većina ljudi uopšte smatra saunom. Obično je to soba ili zasebna zgrada, sa drvenim zidovima i plafonom. Peć ili “kiuas” na finskom jeziku, koristi se za zagrevanje prostorije, dok se voda koristi za regulisanje vlažnosti i temperature unutar saune. Iznenadni talas pare koji nastaje prilikom izlivanja vode na kamenje je fenomen koji se na finskom jeziku naziva “löyly”.

Ono što je saunu učinilo toliko popularnom u Finskoj je to što omogućava ljudima da pobegnu od hladnog vremena, pa makar i samo privremeno. Stoga ne iznenađuje da je Finska oduvek imala velike zalihe drveta, koje se koristi za izgradnju i zagrevanje sauna. A inače, golotinja je u finskoj sauni česta. Iako je mali peškir prihvatljiv, biti go u sauni u Finskoj je, u suštini, norma. Zato, ako vas put nanese tamo, pa vam ponude gostoprimstvo u sauni, budite spremni. Jer kod njih je prosto nepristojno odbiti takav poziv.

#2. Ruska banja

https://unsplash.com/photos/a-person-in-a-garment-sitting-on-a-bench-wo9H0W0lSCM

Ruska banja je vekovima bila važan deo ruske kulture. Banja je u suštini ruska verzija tradicionalne saune ili parne sobe, iako se ta reč može odnositi i na kupatilo.

Kao i finska, tradicionalna ruska sauna je suva, na drva. Za zagrevanje i vlaženje prostorije koristi se peć sa kamenjem, već standardnim za saunu. A kada je u parnoj sobi lepo i toplo, i svi se znoje, za čišćenje i masažu tela koristi se i venik. To je snop mekih grana drveća, osušenih zimi ili svežih leti, a koristi se za nežno šibanje tela, od glave do pete. Ne, nemojte odmah pomisliti na ona perverzna sado-mazo šibanja, poput popularnih “50 nijansi sive”. Ovo blago šibanje više je piling za telo, poput četkanja u indijskoj ajurvedi.

#3. Turski hamam

https://unsplash.com/photos/a-group-of-people-sitting-around-a-fountain-wWvwgLnO9tM

Turski hamam, poznat i kao tursko kupatilo, ili samo hamam, je bliskoistočna verzija mesta za javno kupanje, čišćenje i opuštanje. Mnogo vekova, snažno je usađen u tursku, i uopšte islamsku kulturu. Kada je Otomansko carstvo u XV veku osvojilo Konstantinopolj (današnji Istanbul), i preuzelo ga od Rimljana, rimski stil javnog kupanja polako se stopio sa islamskim.

Autentično iskustvo turskog hamama obično se sastoji od tri različita koraka. Kao takav, tuski hamam je obično i imao tri različite prostorije, u kojima se izvode ovi koraci.

Prvi korak je zagrevanje tela, pre nego što počne proces čišćenja. Drugi korak uključuje pranje i čišćenje u toploj prostoriji, dok ležite na ravnoj površini. A poslednji korak podrazumeva hlađenje u prostoriji sa mnogo nižom temperaturom, da bi se telo pripremilo za izlazak iz hamama, na dnevnu temperaturu. Ova poslednja prostorija je i deo za druženje, pijuckanje čaja, ali i razgovore o poslu.

#4. Islandska banja

https://unsplash.com/photos/calm-water-beside-mountain-under-white-clouds-and-blue-sky-vCqclUnCg_8

Možda će neke od vas iznenaditi, ali Island ima prilično jaku kulturu otvorenog bazena. Sa toliko vulkanskih aktivnosti u ovoj nevelikoj zemlji, voda bogata mineralima u ovim bazenima se sasvim prirodno zagreva. A vreli gajziri kojih ima širom ostrva, koji su posledica vulkanskih erupcija, koriste se u razne svrhe, kao što je zagrevanje staklenih bašta i kuvanje, ali ono što nas ovde zanima su banje na otvorenom.

