SrbijaSpace logo

Zašto su stanovi u Novom Naselju sve popularniji?

 

Zašto su stanovi u Novom Naselju sve popularniji?

Po mišljenju jednog agenta za prodaju nekretnina, mada i mnogih drugih agenata, Novo Naselje je jedno od najboljih i najkvalitetnijih delova Novog Sada sa apsolutno humanom gradnjom stambenih objekata. Pre svega zato što je ovaj deo grada rađen planski i zato što su zgrade ovog naselja, izgrađene po svim tadašnjim zahtevima i propisima.


Novo Naselje je izgrađeno po najvišim standardima tog vremena


Tokom izgradnje stambenih zgrada, nije bilo nikakvih propusta i pre svega se mislilo na kvalitet stanovanja tadašnjih stanara. Kada govorimo o standardima izgradnje tog vremena, pre svega mislimo na 1980-te godine, kada je ovo naselje i formirano. U ovom naselju postoje sve moguće strukture stanova od garsonjera do onih najvećih stanova sa najviše prostorija pa i kvadrata. Tokom projektovanja, a kasnije i izgradnje, mislilo se na kompletne svakodnevne potrebe korisnika, počevši od obične biciklane, ostave, zajedničkih prostorija i vešernice za sušenje veša.

Oko zgrada su veliki okolni prostori sa puno zelenila, dovoljno parking mesta, garaža. Posebno se vodilo računa i o svim potrebnim sadržajima za stanare Novog Naselja, poput vrtića i škola, igrališta za decu, banaka, pijace, prodavnica, tržnih centara, sportskih terena, doma zdravlja. Zaista se mislilo o svim pa i najmanjim svakodnevnim potrebama svakog čoveka i naravno njegove porodice. 

Ovo naselje je izgradilo tada popularno preduzeće „Neimar“, a smatra se da je 90 posto naselja, izgradio upravo Neimar. Poznata je informacija da je kasnije preduzeće Budućnost, nekako nasledilo taj isti Neimar. Građevinsko preduzeće Budućnost je takođe nastavilo kvalitetno zidanje stambenih zgrada ovog naselja, a kraće vreme je u ovom poslu učestvovao i „Si partner“. Ove tri građevinske firme su ujedno učestvovale i u formiranju izgleda Novog Naselja. Interesantno je ako odete u bilo koji i najudaljeniji deo ovog naselja da vam se čini da sve zgrade, kao i svi ulazi, liče jedan na drugi.

Novo Naselje čak pomalo svojim izgledom podseća da kažemo na one ušorene zgrade u Londonu, koje liče jedna na drugu. Poznato je kako su vremenom stariji stanovnici ovog naselja, svoje velike stanove ostavljali svojoj deci, koja su vremenom formirala svoje porodice sa jednim detetom ili više dece.


Tip i veličina stanova u kvadratima


Jednosoban stan na Novom Naselju poseduje od 40 pa sve do 55 kvadratnih metara. U novoj gradnji takav tip stana sa tolikom kvadraturom ne postoji. Kada kupci uđu u stan od 50 kvadrata, oni odmah očekuju da je to dvosoban ili dvoiposoban stan i odmah kreću sa pregrađivanjem. Ovaj način gradnje se smatrao humanim, jer se smatralo da je 24 kvadrata, optimalan broj kvadrata za humano stanovanje jednog bića. Zna se kako su u to vreme, kada je formirano Novo Naselje, standardi bili sasvim drugačiji.

Trosoban stan opet na ovom naselju može posedovati od 75 pa čak i do 92 kvadrata, a mogu se pronaći u ponudi i dupleks stanovi, koji su nastali kasnijim adaptacijama. Skoro sve zgrade na Novom Naselju, poseduju velike tavanske prostore pa su stanovi adaptirani, pripajajući istoj jedinici još i tavanski prostor. To znači da dupleks stanovi nisu zvanično projektovani u zgradama Novog Naselja, nego su vremenom nastajali adaptacijama tavanskih prostora. Kada govorimo o većim stanovima na Novom Naselju, odmah možemo reći da takvi stanovi poseduju veliku terasu i ostavu koja se nalazi uz kuhinju.

U ovim većim stanovima, kuhinja je potpuno odvojena od svih ostalih prostorija i moguće je da izlazi na terasu. Zanimljivo je da se dotadašnji standardi zidanja menjaju od 2000-te godine i da od tada, jednosoban stan poseduje 36 do 38 kvadrata. Noviji jednosobni stanovi od tada imaju jednu veću sobu, veliku kuhinju gde možemo smestiti trpezarijski deo, sanitarni čvor, kao i terasu na kojoj se nalazi hladna ostava, koja se na Novom Naselju smatra obaveznom i uvek je bila planirana projektom. 


