SrbijaSpace logo

Šta su nano kompozitne plombe?

 

Šta su nano kompozitne plombe?

Kompozitne (bele) plombe su odavno u upotrebi. Zamenile su stare amalgamske (sive) i donele veliko poboljšanje. Od tada se konstantno radi na unapređenju kvaliteta kompozitnih plombi pa je stvorena najnovija generacija - nano kompozitne plombe .

Šta to nano tehnologija uvodi u svet implantologije? Kakve su prednosti novih nano plombi? Zašto bi trebalo da zatražite od svog stomatologa da koristi baš ovakve materijale?

Ovo je tekst o najnovijim dostignućima u oblasti ispune zuba i sigurno vam može pomoći da imate pravilno sanirane zubne probleme. Dentalna higijena je važna pa pažlljivo pročitajte ostatak teksta.


Kompozitne plombe – revolucija u ispuni zuba


Da bi pravilno objasnili kako je nano tehnologija unapredila kompozitne materijale, moramo znati njegove osobine. Pacijentima je bela plomba važna jer je estetski lepša, ali ona ima i zdravstveno opravdanje za  stalnu primenu.

 • Bele plombe se ne rastvaraju u pljuvački što je bio ozbiljan problem sa sivim plombama
 • Sive plombe su sadržale živu i postojao je realan rizik od trovanja jer su otpuštale deo svog sastava tokom  „radnog veka“. Kompozitne plombe su stabilnije i ne dolazi do takvog propadanja vremenom
 • Kompozitni ispuni nisu samo plomba, oni se vezuju sa zubom i čine hemijsku vezu. Zub reaguje kao da je potpuno zdrav.
 • Manja količina materijala se plasira u zub. Sive plombe bi ispadale ako otvor na zubu ne bi bio dovoljno veliki. I za najmanje kvarove zub bi morao biti dosta otvaran da bi plomba bila stabilna
 • Sive plombe su sklone
  • pucanju,
  • širenju
  • uništavanju okolnog zdravog zuba
  • promeni boje


Kompozitne plombe zadržavaju konzistenciju, a osim toga mnogo se komfornije postavljaju jer se suše sa specijalnim osvetljenjem.

 • Bele plombe duže traju na bočnim mestima,
 • Daju mogućnost replikacije prirodnog izgleda zuba za pravilniji zagrižaj


Sada kada smo objasnili osnovne prednosti belih plombi treba da prikažemo kako su unapređene do savršenstva.


Nano kompozitne plombe


Nano kompozitne plombe svojom submikronskom strukturom daju trajnost, postojanost i visok nivo estetike. Pošto je razlika između ispune u ostatka zuba nevidljiva, ova generacija je dobila naziv „ invizi FX“.

Nano plombe su donele:

 • Veću trajnost kompozitnih plombi koje bolje podnose pritisak žvakanja uz amortizaciju sile, što znači da se plomba ponaša kao deo zuba, a ne veštački dodat element
 • Ne dolazi do tamnjenja rubova bele plombe jer se nano čestice vezuju bolje za sam zub. Na taj način ne dolazi do mikroskopskih pukotina niti bakterije mogu da prodru kroz njih u unutrašnjost
 • Izgledaju prirodnije nakon poliranja, a ujedno čine vrhunsku ispunu u zubu zahvaljujući tercijarnom sistemu ispune. To znači da se masa bolje vezuje za zub nego kod klasične bele plombe
 • Kvalitet mase od koje se plomba pravi doprinosi smanjenju rubnog karijesa pa se deluje i preventivno na smanjenje budućih problema


U suštini, reč je o beloj plombi koja će duže vremena ostati ista kao prvog dana postavljanja. Osim toga, biće otpornnija na izazove žvakanja hrane i ređe će dolaziti do njenog ispadanja jer se dobro vezuje za zub.


Kako da vam nano – tech plomba što duže traje?


Za početak, poseta stomatologu na vreme je prvi faktor. Što je plomba veća to je zdravog zuba manje pa je i brže propadanje zubne ispune. Pošto belim plombama ne treba puno mesta za postavljanje mali kvarovi se mogu sanirati sa jako malo bušenja zuba. Iskorititie to i popravite zube čim se karijes pojavi!


Nano plombe operacija
 

Sami izazovi prehrane utiču na trajnost plombe i to što je jači zagrižaj to je rizik od oštećenja plombe veći.

Nano ispuna ne garantuje sprečavanja karijesa, pa je dobra oralna higijena vrlo važna.

Ipak, i pored svih ograničenja koje nosi, najkraći period trajanja je više od 5 godina što je svrstava u izuzetno trajne ispune za zub.

Ono što je takođe važno naglasiti je da je cena oko 25 eura po jednoj nano kompozitnoj ispuni tako da su neznatno skuplje od klasične bele plombe. Pošto je dugotrajnija svakako vredi uložiti u njihovu aplikaciju.


Dobri načini primene i za ostale dentalne korekcije


Zbog svih dobrih svojstava koje nano tehnologija daje klasičnim belim ispunama, one su odlične i za:

 • Korekciju boje zuba
 • Korigovanje oblika zuba
 • Nadomešćivanje slomljenih delova zuba


Nakon reparacije ne postoji vidljiva razlika između zuba i plombe, kako u boji tako i u izgledu zuba. Na ovaj način se mogu tretirati i prvi zubi - jedinice ier će rezultat biti estetski perfektan.

Ako imate problem sa zubima – karijes ili naprsnuće, nano kompozitne plombe su najsavršenije rešenje koje postoji u stomatološkoj praksi. Sa njima neće doći do promene boje ispune, do propadanja ostatka zdravog zuba ili do ispadanja plombe usled jakog zagrižaja. Uz pravilnu higijenu usne duplje trajaće dugo godina i neće dolaziti do komplikacija koje su sa starijim verzijama umele da se jave.

Pronađite savremenu kliniku koja nudi najnovija dostignuća iz oblasti stomatologije za blistav osmeh i zdrave zube dugi niz godina. Nama ostavite komentar nakon čitanja ovog teksta i podelite vaša iskustva sa nama!

 


Autorski tekst: SrbijaSpace.rs


Komentari (3)

Lela

Ovo zvuči sjajno! Produžava trajnost zuba, što je odlično jer od zdravlja zuba zavisi i zdravlje kostiju, mozga, organa za varenje i još mnogo toga. Kad tako razmišljamo, 25 eura po zubu je sasvim realna investicija. A s obzirom da se u današnje vreme lečenje zuba plaća i u državnim ustanovama, ja se uvek radije odlučujem za privatne ordinacije, da bi to što mi urade bilo urađeno trajnije i da bih se osećala prijatnije. I znam da nisam jedina koja tako misli. Drago mi je da je nauka toliko daleko stigla. Kada sledeći put budem išla kod zubara zbog nekog sličnog problema, tražiću upravo ove plombe. Hvala za informaciju.

(Dobar) +2
(Slab) 0
21-Nov-20 18:07:24 PMLana

Nisam do sada cula za nano kompozitne plombe i jako me raduje sto tehnologija sve vise napreduje i sto je sve jednostavnije popraviti zub nego ranije, a i bezbolnije.

(Dobar) +2
(Slab) 0
21-Nov-20 12:47:08 PMSrecko

Trajnost, postojanost i visok nivo estetike ko to postigne u stomatologiji taj ce zaraditi veliki novac.

(Dobar) +2
(Slab) 0
21-Nov-20 10:50:20 AMDodajte komentar