SrbijaSpace logo

Top 5 lokacija za vikend putovanje automobilom

 

Top 5 lokacija za vikend putovanje automobilom

Situacija sa korona virusom i cela frka sa epidemijom se poprilično razvukla, vreme teče, a mi kao da smo se navikli i upali u letargiju. Zabranjeno ovo, zabranjeno ono, da li putovati, da li otići na piće, da li se videti sa prijateljima i  rodbinom?

Da li smo se pomirili da je ovo ta “nova normalnost”, grozan termin nastao poslednjih meseci? Nadam se da ipak nismo, zato ćemo u ovom tekstu pričati o nekim lepšim stvarima.


Da li je krajnje vreme da probudimo u sebi avanturistički duh?


Mnogo je u proteklih godinu dana bilo otkazivanja  putovanja i susreta, veselja, druženja... Zato evo ideja da se malo predahne, da ne potrošite veliki novac i naravno sve u skladu sa epidemiološkom situacijom. Predlog će biti lokacije na kojima sigurno neće biti gužvi kao na skijalištima i aktuelnim zimskim centrima, ali zasigurno ništa manje lepše od popularnih.

Najbolje je  da na putovanje krenete autom, tako je najsigurnije zbog poznate situacije. Ako nemate svoj, možete iznajmite auto u rent a car agenciji, posebno ako idete na jednodnevni  izlet sa prijateljima, uverićete se da su troškovi manji a da je putovanje mnogo komfornije nego autobusom.

Naravno autom ćete moći da obiđete više lokacija, čak i ako planirate duže zadržavanje ili noćenje. Moći ćete u rent a agenciji da dogovorite najam i vraćanje automobila u vreme kad vama odgovara.

Sledi spisak od top 5 lokacija koje Vam predlažemo da posetite, a vi na osnovu vaše lokacije odaberite najbolju varijantu za vas.
 

Top  5 lokacija za  vikend putovanje automobilom


Smederevo


Smederevo se nalazi na obali Dunava. To je prestonica Srpske despotovine od 1430 -1459. Smederevsku tvrđavu, najveću ravničarsku tvrđavu u Evropi gradio je Despot Đurađ Branković. O izgradnji ovog velelepnog zdanja Smederevom kruže razne legende o despotici Jerini, ženi Despota Đurđa, koja je poreklom Grkinja. Govorilo se da je bila nemilosrdna prema stanovništvu i da je u tvrđavi zakopala silno blago, maltretirala je podanike i u narodu je ostala zapamćena kao prokleta Jerina. Zato verujem da vas tvrđava neće ostaviti ravnodušnim, kao ni šetnja Dunavom i trgom na kome je 1854.god. podignuta prelepa crkva Sv.Đorđa, po uzoru na manastir Manasiju iz XV veka.

 

Smederevo

 

Viminacijum


Viminacijum - arheološko nalazište na samo 12 km od Požarevca, u blizini Starog Kostolca. Ko voli istoriju starog Rima sigurno će uživati na ovom mestu, gde je bio vojni logor i grad od I do VII veka. Bio je jedno vreme glavni grad rimske provincije Gornje Mezije.  Viminacijum je  idealno da posetite istog dana kada i Smederevo, ulaznica je 600 dinara i na svakih sat vremena počinju ture sa lokalnim vodičem.
 

Viminacijum

 

Topola
 

Topola je prestonica vina i grožđa. Za zaljubljene idealno mesto, mala, mirna, romantična varošica u srcu Šumadije. Dan državnosti ustanovljen je u spomen na dan kada je na zboru u Orašcu pored Topole 1804. godine podignut Prvi srpski ustanak. Na brdu Oplenac je spomen crkva i mauzolej dinastije Karađorđević. Ukoliko  želite i malo zimskih čarolija blizina Venčaca i Rudnika svakako vam idu na ruku.


Topola
 


Vršac


Vršac je jedan od najstarijih gradova Banata, u podnožju Vršačkih planina.

