SrbijaSpace logo

Ulazna sigurnosna vrata

 

Ulazna sigurnosna vrata

Osnovni zadatak ulaznih vrata je da nam pruže sigurnost i da nas zaštite od provalnika. Da bi odgovorila ovom zadatku, ona moraju da budu doboljno jaka i da budu napravljeni od kvalitetnih i sigurnih materijala. Osim toga, moraju da imaju pouzdan sistem zaključavanja kao i razne alarmne sisteme. Zbog svoje specifične konstrukcije i upotrebe ovih sistema izdvajaju se u posebnu kategoriju – sigurnosna vrata.


Kratak istorijat


Sigurnosna vrata ranije su se koristili samo u objektima veoma visokog bezbenosnog značaja – banke, zatvori, vojni i policijski objekti i sl. Ulazna vrata od sobnih su se razlikovala samo po masivnosti i vrsti materijala (sobna vrata su bila od iverice ili medijapana, dok su ulazna bila od punog drveta), a brave su bile obične ili malo pojačane sa lancima ili rezom.

Ali došla su druga vremena, kriminal je počeo da raste a sa tim i potreba da se pojedinac zaštiti od provala i nasilnih ulazaka. Pioniri u ovoj oblasti su bili amerikanci. Oni su devedesetih godina prošlog veka izbacili ulazna vrata opremljena sa alarmom i bravom sa šifrom. Mana ovih vrata je bila ta da je njihova konstrukcija ostala ista, samo su dodati alarmi, a to nije bilo dovoljno, pošto su provalnici lako nalazili načine da ih deaktiviraju.


Konstrukcija sigurnosnih vrata


Pošto se videlo da puno drvo, koliko god bilo debelo, ne može da odgovori potrebama bezbednosti, vrata su počela da se prave od metala, najčešće od čelika. 


Štok


Štok je od čelika i dodatno je ojačan jednim redom čeličnih kutijastih profila dimenzija 50 x 30 x 1,5mm ili 60 x 40 x 2mm. Zbog smanjivanja težine ovi profili se izrađuju i od eloksiranog aluminijuma.


Krilo


U unutrašnjosti vrata je postavljena rešetka od čeličnih profila koja nosi vrata i vrši zaštitnu ulogu. Sa unutrašnje strane na oplatu je postavljen čelični lim, a u sredini je ispuna od staklene vune, stiropora ili sunđera debljine do 50mm, kao i dva pregradna lima debljine 1-2mm. Ispuna od staklene vune ima osim bezbednosne i termoizilacionu i akustičnu ulogu. Na metalnoj oplati sa vanjske i unutrašnje strane zbog estetike dodat je 10-milimetarski sloj od medijapana.

Ukupna debljina vrata je između 58,5 mm i 72 mm u zavisnostni od debljine svakog sloja, kao i njihovog broja. 


Šarke i dihtunzi


Broj šarki je minmum tri što znači tri blokirajuća šipa. Na štoku duž svih ivica su dodate duple dihtung gume  radi boljeg prijanjanja pri zatvaranju, a efekat vakuuma postignut je upotrebom čeličnog praga (koji zbog zaštite može da bude hromiran) i padajuće zavesice. 


Zaključavanje


Sigurnosna vrata moraju da imaju dobro zaključavanje. Danas se koristi rešenje da se kombinuju dve brave – kasa brava i cilindar brava. Jedna brava ide iznad a druga ispod kvake, tako da se vrata osiguravaju u šest tačaka i tri smera. Svaka brava je jedinstvena, a ključevi kodirani i unikatni. Ukoliko se izgube, mora se montirati nova brava sa novim ključevima. 

Posebna vrsta sigurnosne brave je brava sa elektronskom zaštitom koja se otključava pomoću ukucavanja šifre ili PIN koda, ili pomoću otiska prsta. Još dalje se otišlo sa upotrebom posebnih aplikacija za pametne telefone. Na vratima se nalazi čitač koji emituje i istovremeno detektuje bluetooth signal iz telefona, “pametna vrata” prepoznaje telefon kao ključ i ona se otvara ili zatvara kada se telefon nađe u dometu.


Adaptacija stana i ulazna sigurnosna vrata


Ako već ulazite u adaptaciju i renoviranje stana onda je jedna od dobrih investicija upravo promena ulaznih vrata, ako već nemate dobra sigurnosna vrata.

 


Autorski tekst: Nenad Savić


Komentari (3)

Kvalitet ispred cene

Ako je nekad kvalitet bitan onda je to kada su u pitanju sigurnosna vrata. Bosal ili neka firma slicnog kvaliteta. Ako ne znate sta valja pogledjate cenu.

(Dobar) +2
(Slab) 0
30-Jun-22 12:43:53 PMMarica

Upravo tako! Ja sam prošle godine promenila vrata, u nameri da ove godine promenim i ostalo. Nije mi se dalo, ali sad bar mogu mirno na odmor. Stara vrata bila su katastrofa, bilo je dovoljno da se malo jače nasloniš na njih, i otvoriće se. Ova sigurnosna su stvarno odlična. A koliko sam primetila, danas su sva ta spoljna vrata sigurnosna, druga se i ne prave.

(Dobar) +2
(Slab) 0
29-Jun-22 15:02:28 PMMarija

Meni trebaju nova ulazna vrata, ova koja sada imam su stara i dotrajala, od drveta, uzela bih neka pvc moderna da lepo dihtuju. Moram da to resim pre jeseni. Super tekst.

(Dobar) +2
(Slab) 0
29-Jun-22 12:27:55 PMDodajte komentar