SrbijaSpace logo

Šta je to decluttering, i kako funkcioniše metod 12:12:12

 

Šta je to decluttering, i kako funkcioniše metod 12:12:12

Ako pratite neke sajtove o uređenju enterijera i organizaciji života uopšte, verovatno se često susrećete sa terminom decluttering. Pravu reč, koja bi ovaj termin objasnila na srpskom jeziku - nemamo, ali nešto najbliže bi bilo raščišćavanje. A šta je, konkretno, decluttering, i kako funkcioniše metod 12:12:12, o kome se danas mnogo priča, pokušaćemo da objasnimo u ovom tekstu.

Decluttering je postupak koji vam pomaže da raščistite stvari koje posedujete, i razdvojite žito od kukolja. Znači, ono što vam je zaista potrebno, što često koristite, od onoga što je tu tek da pravi gužvu.

Ako je vaš dom veliki, bez obzira da li je u pitanju kuća ili stan, verovatno se i ne opretećujete time što, možda, imate previše stvari. Ali, ako živite u malom prostoru, ovo može da postane veliki problem. Zato bi s vremena na vreme trebalo da probate raščišćavanje, da biste prodisali, ali i napravili mesta za nešto novo. I dok neki u tom raščišćavanju uživaju, nekim drugim, ovo prestavlja veliki problem.

Dobro, a šta je uopšte i kako funkcioniše metod 12:12:12, pri raščišćavanju nereda?

Ovaj metod kreirao je Džošua Beker, pisac, filantrop i vlasnik sajta Becoming Minimalist, ili u slobodnom prevodu Postati minimalista. Metod je zasnovan na izazovu koji podrazumeva lociranje 12 predmeta za bacanje, 12 za doniranje i 12 neophodnih koje treba ostaviti. Sa ovim ste se sigurno susreli ako ste se selili iz jednog u drugi stan, možda čak i u inostranstvo, pa pre selidbe raščišćavali stvari, da biste sve to obavili lakše. E to je, otprilike, to, jer zašto biste sa sobom nosili sve, kad vam je mnogo toga nepotrebno?

Metoda 12:12:12 je odličan način da pokrenete svoj projekat raščišćavanja. Razbijanje ovog zadatka na korake kojima ćete lakše upravljati, sa definisanim početkom i krajem, uvek će vam pomoći da ovaj zadatak obavite brže i lakše. A ova jednostavna formula se može ponavljati onoliko često, koliko imate volje i energije da je izvodite.

Kako početi?

Pa, od početka, kako drukčije?! Da, otkrili smo vam rupu na saksiji. Počnite sa onim delom, gde vam je nered najveći. Recimo sa odećom. Tu se često nakupi najviše toga što bi trebalo raščistiti, da već jednom kad otvorite ormar, imate šta da obučete.

Dakle, trebalo bi raščistiti sve što ne nosite, i što čeka da smršate, ili se ugojite, da ponovo dođe u modu, itd. Tu su i stvari koje vam je neko poklonio, pa vam je glupo da bacite, iako vam se ne dopadaju, pa ih ne nosite. Tu su i one koje ste kupili iako vam nisu bile potrebne, zato što su bile jeftine, ili trenutno u modi, a stoje vam loše. Dakle, mnogo je toga što vam apsolutno ne treba, samo pravi nered, i kad otvorite ormar, koji brekće i samo što ne eksplodira od količine – vi i dalje nemate šta da obučete.

Unapred znamo da će vam ona treća 12-ica, predmeti koje ćete vratiti na mesto, biti najmanje stresna. Ipak, i to je ponekad teško. Šta je to što vam zaista treba, i bez čega biste se osećali loše? Odvojte 12 komada i vratite ih na svoje mesto.

Isto tako, pronalaženje 12 predmeta za bacanje, može biti prilično lako. To su, recimo, paketi i kutije, stare novine i časopisi, ono što vam zaista ne treba, i na šta se samo saplićete po kući. Dobro, i to može proći prilično lako.

Ali kojih 12 predmeta donirati? I kome? Pa, najlakše ih je ponuditi prijateljima, rodbini, komšijama ili nekim poznanicima kojima bi mogli biti od koristi. Naravno, to treba odraditi obazrivo, da se neko ne bi uvredio. Ali, za početak ih samo odvojte na posebnu gomilu za donaciju, pa ćete kasnije smisliti šta sa njima.