Bogat karakterističnim građevinama iz 18. i 19. veka, kao što su Vladičin dvor, barokna zgrada "Dva pištolja", stara apoteka, kuća u kojoj je živeo i preminuo Jovan Sterija Popović, Gradska kuća...

Vršačke planine, nekadašnje ostrvo u Panonskom moru sa Guduručkim vrhom ( 641 m.n.v.) ujedno su  i najviša tačka Vojvodine, odakle se pruža pogled ka Vršcu, vinogradima, Banatu i naravno Rumuniji.
 

Kladovo


Kladovo


Kladovo - prelepo mesto, miran gradić na Dunavu i jedno od najlepših u Istočnoj Srbiji. Predivno šetalište pored Dunava, lepo uređeni restorani, kafići, tvrđava Fetislam iz 16. veka, Trajanov most, ostaci rimskog naselja Pontes na nekih 5 km udaljenosti od Kladova, samo su neki od razloga zbog kojih bi trebalo da posetite ovo mesto.

Nadamo se da Vam se svidjaju naši predlozi, ako planirate neki izlazak van grada za vikend. Dakle kao što vidite, zimsko putovanje ne mora biti vezano za ski centre, probajte nešto novo i  drugačije. Pišite nam u komentarima da li ste planirali neko putovanje autom i ako jeste kuda? Naravno ako idete, srećan put!
 

 


Autorski tekst: Anđelka Pavlović


Komentari (5)

Badosavic Milica

Hej Anđelka, E super tekst! Baš mi je prijao da čitam nešto pozitivno i inspirativno, pogotovo u ovim vremenima kad je sve tako "neizvesno". Stvarno si izabrala super destinacije za vikend putovanje. Smederevo sa svojom tvrđavom zvuči kao da ima baš onu mističnu atmosferu koju volim. Viminacijum isto zvuči zanimljivo, posebno ako voliš istoriju. Topola mi zvuči kao savršeno mesto za zaljubljene, i ta spomen crkva na Oplencu zvuči baš romantično kao što je opisana na www.mapasrbije.net. A Vršac, sa svojim bogatim istorijskim zgradama i Vršačkim planinama, deluje kao pravo malo blago. Kladovo na Dunavu sigurno ima poseban šarm, a opis tvrđave Fetislam me baš zaintrigirao. Nadam se da će ljudi uzeti tvoje predloge u obzir i da će se odvažiti na neko vikend putovanje. Stvarno nam svima treba malo promene okoline i pozitivnih vibracija. Ako imaš još neke slične predloge ili iskustva, slobodno podeli! Sve u svemu, odličan tekst!

(Dobar) 0
(Slab) 0
24-Nov-23 08:09:44 AMJeca

Od ovih pet lokacija, Viminacijum mi je apsolutni favorit. Kad god odem, ima nešto novo, što još nisam videla. Obožavam ga! A obišla sam i sve ostale osim Vršca. Dobra ideja, za neki sunčani vikend narednih nedelja, kad sve procveta, mogla bih da odem do Vršca. Hvala :)

(Dobar) +2
(Slab) 0
28-Feb-21 17:20:14 PMNenad

Smederevo posetiti samo kada nije grejna sezona. Previše je uglja u vazduhu, tako da nećete moći uživati. Na drugim mestima nisam nikad bio

(Dobar) +3
(Slab) 0
28-Feb-21 13:05:14 PMSrecko

Lov na soma i bucka ne moze da prodje bez Kladova.

(Dobar) +2
(Slab) 0
28-Feb-21 12:05:58 PMMilena

Viminacijum sam posetila nedavno i toplo preporucujem. Uz kupljenu ulaznicu dobijate vodica koji vas provede kroz ceo kompleks i isprica sve o bogatoj istoriji i nalazistima. Mogla bih u Kladovo, nisam bila do sada.

(Dobar) +3
(Slab) 0
27-Feb-21 22:16:41 PMDodajte komentar