Ovi prirodni, topli izvori, veoma su popularni među lokalnim stanovništvom, ali i među turistima. Jedna od najpoznatijih banja je Plava laguna (na fotografiji iznad). To je prelepa geotermalna banja, sa velikom, otvorenom lagunom, koja se nalazi u blizini Rejkjavika, glavnog grada Islanda.

Neke islandske banje, takođe, imaju i različite sadržaje poput soba za masažu, sauna i restorana. Pa, ako vam uživanje u bazenima na otvorenom, sa vrelom, mineralnom vodom, uz pogled na polarnu svetlost (ponekad) deluje privlačno, eto ideje za neki odmor, ili bar produženi vikend na jednom nesvakidašnjem mestu.

#5. Japanski sento

https://unsplash.com/photos/brown-and-black-house-on-rock-formation-near-body-of-water-I8K-lIkvqYI

Čišćenje tela je veoma važna dužnost za one koji služe Budi. Kao takav, Japan je oduvek imao specifičnu kulturu kupanja koja postoji i danas. Tradicionalni japanski sento je kupatilo u stilu hrama, koje se koristi za javno kupanje i druženje.

Kada platite kartu za ulazak u sento, svlačite se i stavljate odeću u ormarić. Zatim morate da operete telo na jednoj od dostupnih česama, pre nego što uđete u toplu kupku, gde se možete opustiti sa svojim “kolegama” kupačima. U zavisnosti od sentoa koji posetite, mogu postojati i sobe za masažu, i saune, koje upotpunjuju iskustvo, ali nije obavezno da u svakom od njih postoje i ove druge aktivnosti.

A Japan je, kao i Island, zemlja u kojoj ima mnogo geotermalnih izvora, tako da ima i prirodnih bazena, koje Japanci zdušno koriste. Neki od njih žive u mikro kućama na točkovima, bez kupatila, upravo zbog toga da bi, u toku stalnih putovanja, koristili te prirodne bazenčiće sa izvorima geotermalnih voda za kupanje. Ipak, taj način života nije za svakoga mada, ovakvi pokreti širom sveta sve više rastu.

I na kraju…

https://spaintimo.rs/apartmani/play-spa-apartman.html

Sve tradicije sauna i banja koje smo naveli, veoma su specifične i jedinstvene za njihove zemlje. Većina zapadnih zemalja, ima tradicije slične finskoj sauni, dok je u većini arapskih zemalja iskustvo hamama češće. U prošlosti, hamami su i kod nas bili česti, jer su ih Turci doneli u ove krajeve, u toku svoje duge vladavine. Ostataka tog vremena ima i danas.

A saune u skandinavskim zemljama, kao i u Rusiji, i nekim zemljama istočne Evrope, obično imaju najviše temperature. U tim zemljama je takođe uobičajeno šibanje snopovima mokrih grančica, u svrhu čišćenja kože. Za razliku od njih, u ostatku Evrope, kultura sauna je manje intenzivna, i znatno umerenija. Temperature su obično malo niže, a ni golotinja nije tako česta pojava.

Kultura sauna u SAD je veoma slična, ali, sa razumnim temperaturama, bez golotinje i mnogo druženja. Dok sauna, nije zabava sama po sebi, već je više dodatak za, na primer, trening u teretani, često u svrhu mršavljenja i detoksikacije tela.

Kao što vidite, može se reći da se tradicije spa i saune skladno prepliću sa kulturom stanovništva. Kod nas se u banje mnogo više odlazi u svrhe lečenja i rehabilitacije, a mnogo manje zbog uživanja.

Za uživanje mogu da posluže i spa apartmani, koji pod obavezno imaju đakuzi, a često i saune, parna kupatila, i još mnogo toga. U njih se odlazi na nekoliko sati, celu noć ili vikend, i može se reći da je to luksuznija i komfornija verzija banje u malom, jer se osećate kao da ceo spa centar imate samo za sebe.