Raspon cena stanova na Novom Naselju


Na samom početku kada je ovo naselje izgrađeno, mnogi kupci su izbegavali kupovinu nekretnina na ovoj lokaciji, jer su smatrali da je Novo Naselje znatno udaljeno od svih bitnijih delova Novog Sada. Zbog ovakvog uvreženog mišljenja, cene stanova po kvadratu u ovom naselju, bile su znatno niže od tada popularnijih delova grada. Međutim vremenom se puno toga promenilo u pozitivnom smislu i novi sadžaji su obogatili da kažemo kvalitet stanovanja Novog Naselja kao stambene lokacije.

U toku razgovora sa jednom agenticom smo čuli, kako ona obožava Novo Naselje i sa zadovoljstvom prodaje nekretnine na ovoj lokaciji. Konkretnim i kvalitetnim obrazloženjem, ova agentica kaže da je vremenom kako ona tako i druge kolege agenti, uspela da zainteresuje potencijalne klijente za kupovinu stanova na ovoj lokaciji. Ona čak smatra da su zbog toga uspeli da utiču i na povećanu cenu kvadrata stanova na Novom Naselju. Najniža cena stanova po kvadratu ovog naselja, započinje od 900 eura po kvadratu, a može da dosegne i cenu od 1300 eura po kvadratu.


Novo Naselje je fenomenalno povezano sa svim delovima Novog Sada


Novo Naselje možemo podeliti na četiri celine, koje su fenomenalno povezane sa ostalim delovima Novog Sada. Ovo naselje se nikako ne može smatrati zabačenim, iako je udaljeno od centra grada. Moramo reći kako sve autobuske linije koje idu do Limana, centra pa čak i kraja Petrovaradina, upravo kreću baš sa Novog Naselja ili bar prolaze kroz Novo Naselje i to u svim smerovima. Autobuske linije ili polaze sa ovog naselja ili se završavaju na Novom Naselju i zbog toga možemo reći kako je ovo naselje izuzetno dobro povezano sa skoro svim delovima Novog Sada.

Samo jedna od linija sa Novog Naselja (broj 7), skoro direktno vodi do autobuske i železničke stanice. Stanari Novog Naselja apsolutno nemaju potrebe da odlaze do drugih delova grada, sem ako nisu prinuđeni na to zbog lokacije gde rade.


Kupci traže stanove na Novom Naselju jer je planski građeno!!!


Velika prednost ovog naselja je u tome, što kupci prilikom kupovine stana nisu prinuđeni da kupuju parking mesto ili eventualno garažu. Razlog je jednostavan, mesta za parkiranje ispred zgrada u ovom naselju, uglavnom uvek ima. Naravno ima onih koji su zainteresovani da iz određenih razloga za svoj automobil traže i obezbeđeno garažno mesto. Moramo samo napomenuti da su garaže u ovom naselju, najčešće u sklopu samih zgrada.

Još jedna od prednosti su brojna igrališta za decu, kao i uvučene zgrade od prometnijih ulica, tako da se roditelji ne moraju brinuti za bezbednost svoje dece, jer praktično ona ne mogu direktno istrčati na prometnu ulicu. Igrališta su uređena i poseduju veliki broj sadržaja za decu od klackalica, ljuljaški, tobogana i drugih zanimljivih sadržaja. Naselje poseduje zabavišta i izuzetno dobre osnovne škole. Treba još napomenuti da ovo naselje poseduje i protočnu toplu vodu. Iako je to nešto veći trošak u startu, kod plaćanja komunalija na taj način protočnom toplom vodom smanujemo direktno potrošnju električne energije i ipak imamo pogodnost u tome da uvek kada otvorimo slavinu na raspolaganju u svakom trenutku imamo toplu vodu. Možemo slobodno reći da je Novo Naselje deo Novog Sada potpuno samostalan sam za sebe.


Stanove na Novom Naselju sve češće kupuju porodični ljudi


Čak i sami agenti u agencijama, često porodičnim ljudima predlažu kupovinu stanova upravo u ovom naselju. Novo Naselje nudi apsolutno jedan kvalitetan porodični život u svakom smislu. Osim porodičnih ljudi za kupovinu stanova na ovoj lokaciji su zainteresovani kupci, koji te stanove planiraju rentirati-izdavati. Njihov razlog kupovine stanova je praktičan, odlična povezanost Novog Naselja sa svim delovima grada. 