I dok dlanom o dlan – napravili ste tri gomile po 12 predmeta

Baš tako, niste ni znali koliko je lako. Ali, kako kaže kineska poslovica: “Put od hiljadu milja započinje prvim korakom”. I pre nego što ste shvatili, odvojili ste 36 različitih predmeta, ispraznili neki ormar, i osetili se lakšim. Da, to rasterećenje koje osećate, u stvari najbolje objašnjava onaj pojam sa početka – decluttering.

Napravite od toga igru, postavite sebi izazov, ako vam je tako lakše. Jer, kako mnogi smatraju, zadaci zasnovani na izazovima pomažu vam da ostanete fokusirani, a samim tim, raščišćavanje će postati prijatno provedeno vreme, a ne obaveza.

Ipak, ima onih koji misle da je to previše…

Pa, za neke i jeste. Prosto se plaše da bace neke stvari jer su do njih došli teško, jer su bile skupe, jer je u pitanju kvalitetan materijal kakvog danas više nema na tržištu, ili su nekada zarađivali više, pa se sada plaše da više neće moći ponovo da kupe tako nešto.

Ne bojte se, pokrenite se, jer dok se nečega ne rešite, drugo neće stići u vaš život. Da bi stiglo nešto novo, treba mu napraviti mesta. A ako vam je 12 predmeta prevelika brojka, smanjite je na pola, pa umesto 12:12:12 uradite metodu 6:6:6. I to je bolje, nego ništa!

I tako, prostoriju po prostoriju…

Upravo tako, prostoriju po prostoriju, i raščistićete ceo stan. Krenite onako, kako obično započinjete čišćenje, recimo od balkona, koji mnogima služi samo za čuvanje nepotrebnih stvari i bacanje đubreta. Raščistite ga, stavite na njega sto i stolice, pa kad je toplo, koristite da na njemu uživate u jutarnjoj ili popodnevnoj kafi.

Pa čak i kad vreme nije posebno lepo, možete da zatvorite balkon providnom kristal folijom, pa uživate u njemu cele godine. Čak i zimi, umotani u ćebence, pod svetlošću sveća, uz omiljeni napitak, zašto da ne? Romantika nije rezervisana samo za leto. U svakom slučaju, prostoriju po prostoriju, i sredićete ceo stan.

Za kraj…

Ako otkrijete da vam ova metoda daje fokus i svrhu, onda nemate šta da izgubite. Samo napred, i primenjujte je svaki put kad primetite da vam neke stvari smetaju, da se o njih saplićete, ili da nemate šta da obučete dok vam ormar puca po šavovima.

Raščišćavanje vama može da donese olakšanje, a nekom drugom dobitak. Kako kažu, ono što je za jednog čoveka smeće, za drugog je blago. Poklonite, donirajte, bacite i napravite u svom domu mesta za nove i lepše stvari.

Koliko često raščišćavate svoj dom? Čega vam je najteže da se odreknete?

Podelite svoje misli sa nama u komentarima.

 

Fotografije: Unsplash.com


Autorski tekst: Jelena Todorović


Komentari (5)

a smetnje?

sve je to lepo osim kada se pojave smetnje na vezama pa 12:12:12 postanu neke druge brojke :)

(Dobar) +2
(Slab) 0
22-Sep-23 15:11:46 PMa smetnje?

odgovorio/a: hehe...

Ma može i neka druga kombinacija, samo da ne bude 0:0:0. :)
(Dobar) +2
(Slab) 0
23-Sep 12:11:35
Srecko

Moram priznati da nisam znao sta znaci metod 12:12:12 sad mi je mnogo toga jasnije.Odlican tekst.

(Dobar) +2
(Slab) 0
22-Sep-23 13:32:53 PMOlivera

Spremam se da pred jesenju sezonu uradim tako nešto i unapred se radujem, jer volim ovakve akcije. Posle toga zaista lakše dišem. Radim to bar jednom godišnje, i uvek izbacim nekoliko punih velikih kesa za smeće. U principu, držim se toga da ono što mi nije trebalo poslednjih 5 godina, verovatno mi ne treba uopšte. A zanimljivo deluje ova metoda 12:12:12, nikad ranije nisam čula za nju.

(Dobar) +3
(Slab) 0
22-Sep-23 13:28:53 PMMarija

E ovo mi je trebalo, u praci cas, posto pocinjem sa sredjivanjem ormara a prepuni su stvari..tako da cu poslusati vase savete.

(Dobar) +3
(Slab) 0
22-Sep-23 13:18:03 PMDodajte komentar