SrbijaSpace logo

Zagađen vazduh u Beogradu, ima li rešenja?

 

Zagađen vazduh u Beogradu, ima li rešenja?

Vazduh u glavnom gradu Srbije, Beogradu je zagađen. U našim stanovima, kućama i automobilima kvalitet vazduha je niskog kvaliteta. Ruska tehnologija fotokatalize i jonizacija vazduha za kabine automobila može pomoći. Ima li rešenja za zagađen vazduh u Beogradu?
 


Sadržaj
 


Dugo nam je trebalo da se osvestimo i prepoznamo da udišemo jako loš kvalitet vazduha. Čitava Srbija je u problemu, ali je zagađen vazduh u Beogradu posebno opasan, uzrokovan je lošim načinima grejanja, velikim obimom saobraćaja, fabrikama… I dok druga mesta širom naše zemlje imaju najčešće samo jedan od ovih problema, glavni grad se bori sa nekoliko zagađivača koji će njene stanovnike naterati da nose maske i kada pandemija Covid-19 bude iza nas.

Ministarstvo rudarstva i energetike predlaže novi zakon o unapređenju energetske efikasnosti domaćinstava i subvencije za prelazak na obnovljive izvore energije. Prognoziraju da će se za 3 godine videti učinci, ali kako da udišemo čist vazduh već danas? Da li je to uopšte moguće?

Da bi sačuvali svoje i zdravlje svojih najmilijih jedina solucija je da se nabave prečišćivači vazduha za vozila, ali i prečišćivači vazduha za domove i poslovne prostore. Beograđani će biti prinuđeni da sve manje vremena provode napolju, da teže pronalaze oaze sa čistim vazduhom, pa je od životnog značaja udisati čist vazduh i sprečiti oboljenja disajnih organa makar u zatvorenom prostoru.
 


Kako smanjiti zagađenje vazduha u Beogradu?


 

Svako od nas može da doprinese ukupnom smanjenju nivoa zagađenja. Kupovina vozila koji troše savremena goriva je prvi korak baš zato što je saobraćaj u Beogradu jedan od glavnih zagađivača vazduha.

Trebalo bi da i svi budemo savesniji prema okolini pa da imamo bolju vozačku kulturu, a među najjednostavnijim doprinosima čistom vazduhu je da na svakom semaforu pratite vreme promene svetla i da tada ugasite automobil. Kada bi svi poštovali ovo prosto pravilo Beograd bi prodisao!

Individualna ložišta su veliki problem naročito u rubnim opštinama grada pa je pola godine gotovo nemoguće otvoriti prozore jer vazduh ima i boju i miris.

Ali…čak i da svi građani Beograda maksimalno smanje nivo zagađenja, dugo će trebati da se vazduh iščisti i da ne udišemo:

 • čestice PM 10,
 • PM 2.5,
 • PM 0.4,
 • kadmijum,
 • aluminijum,
 • čađ,
 • smog…
   


Aparat za prečišćavanje vazduha – rešenje za aerozagađenje u Beogradu


 

Ne postoji savršenije rešenje od jakog uređaja za prečišćavanje vazduha u zatvorenom prostoru. Nude se dve varijante: prečišćivači vazduha za stambene i poslovne prostore i uređaji za prečišćavanje vazduha za automobile.

aerozagadjenje u beogradu ruski preciscivac vazduha
 

Fotokatalitički prečišćivač vazduha se pokazao kao jedno od najboljih rešenja za zagađen vazduh u prostoru do 30 m2. Koristi se kao:

 • prečišćivač i sterilizator vazduha u ambulantama,
 • operacionim salama,
 • prodavnicama,
 • frizerskim
 • i kozmetičkim salonima

…tako da je sasvim bezbedan i snažan za prečišćavanje vazduha u domu.


Proizveden je za rusko tržište i prevashodno im služi za dezinfekciju vazduha u medicinskim ustanovama. Radi u dve etape:

I etapa
 

 • Svojom usisnom moći prečišćivač vazduha usisava vazduh i čisti ga od mehaničkih nečistoća: prašine, polena, dlaka…
 • Ovakav vazduh ulazi u sledeću fazu fotokatalize koja UV zracima uništava i najsitnije organizme i gasovite zagađivače. Uspešno se dezinfikuje vazduh od:
   

II etapa
 

 • Duvanskog dima
 • Neprijatnih mirisa
 • Hlora, estra, ugljen-monoksida, metanola, amonijaka, fenola
 • Virusa i bakterija (stafilokoka, ptičijeg gripa, gripa A/H1N1, A/H3N3, SARS koronavirus, Norovirus….
 • Čestica PM 10, PM 2.5, PM 0.4


Na žalost, svakim otvaranjem prozora Beograđani udišu sve ove nečistoće koje ostavljaju trajne posledice na pluća, srce, krvotok, bubrege… Sa pravom se tvrdi da je aero zagađenje jedan od najopasnijih neprijatelja čovečanstva i „tihi ubica“ današnjice!

Bonus video: Da li nas ruska tehnologija iz Novosibirsk-a može spasiti od COVID19?


 


Prečišćivač vazduha za kabinu automobila


 

Svaki građanin naše prestonice zna kakav je saobraćaj i koliko se provede dnevno u automobilu tokom jednog dana. Ono što mnogi ne znaju je da se već nakon 20 minuta javljaju prvi simptomi trovanja štetnim isparenjima kojima je napunjena kabina vozila. Ako osećate umor, glavobolju, pospanost…znajte da ste iskusili trovanje otrovnim gasovima koji kroz nekoliko godina ostavlja trajne posledice po zdravlje!

U još većoj opasnosti su taksisti i profesionalni šoferi koji u vozilima provedu dnevno i preko 8 sati. I opet, dok ne zaživi svest o eko-friendly vozilima poput električnih, postoji odlično rešenje u vidu jonizatora za kabinu automobila.

Mali, kompaktan, a jak uređaj je u stanju da dezinfikuje vazduh celog vozila. Sistem prečišćavanja se bazira na ispuštanju negativnih jona koji se vezuju za sve čestice nečistoća, otežavaju ih i one padaju na dole. Na ovaj način u vazduhu ostaje samo ono što ga i čini kristalno čistim vazduhom.
 


Odnos prema aerozagađenju u Beogradu se mora menjati ...


 

Zagađenje vazduha je globalni problem, ali ne znači da mi kao pojedinci ne treba da se pobrinemo da svaki dan uradimo nešto dobro za zdravlje planete i čistiji vazduh!

Paljenje smeća, gume i plastike bi trebalo potpuno zabraniti. Seča šuma se mora zaustaviti, a svaki naš stanovnik treba da jednom godišnje zasadi jedno drvo i da šansu našim naraštajima za zdravije okruženje! 

Do tada, nama stanovnicima Beograda ostaje da izbegavamo vežbanje na otvorenom tokom dana kada je veliko zagađenje, da što manje provetravamo prostorije (naročito zimi) i da nabavimo uređaje za prečišćavanje vazduha u zatvorenom kao jedina mera odbrane.

 

Kada se u ranim jutarnjim časovima na Beograd spusti magla znajte da je to smog. Da li želite da udišete planinsko čist vazduh u zatvorenom? Čekamo komentare.

 


Autorski tekst: Edmon Dantes


Dodajte komentar