SrbijaSpace logo

Špijunska oprema kao sigurnosni uredjaji u stanovima

 

Špijunska oprema kao sigurnosni uredjaji u stanovima

Špijunska oprema i video nadzor su dva pojma koja se ne sreću često kada želite da obezbedite Vaš stan ili kuću odnosno bilo koju nekretninu. Pre svega toga i koju opremu želite da iskoristite, prvo se postavlja pitanje od čega želite da zaštite Vaš stan ili kuću ili je možda bolje pitanje od koga?


Prisluškivači
 

Da krenemo redom, postoji takozvani ,, klasičan’’ video nadzor sa ,, normalnim kamera” koje se pre svega postavljaju da budu vidljive svime tako da se zna da postoji video nadzor odnosno da unapred odvrate sve neželjene radnje. Postoje razne vrste kamera i video nadzora, postoje:

 • ANALOGNE kamere ( kao već zastarela tehnologija ),
 • AHD ( malo savremenija tehnoligija i bolji kvalitet kamera) ,
 • Digitalne kamere ( najnovija tehnologija sa najboljom slikom ali teško pristupačna tehnologija običnim ljudima.


Špijunska oprema
 

Pored klasičnog video nadzora postoji video nadzor koji je trenutno u ekspanziji to je video nadzor putem IP kamera, naravno ovde postoji mnoštvo kamera sa raznim mogućnostima pa ih je praktično nemoguće nabrojati. Navešćemo samo neke od mogučnosti, gledanje u realnom vremenu, okretanje kamere daljinskim putem, dvosmerna komunikacija, detekcija na pokret, snimanje 24h, zumiranje itd…

Kada pomislimo na video nadzor ili sigurnosne uredjaje mi znamo od koga se štitimo a to su lopovi, provale i slično. Međutim šta raditi kada pretnja nije tako očigledna kada je to neko iz našeg okruženja koji tačno zna gde se nalazi video nadzor ( koji se montira uglavnom spolja ali ne i unutra u objektu ).

Tu nailazimo na glavni problem ako nas neko iz naše sredine potkrada ili slično, moramo da imamo čvrste dokaze da bi smo mogli da se suočimo sa njim. U takvim situacijama u pomoč nam dolazi špijunska oprema.

Kada pričamo o video nadzoru, uglavnom se misli na kamere i video nadzor, ali se zapostavlja i jedan vrlo bitni segment a to je audio nadzor.


Špijusnka oprema prisluškivanje stana
 

Audio nadzor sam po sebi ima mnoštvo prednosti ali i neke mane, recimo:

 • Audio uredjaji za sakriveni nadzor ili popularno prisluskivači su vrlo malih dimenzija i sa njima se moše postići mnogo više baš iz tog razloga, mogu se postaviti bilo gde. U zavisnosti od modela do modela , ovi uređaji imaju mogućnost dojave sa neograničenim dometom ( možete biti bilo gde i na bilo kojoj udaljenosti ) ukoliko neko upadne u stan kada ne bi trebalo da bude ( deca prave žurku kada niste tu, kada dadilja ili spremačica ulazi u stan i slično ). Naravno, putem tih uređaja možete dobiti informacije iz prve ruke i u realnom vremenu, ma gde se Vi nalazili.
 • Zbog svojih malih dimenzija možete ih postaviti bilo gde, što nije slučaj sa klasičnim video nadzorom.
 • Mogu i da snimaju audio zapis.
 • Jedina mana ovih uređaja jeste što nemaju video zapis.
   

Skrivena kamera


Ukoliko Vam je potrebno da imate i audio video zapis, tj. da budete sigurni da niko ne ulazi u stan od ljudi koji već imaju pristup i da imate sve snimljeno, postoje drugi uređaji koji su jako korisni.
Postoje skrivene kamere u raznim oblicima, kao što su kamere u stonom satu, kamere u zidnom satu, ključevima i slično u zavisnosti od modela imate sledeče kamere:

 • Kamere koje snimaju na memoriju, vrlo su praktične da proverite kako dadilja pazi vaše dete, kako radi spremačica itd..., i ove kamere se mogu primeniti bilo gde.
 • IP kamere koje daju mogućnost gledanja u realnom vremenu, koje imaju mogućnost rada kao ,,alarma“ da Vas obaveste kada neko uđe u stan. Postoje mnoštvo kamera sa raznim dodatnim opcijama.


Pored svega ovo postoje i razne vrste alarma sa centralom i bez nje. Zatim postoje tihi alarmi i alarmi koji baš namenjeni da ,,prave“ buku i da uplaše onog ko kroći u Vaš stan.

Kao zaključak možemo da utvrdimo da je u svakom slučaju stan bolje obezbediti na bilo koji način, ali uvek treba imati na umu šta želite da postignete jer ako imate jasan cilj, sa mnogo manje novca možete postići isti efekat.
 


Autorski tekst: SrbijaSpace.rs


Komentari (4)

nenad

Bolje je ostaviti kljuc komsiji, naravno ako je čovek od poverenja nego opremati stan svakakvim uređajima. Treba znati da postoje i antimere, to jest oprema koja može da omete snimanje.(Dobar) +3
(Slab) 0
11-Jul-18 13:08:00 PMGoran

Interesantno, nisam znao ni da postoje ove IP kamere u satu......(Dobar) +4
(Slab) 0
10-Jul-18 18:48:43 PMLazar

Veoma koristan tekst,sada mi je dosta jasnije kakvi sve uredjaji za prisluskivanje postoje.(Dobar) +3
(Slab) 0
10-Jul-18 16:35:07 PMPetar

Zanimljivo....stvarno nisam razmisljao da moze neko iznutra da me opljacka... a svake godine ostavljam kljuc komsiji kada idem na more(Dobar) +5
(Slab) 0
10-Jul-18 16:08:35 PMDodajte komentar