SrbijaSpace logo

Šta su prošireni kapilari i kako ih se rešiti?

 

Šta su prošireni kapilari i kako ih se rešiti?

Kapilari su najmanji krvni sudovi koji imaju ulogu prenosa materija između najmanjih vena i malih arterija. Deo su kardio-vaskularnog sistema i veličine su između 5 i 10 mikrometar. Šta su to prošireni kapilari i zašto se javljaju? Postoji li adekvatno rešenje pa da se ova estetska nepravilnost uspešno reši?

Većina ljudi tokom života se upozna sa ovim problemom, a naročito dame kod kojih su proširene vene i kapilari čest problem, naročito na nogama. Nekada je moguće prikriti promene, ali to ne menja činjenicu da su nastale ružne promene na koži.

Srećom, sa ovom situacijom ne mora da se živi. Postoje načini za trajno sklanjanje promene - radiotalasno uklanjanje proširenih kapilara.


Uzroci nastanka proširenih kapilara


Kapilari postaju prošireni kada zidovi kapilara izgube sposobnost da budu elastični, da se lako šire i vraćaju u prvobitni položaj.

Kapilarna mreža se može javiti usled genetskih predispozicija, ali i nakon povećanja kilograma, pušenja, konzumiranja začinjene hrane, alkohola, preteranog izlaganja suncu, usled hormonske terapije ili mehaničkom povredom tog dela tela. Na nogama je ovo posebno izraženo u situacijama kada postoji smanjena fizička aktivnost, dugo sedenje sa spuštenim nogama.

Dakle, uzroci nastanka su brojni i često se teško prepoznaju sve dok se prošireni kapilari ne pojave.

Važno je započeti sa merama prevencije odmah tako da se upala ne pogoršava. Pogoršanje vodi u upalu većih vena koje u krajnjem stadijumu mogu biti uzrok otvaranja rana pa je važno estetski problem rešiti jer će vremenom prerasti i u zdravstveni.


Šta znače prošireni kapilari?


Pojavom proširenih kapilari na nogama u stvari znači da se  pojavio najblaži oblik hronične venske bolesti. Najčešće je reč o kozmetičkom i estetskom problemu koji ne stvara tegobe, ali se može dogoditi i da se javi svrab, peckanje ili žarenje u tom delu nogu. Kada se jednom pojave na površini kože u vidu crvenih ili ljubičastih linija neće doći do spontanog povlačenja već će vremenom biti sve izraženije.

Koliko god je važno da se promena ukloni, još je važnije da se predupredi njeno širenje pravovremenom posetom lekaru koji će ispitati da li je ovo bolest u nastajanju i treba li joj invazivno lečenje. Verovatno će biti preporučeno da se preventivno uvedu posebne mere:

  • Redovno vežbanje,
  • Nošenje elastičnih čarapa
  • Gubitak kilograma
  • Korekcija stila života


Koliko je bezbedno uklanjati tragove proširenih kapilara?


Svaka intervencija nosi rizik, ali ako imate na raspolaganju tim stručnjaka na svojoj strani ova intervencija će proći rutinski i dobro.

Vaš zadatak je da pronađete polikliniku koja u svom opisu rada ima iskustva i sa uklanjanjem proširenih kapilara i venula. Važno je da ta klinika ima stručne doktore koji prate najnovije trendove i usavršavaju se na aparatima najnovijih generacija.

Pored lekara i tim asistenata je važan, njihovo poznavanje posla i ljubaznost osoblja su među bitnijim faktorima za odlučivanje.

I na kraju, ali ne manje važno, bitno je na kakvim aparatima se izvode intervencije, da li su novije generacije i da li su lekari obučeni za rad na njima.

Svi smo čitali o tome koliko je nadrilekara otkriveno i kako su pacijente ugrozili svojim postupcima. Na pacijentima je da urade domaći zadatak i da pronađu kliniku sa renomeom i višegodišnjim iskustvom, ali i zadovoljnim klijentima koji svedoče uspešnosti rada.


Radiotalasno uklanjanje proširenih kapilara


Radiotalasno uklanjanje proširenih kapilara je najsavremeniji način tretiranja promene i njeno trajno rešavanje.

Elektorkoagulacija je stari postupak spaljivanja paučastih promena na koži, ali je nosio rizik od ostajanja ožiljka. Na taj način se jedan estetski problem menjao za drugi. Laser je efikasniji, ali ni nakon nekoliko tretmana proširene kapilare koji su ljubičaste ili modre boje ne može da ukloni. Ima polovičan učinak i primenjuje se kod prvih znakova nastajanja promena.

Radiotalasno uklanjanje je bezbolno, brzo i efikasno. Stručan lekar će iskoristiti radiotalasni aparat na pravi način tako što će uklanjanje krenuti sa krajeva ka centru, a ne obratno. Kada se neutrališe cela promena ostaje polje beličaste boje, bez naziranja da je tu nekada bio deo proširenih kapilara.

Promene koje su bile veličine do 8 mm se uklanjaju jednim tretmanom, a veće zahtevaju i više poseta. Ožiljak ne bi trebao da postoji iako se može pojaviti hiperpigmentacija, ali iskusni lekar to očekuje pa pacijentu preporučuje terapiju kremama koja će ovo sprečiti.

Iz svega navedenog je jasno zašto je radiotalasna tehnika najbolja opcija za tretiranje proširenih kapilara. Mnoge tehnike ne daju zadovoljavajuće rezultate, a mogući su i ožiljci pa treba biti obazriv pri donošenju odluka. Prvi korak ka izboru je da pronađete lekara od poverenja koji će objasniti rizike i postupak izvođenja.

Srećom, ovakve procedure su rutinske i rešiće uočljiv estetski problem. Promenom životnih navika predupredićete nastanak novih sličnih promena i zaštiti kardio-vaskularni sistem od dalje upale.

Ako imate slične tegobe zakažite sastanak u nekoj od poliklinika i raspitajte se o načinima za uklanjanje, a nama ostavite komentar o utiscima nakon obavljenog postupka. Čekamo ih nakon čitanja teksta.


Autorski tekst: SrbijaSpace.rs


Komentari (3)

Nadja

Srecom da je medicina toliko napredovala, da se uklanjanje prosirenih kapilara sada moze uraditi tako bezbedno i lako.

(Dobar) 0
(Slab) 0
12-Jul-21 11:19:53 AMMilica

Radiotalasna terapija se pokazala efikasnom po raznim pitanjima. Nisam znala da je moguće i proširene kapilare rešiti tako. Hvala za informaciju. Nemam takav problem, ali znam ko ima. Proslediću članak. :)

(Dobar) 0
(Slab) 0
11-Jul-21 20:30:43 PMSrecko

Ne znam koliko je bezbedno uklanjati tih vena ali ako je zdravo bolje je spreciti problem nego ga leciti.

(Dobar) +1
(Slab) 0
11-Jul-21 15:12:04 PMDodajte komentar