Spratnost zgrada na Novom Naselju


Najčešća spratnost zgrada na Novom Naselju je prizemlje, dva sprata i eventualno potkrovlje. Postoji više varijanti, jer postoje potkrovlja od kojih je napravljen novi stambeni prostor, koji je pripojen postojećem stanu ispod, a postoje i stambeni prostori, koji su zasebno napravljeni u potkrovlju (tavanski prostori). Tako da možemo reći kako najčešće postoje samo tri etaže u skoro svim zgradama. Mada ima i nekoliko višespratnica koje imaju po 13 i 14 spratova, mada, nema ih puno. Poznate su višespratnice u ulicama Braće Dronjak, gde su izgrađene konkretno četiri kule. Napomenimo i višespratnice u ulici Jovana Dučića, ulicom koja se graniči sa ulicom Bate Brkića, kule koje takođe poseduju i do 14 spratova. Bulevar Kneza Miloša gde je GRAS na samom početku sve do Bulevara Vojvode Stepe, ima zgrada koje su visine 4, 5 pa i 6 spratova.

U ulici Seljačkih Buna u ponudi je bio jedan zaista fenomenalan stan od 45 kvadrata tavanskog prostora i da čovek ne poveruje da je ovaj stan pretvoren čak u dvoiposoban. Stan je skladan, poseduje terasu i ima prelep pogled na krošnju drveta ispred zgrade. Interesantan je i stan na petoj etaži, konkretno garsonjera za izdavanje. Terasa ovog stana je čak bila veća nego ceo stan i poznato je da su kupci ovaj stan kupili, isključivo radi izdavanja.

Što se stanova tiče koji su adaptirani u potkrovlju ili na poslednjim etažama, trenutno se ne mogu ozakoniti-legalizovati, preciznije ne može se predati dokumentacija radi legalizacije, jer nije raspisan potreban konkurs. Ranije je bilo moguće ozakoniti tavanski prostor koji je pretvoren u stambeni, jer je tada postojao raspisan konkurs za takve aktivnosti. To znači da postoje ranije adaptirana potkrovlja u stanove i to su stanovi koji imaju urednu dokumentaciju a to znači da vlasnici imaju ozakonjenu nekretninu.

Veći broj stanova na Novom Naselju poseduje terase, a možemo posebno izdvojiti terasu stana u ulici Kaće Dejanović koja je romboidna (to je dvoiposoban stan od 75 kvadrata) i uz to poseduje još dva francuska balkona na koje se direktno izlazi iz spavaće sobe. Na ovom naselju se u zgradama najčešće mogu sresti francuski balkoni, a to znači da soba nema prozor nego vrata koja su deo tog tipa balkona. 


Garaža ima u ponudi na prodaju


Garaže se na Novom Naselju nalaze najčešće u sklopu zgrada, a njih prodaju ljudi koji imaju stanove veće kvadrature preko 90 kvadrata pa čak i 96 sa odličnim rasporedom. Takvi stanovi su i odlično održavani i uglavnom imaju garažu koja je u sklopu zgrade, kako smo i napomenuli. Na ovoj lokaciji ne možemo pričati o garažama koje su zasebno izgrađene van zgrada i te garaže najčešće nisu u ponudi uz stanove koji su u prizemlju.


Život porodica sa decom je idealan na Novom Naselju


Možda i najveća prednost ove lokacije za porodice sa malom decom je ta što mala deca mogu da se druže sa drugom decom i to na potpuno bezbedan način. Deca se na igralištima mogu bezbrižno igrati i teško se recimo može desiti da dete može istrčati na neku prometnu saobraćajnicu ili da mu na istu pobegne lopta. Oko samih igrališta su formirane velike zelene površine i na Novom Naselju su zelene površine znatno zastupljene. 
Zanimljivo je da na Novom Naselju živi i puno penzionera, mada ova populacija često ostavlja svoje velike stanove svojoj deci, preciznije prepuštaju im svoje stanove. Stariji jako dobro znaju šta znači imati porodičan stan na Novom Naselju i ako je ikako moguće, ova generacija sebi kupuje manji stan u blizini svoje dece da bi im bili što bliže.


Predrasude o udaljenosti Novog Naselja


Navodna udaljenost Novog Naselja od drugih delova grada, uopšte nije zvaničan problem, nego je to samo predrasuda pojedinih ljudi. Razumljivo je naravno, ako je potencijalni kupac emotivno ili na bilo koji drugi način, vezan za neki deo Novog Sada gde je proveo određeni deo svog života pa se zbog toga ne želi odlučiti na kupovinu stana na Novom Naselju. Ali ako neko dolazi sa strane i nije živeo u Novom Sadu, skoro da mu je svejedno u kom delu grada će živeti, sem opet naravno, ako za to postoje ozbiljni pa i praktični razlozi.

