SrbijaSpace logo

Upotreba botoksa u estetskoj hirurgiji

 

Upotreba botoksa u estetskoj hirurgiji

U poslednjoj deceniji upotreba botoksa u estetskoj hirurgiji zauzela je značajno mesto. Ukoliko postoje bilo kakve dileme sa primenom ove terapije, savet je da se konsultujete sa lekarom, da pročitate blogove ili pak neku od mnogobrojnih studija na tu temu. Jedno je sigurno - Svetska zdravstvena organizacija priznala je i dozvolila upotrebu botoksa u terapijske i kozmetičke svrthe, tako da je upotreba potpuno bezopasna.


Šta je botoks?


Botoks toksin je supstanca koja se koristi da umiri, uslovno rečeno „nemirne“ delove mišića, koje svojim kretanjem izazivaju pojavu bora. Botoks supstanca je zapravo toksin bakterije Clostidium botulinjum, koja se koristi u izuzetno malim količinama. Mala količina botoksa je potpuno bezopasna, pa se pored estetske hirurgije koristi još i u medicinske svrhe. Mnogi za botoks kažu da je to otrov koji ulepšava i leči.


Kako se primenjuje?


Na jednostavan, lak i pogodan način botoks se upotrebljava u kozmetičkim salonima i ustanovama koje se bave estetskom hirurgijom. Zapravo, ukoliko ustanovite da imate bore u predelu očiju, nosa ili čela, savetuje se poseta estetskom hirurgu ili kozmetičaru. Zahvaljujući temeljnoj, ali brzoj analizi na licu mesta saznaćete koju količinu botoks terapije treba da primite, kako bi eliminisali bore. Botoks se ubrizgava uz pomoć izuzetno tanikih igala, a predeo koji se tretira maže se lokalnim anestetikom. Tako da je tretman potpuno bezbolan i bezbedan po zdravlje.


Koliko košta botoks


Do nedavno je vladao ukorenjen stav da je botoks terapija izuzetno skupa. Možda je to bilo i tačno za period kada se botoks nije intenzivno koristio, mada danas je nešto drugačije. Zahvaljujući zdravoj konkurenciji, savremenim tehničkim pomagalima, ali i velikom broju osoba koje se odlučuju za botoks cena tretmana je značajno niska. Odnosno svaki budžet može piti potpora za botoks. Cena je uslovljena potražnjom i konkurencijom. Mada gledano generalno za bilo koju ustanovu estetske hirurgije da se odlučite morate biti spremni da izdvojite od 200 do 350 eura za botoks. Trošak će zavisiti i od regije ili više regija koje tretirate, kao i od toga da li radite prvi put botoks ili samo korekciju.


Kako se pacijet ponaša nakon tretmana?


Bez obzira o kojoj regiji je reč, kada je u pitanju tretman botoksom, trajanje tretmana je izuzetno kratko. U periodu od par minuta, čitava regija se botoksira, prema uputstvima lekara. Period nakon unetog botoksa smatra se periodom oporavka. To se obično misli na period, najduže do 48 časova. Poželjno je istaći da se pacijent, već nakon tretmana može vratiti redovnim aktivnostima, ali uz poklanjanje pažnje određenim navikama. Dakle, pacijet u „kritičnom“ periodu od 48 sati treba da se suzdrži od upotrebe farmaceutskih i kozmetičkih proizvoda, da se ne sunča ili ne vežba, ide u saunu ili na bazen. Sve ostale radne i životne aktivnosti su apsolutno dozvoljene. Tretman je potrebno ponoviti nakon određenog perioda. Obično je potrebno izvršiiti korekciju u periodu od 4 do 6 meseci u odnosu na prvi tretman.

Završna reč: botoks terapija je bezbedna za vaš organizam i dozvoljena od Svetske zdravstvene organizacije. Tretman je potpuno bezbolan, a troškovi za botoks tretman su izuzetno pristupačni.


Autorski tekst: SrbijaSpace.rs


Dodajte komentar