A da li vi odlazite u spa centre? Kakve najviše volite? Podelite svoja iskustva sa nama, u komentarima.

 

Naslovna fotografija: https://unsplash.com/photos/woman-in-red-strapless-top-near-brown-house-and-green-leafed-trees-hreZsflqf4I


Autorski tekst: Jelena Todorović


Komentari (10)

Gorštak

NE vilim saune zato što mi je previše toplo u njima i unervozim se. Ali može džakuzi sa malokovm vodom. To me veoma opušta. Može i masaža. Interesanto je da saune najviše vole severni narodi, valjda se smrzavaju po ceo dan i moraju malo da se ugreju.

(Dobar) 0
(Slab) 0
23-Dec-23 10:16:30 AMVesna

Da imam vece kupatilo ja bih stavila djakuzi, ali nemam mesta, nazalost, pa onda idem u spa centre kad god nadjem vremena.

(Dobar) 0
(Slab) 0
22-Dec-23 18:50:44 PMtony

sauna, spa, bilo sta, bazen .. voda je mele za ljudsku kozu i ne samo kozu

(Dobar) +1
(Slab) 0
22-Dec-23 15:32:20 PMNina

Glasam za Turski hamam, ipak smo mi bili 500 godina pod Turcima :D Finska, Island....nije to za nas :D

(Dobar) +1
(Slab) 0
22-Dec-23 11:34:26 AMNina

Glasam za Turski hamam, ipak smo mi bili 500 godina pod Turcima :D Finska, Island....nije to za nas :D

(Dobar) +2
(Slab) 0
22-Dec-23 11:34:25 AMTamara

Japan mi je na listi želja već dugo. Potpuno neverovatna zemlja. Ko god je jednom otišao, počeo bi da razmišlja da se tamo i preseli. Ali, za mene su to samo pusti snovi... Eventualno, da se utešim negde u nekom spa apartmanu ovde u Beogradu. Mogla bih da provučem dragom kroz uši za sledeću godišnjicu. Mislim da bi se i njemu dopalo.

(Dobar) +1
(Slab) 0
22-Dec-23 10:58:31 AMVesna

Uh, kako dobro izgleda ona Plava laguna na Islandu... Mada, to je malo previše hladno za mene. Može i neka banja u Mađarskoj, ili neki spa apartman ovde kod nas. Čula sam da je opšta pomama za takvim apartmanima. Intimno, čisto, i luksuzno, a imaš osećaj da imaš ceo spa centar samo za sebe. Može i kao ideja za Novu godinu. Ionako slavimo samo sa kumovima, što da sedimo kod kuće, kad možemo da spojimo lepo s korisnim, pa da se brčkamo u đakuziju ili znojimo u sauni? I tako, sutradan, umesto da budemo mamurni i nikakvi, mi čili i orni za reprizu...

(Dobar) +1
(Slab) 0
22-Dec-23 10:55:52 AMAnita

ja sam oduvek volela Spa apartmane, opuštajuće, čisto, pedantno, a povoljno. pošto sam kupila stan skorije ialo je Solis našao super ponudu, nemam novca da idem u inostranstvo na odmore, a i zašto bih, uplatim Spa apartman i kao preporođena sam

(Dobar) +2
(Slab) 0
12-Dec-23 09:42:48 AMKaća

Nažalost, sauna mi više ne prija, ali nekad sam je volela. Čak i ono, da posle vrele saune, odem pod hladan tuš ili izađem na sneg (probala davno na Kopu). Prija taj temperaturni šok. Ali ova Plava laguna na Islandu stvarno izgleda božanstveno. To bih vrlo rado probala.

(Dobar) +2
(Slab) 0
11-Dec-23 17:37:18 PMEma

Da se ja pitam isla bih svaki dan u spa centar, ali kako to nije moguce, odem kad god mogu. Volim da se opustam u sauni.

(Dobar) +3
(Slab) 0
11-Dec-23 11:08:54 AMDodajte komentar