SrbijaSpace logo

Zašto je Linux bitan?

 

Zašto je Linux bitan?

Šta je to Linux? Sigurno ste čuli ovu reč od nekog kolege koji je u Vašem preduzeću zadužen za održavanje računara. Neki od tih kolega ga pominju po dobru, a u očima nekih kolega možda i nije na tako dobrom glasu. Da li bi želeli da znate šta je ta mistična reč koja se čuje iza zatvorenih vrata IT odeljenja?

Linux nije samo reč. To je operativni sistem. Sa korisničke strane vrlo sličan operativnom sistemu koji Vi koristite dok čitate ovaj tekst. Ako ga čitate na Vašem Mac-u onda će Vam biti zanimljivo da Vaš operativni sistem i Linux imaju zajedničkog pretka. Taj predak se zove Unix. U nekom momentu iz Unixa su se razvili Linux i FreeBSD, a iz FreeBSD-a MacOsX. Svi ovi "rođaci" i dalje postoje u redovnoj upotrebi. Ipak, verovatnije je da koristite Windows. Porekla Windows operativnog sistema i Linux operativnog sistema skoro da i nemaju ničega zajedničkog.

Ali sa korisničke strane to i nije bitno. Možda Vi ovaj tekst čitate sa nekog mobilnog uređaja. Ako je u pitanju Android, recimo, telefon, treba da znate da je za nastanak tog operativnog sistema, zbog svojih karakteristika, upravo zaslužan Linux. Ne bi bilo uopšte pogrešno ako bi se reklo da je Android upravo nastao iz Linuxa.

Kao što vidite Linux se koristi i na telefonima i na tabletima i na računarima. Primera radi koristi se upravo dok ovaj tekst nastaje. I ne samo to. Velike su šanse da Vi upravo čitate ovaj tekst, a on se nalazi sačuvan na nekom Linux serveru. Velika većina servera na internetu je pogonjena Linux operativnim sistemom.


Gde je još zastupljen Linux?

Šta mislite koji operativni sistem se nalazi na superkompjuterima? MacOSx? Mora biti da je on. Nisu sigurno bez razloga Mac računari tako skupi. Ili su možda neki prilagođeni Windowsi? I oni se skupo plaćaju. Naročito serverske varijante. Pa da. Svi Windowsi mnogo koštaju. Ne.

Na 500 najmoćnijih superračunara na svetu nalazi se Linux.

I to je sve? Ne. Linux se koristi i u mnogim drugim "malim" stvarima. Recimo u pametnom satu. SetTopBox uređaju koji ima namenu da Vaš televizor učini "pametnim". Pametnim frižiderima i u drugim kućnim aparatima.

Sada kada sam Vas podsetio gde je sve prisutan Linux u svetu oko nas, da li biste pristali da operativni sistem Vašeg automobila bude Linux?


Autor teksta: Nebojša KamenicaKomentari (2)

Linux ne Linex

Kada se Linux pojavio i stručnjaci i šira javnost su se zaleteli i prognozorali pad Microsoft-a i njegovih windowsa, najviše zato što je Linux besplatan i open source OS. Ali nije došlo do toga, Ima LInux svoj procenat na tržištu, ali nije došlo do velike i široke primene. Korisnici ipak traže pouzdanost pa makar i (debelo) platili za to. A što se poslednjeg pitanja tiče, nemojte molim vas da se šalite sa tim, Ko će još poverovati nekom operativnom sistemu koji nije dovoljno bezbedan i pouzdan, i gde svako može da upadne u vašu vožnju . Ne želite valjda da vam Linux vozi ovakav automobilčič?(Dobar) +3
(Slab) -3
27-Jan-20 09:21:59 AMzasto je marketing bitan

Linux je bio i ostao bolji od Windows-a ali marketing ume da od losijeg napravi bolje ..(Dobar) +6
(Slab) 0
26-Jan-20 22:36:38 PMDodajte komentar