SrbijaSpace logo

Zašto će 5G mreža promeniti gejming industriju?

 

Zašto će 5G mreža promeniti gejming industriju?

Ako postoji jedna stvar koja se može reći sa sigurnošću to je da niša zabave u onlajn igrama kao i u kockanju je spremna da svedoči velikoj tehnološkoj revoluciji sa pojavom 5G mreže. Sa manjim kašnjenjem, većim brzinama kao i povećanom pouzdanošću, 5G mreža donosi nekoliko prednosti gejming industriji.

Kao što već možda znate 5G mreža je veoma brza, da budemo precizniji, 5G mreža je 20 puta brža od 4G mreže, što znači da za vreme koje treba da se skine samo jedan podatak sa 4G mrežom, sa 5G mrežom bi to moglo da se skine 20 puta.

Za gejming industriju, ne samo da 5G mreža ima potencijal da omogući igračima da preuzmu ogromne podatke za nekoliko minuta nego bi ova mreža mogla dovesti do dinamičkog pomaka i u načinu i mestu igranja video igara.

Činjenica je da 5G nudi dosta benefita, neke od ključnih uključuju:

  1. Kapacitet za poboljšano iskustvo za više igrača
  2. Veoma niska latencija
  3. Striming Klaud-zasnovan gejming


U očima igrača možda čak i najveća i najbitnija stvar koja čini 5G mrežu posebnom i poželjnom jeste smanjenje kašnjenja. Bilo da si strastveni igrač Fortnite-a ili zaluđenik kockanja na slot aparatu na onlajn kazinu, jedna stvar koja je zajednička jeste da lag može potpuno uništiti korisničko iskustvo.

Međutim, sa 5G mrežom korisnici nemaju taj problem, pošto 5G mreža nudi poboljšanja kako u preuzimanju tako i otpremanju podataka, drastično smanjujući zaostajanje sa kojima se korisnici danas suočavaju.


Ponašanje igrača se menja


Kao što već možda znate, igranje igrica je jedna od najpopularnijih aktivnosti za ljude svih godina. Istraživanja pokazuju da čak 60% populacije odraslih u 20 velikih zemalja igra igrice na kompjuteru, mobilnom telefonu ili konzoli barem jednom nedeljno, što je zapanjujuće veliki broj.

Takođe, dolazi do pomeranja vremena igranja sa konzola na mobilne telefone što automatski donosi veći doseg kao i veći angažman potrošača. Dodatno, baš kao i sa videima i muzikom, sada se pojavljuje model pretplate za igre, gde su igrači i više nego zainteresovani za njega.

Od pretplate na konzole kao što je PlayStation Now i Xbox Game Pass, dizajnirane pretplate za mobilne telefone, kao što je Google Play Pass do pretplate na igre u klaudu, kao što je Tencent Start.

Sektor e-sporta će takođe potencijalno videti dvostruko veću korist od 5G mreže, jer tehnologija čini život, a i igru boljom kako za igrače tako i za publiku.

Kako 5G mreža polako ali sigurno poboljšava dostupnost video striminga visoke rezolucije u pokretu, fanovi će moći da prate svoje omiljene strimere, gde god se nalazili.


Inovacije u igri zahvaljujući 5G mreži


Generalno govoreći,  5G mreža će učiniti vrhunske igre prenosivim, što je sada teško baš zbog prevelike varijacije u stabilnosti veza. Takođe, ovaj trend će uticati i na razvoj novog hardvera. Kako 5G mreža omogućava prebacivanje procesorske snage u klaudu, prethodno glomazni uređaji će biti pojednostavljeni.

Samo zamislite naočare sa proširenom stvarnošću ali da su veličine normalnih naočara, a ne nezgrapnih naočara kao što su sada dostupne. Ova promena će zasigurno učini AR još više impresivnim i ohrabriti ljude koji prvobitno nisu bili oduševljeni hardverom da ga istraže.

Za sada je procenjeno da će AR i VR činiti do 50% prometa u 5G mreži. Takođe, očekuje se da će tržište dostići 227 milijardi do 2025. godine, što je poprilično neverovatno. 5G mreža je zaista jedna revolucionarna tehnologija, a raznorazni analitičari kao i istraživači misle da gejming industriju uz pomoć 5G mreže čeka jedna prosperitetna i svetla budućnost.

 


Autorski tekst: F.C


Dodajte komentar