SrbijaSpace logo

Selidba za jedan dan

 

Selidba za jedan dan

Selidba za jedan dan

 

Selidba za jedan dan je realnost ako se pravovremeno isplanira i pripremi. Čak i selidba u Beogradu i na dve udaljene lokacije. Naravno, nije jednostavno i ume da bude veomo komlikovano i teško, i uvek preti da se razvuče na više dana.

Za one koji se sele glavobolja je najmanja ako se sve završi za jedan dan. Ali, kao i mnogo toga to je lakše reći nego uraditi. Tu nekako radi prvi Marfijev zakon u punoj snazi: “Ako nešto može poći naopako, poći će."

selidbe beograd
Pripreme za selidbu

 

Selidbe su složena logistička operacija koje imaju više faza: stvari treba spakovati, preneti do kamiona, transportovati do nove lokacije i tamo ih ponovo raspakovati i rasporediti. 

Da bi se selidba izvela u jednom danu potrebne su prethodne pripreme: 

  • Isplanirati koje će stvari u kojoj kutiji
  • Isplanirati mesto tih kutija u vozilu 
  • Voditi računa da mesto gde će vozilo da parkira bude slobodno – najbolje je dan pre “D-day-a “ obavestiti komšije i zamoliti ih da oslobode parking mesto. Biće i u njihovom interesu ukoliko se selidba brzo završi
  • Kada se stigne na lokaciju stvari treba uneti po nekom redosledu kako ne bi smetali jedno drugima – prvo najkrupnije stvari, pa sitnije


Resursi za brži tok selidbe

 

Osim planiranja, za brže odvijanje selidbe potrebna je radna snaga i što više ruku. Te ruke treba da budu vredne, snažne i vične naporima. Vrlo je važno da pauze budu kraće i što manje. Prevelike pauze uz pivce i roštilj su dobar način da selidba potraje do duboko u noć ili da se završi sutradan. 


Selidbe stepenice


Stepenice mogu da budu usko grlo, posebno kada se spuštaju/dižu teške stvari, tu dosta pomažu sredstva koja olakašavaju transport, platforme na točkičima, konopci, improvizirane rampe… 

Vrlo važno je imati adekvatno vozilo – veći kapacitet - manje tura - manja potreba da se stvari ređaju (što oduzima dosta vremena posebno ukoliko se stvari nabacaju, a posle treba da se vade da bi se napravilo mesta) - veća brzina. 
 

Nekada je nemoguće koristiti veći kamion, zbog uskih ulica, parkiranja i sl., pa kombijem ili lakim vozilima treba napraviti više tura. Ako imamo ovakav slučaj, planiranje je još važnije; treba svesti “mrtvo vreme”  između dve ture na najmanju meru. Ako je kombi krenulo prema odredištu, radnici ne treba besposleno da čekaju da se ono vrati, nego mogu da pakuje ostatak stvari i da ih spusti ispred zgrade. 

Nije lako izvesti selidbu u jednom danu, to ne uspeva čak i nekim agencijama. Da bi se one izvele u tako kratkom roku, potrebni su resursi u radnicima i transportnim sredstvima, veliko iskustvo i znanje u planiranju i izvedbi. Zato je najbolje angažovati proverenu agenciju za selidbu, a Selidbe Vaso Milošević je baš takva. 


Autorski tekst: Nenad Savić


Komentari (1)

Anka

Manji stan je moguće preseliti za jedan dan. U stvari kada malo bolje razmislim moguće je preseliti i veći stan sa mnogo više stvari ako se one pripreme za selidbu i ako sve bude bez zastoja.
Naravno, za vlasnike stvari je najvažnije da se stvari ne oštete i da sve protekne bez stresa i lomljave. Selidba u Beogradu ume da bude nezgodna zbog niza nepredviđenih okolnosti kao štu su problemi sa liftom, komšijama, mestom za kamion, gužvom u saobraćaju. Moje iskustvo je da je selidba ključ u ruke najjeftinija.(Dobar) +1
(Slab) -1
05-May-19 09:49:27 AMDodajte komentar