Moramo reći da je ovaj deo grada odlično povezan gradskim prevozom u svim pravcima i delovima Novog Sada. I još jednom da napomenemo da je Novo Naselje direktno sa ostalim delovima grada povezan sa četiri direktne gradske autobuske linije, a obodom naselja funkcioniše još nekoliko i to u smeru i iz smera Veternika, Futoga i Begeča. Čak i ako imate automobil to nije problem, jer postoje sad već četiri pravca sa Novog Naselja u pravcu centra i šireg centra grada od toga zvanično tri bulevara i Futoški put sa po dve odvojene saobraćajne trake.


Mladi se sve više vraćaju na Novo Naselje


Ova informacija govori suprotno tome da na ovoj lokaciji živi sve više ljudi starije generacije. Veliki broj mladih porodičnih ljudi shvata da je život jedne mlade porodice na Novom Naselju skoro savršen, jer ovo naselje nudi upravo toj i takvoj porodici, sve sadržaje potrebne za svakodnevni normalan život sa decom.


Da li Novi Sad ima lokaciju za izgradnju sličnog naselja?


Iskusni agenti koji prodaju nekretnine u Novom Sadu dugi niz godina, stiču utisak da se nekako Limani lagano šire ka Telepu. Postojali su planovi za stvaranje Limana 5 pa ovo širenje gradnje od Limana ka Telepu, podseća pomalo na ove nekadašnje planove. Mada mesta za baš jedno takvo veliko naselje verovatno nema, a i sami projekti i gradnja zgrada, kao i funkcionisanje porodičnog života su otišli nekako u nekom sasvim drugom smeru. Sajam kompleks koji se povezuje sa Novom Detelinarom, pomalo liči na sličnu mogućnost, ali je opet jako daleko od naselja kakvo je Novo Naselje. Osim zgrada u tom delu ima malo mesta za izgradnju vrtića, škola, ambulante, pijace, pošte i mnogih drugih sadržaja, koje poseduje naselje o kome pišemo. 


Uticaj agenata na odluku kupaca


Agenti agencija koji prodaju nekretnine, sve češće su iznenađeni, koliko značajno mogu promeniti odluku potencijalnog kupca koji je zahtevao nekretninu na jednoj lokaciji, a kasnije je kupio na sasvim neplaniranoj. Tipičan primer je stariji bračni par koji je živeo u Daničićevoj ulici i koji je izrazio želju da kupi trosoban pa i veći stan isključivo na Limanu i da taj stan obavezno bude na poslednjoj etaži i da nemaju nikakve stanare „iznad glave“ kako su rekli.

Dotični agent im je ipak predložio da pogledaju jedan četvorosoban stan na Novom Naselju na četvrtom spratu sa liftom. Stan je bio u poslednjoj etaži sa krovnom konstrukcijom iznad. Ovaj stan je prodavao čovek koji je izjavio da ga prodaje jednostavno zato što nema potrebe više za toliko velikom kvadraturom, ali da ne žele da kupuje drugi stan van Novog Naselja. Često cena kvadrata nekog stana na Novom Naselju, može biti itekako presudna u odluci potencijalnog kupca da kupi stan.

Ali je isto tako značajan i uticaj iskusnog agenta da ispregovara najbolju moguću varijantu za sve strane od prodavca, preko agencije do krajnjeg kupca. Izuzetno je važno da se od strane agencije, maksimalno ispoštuju sve želje pa i potrebe svakog kupca.

Iskustvo agenata je presudno, jer je jasno da su prodavci ovog stana toliko zavoleli ovaj deo grada da ih nekretnina u nekom drugom delu grada, uopšte ne zanima.  


Najpopularniji deo Novog Naselja


Poznati Tozin Sokak u „Šonsi“ naselju, izuzetno je popularan i tražen od strane potencijalnih kupaca. Zgrade u ovom delu Novog Naselja nisu najstarije, ali da kažemo ni najmlađe, kao i samo naselje. Poznato je da je naselje Šonsi građeno pre same šahovske olimpijade koja je održana u Novom Sadu i to negde u periodu od 1985. godine do 2000-te. Svaki ulaz zgrada ovog naselja poseduje lift, a zgrade uglavnoj poseduju 4 etaže.

Iznad ovih poslednjih etaža su tavanski prostori i interesantno je to da je postajala mogućnost da stanari na poslednjim spratovima otkupe te tavanske prostore od svih stanara u ulazu. Tozin sokak sa ulicama Đorđa Nikšića-Johana, Stojana Novakovića, Slobodana Jovanovića, Raše Radujkova i Rodoljuba Čolakovića, formiraju zapravo taj Tozin Sokak, koji je sastavni deo Novog Naselja. Prednost ovog naselja je u tome, što neke zgrade na Novom naselju imaju 4 sprata, ali lift ide samo do 3 ili zgrada ima lift do drugog sprata, dok se na treći mora ići peške, što je za starije ljude neprihvatljivo, dok u naselju Šonsi, takvih problema nema. I možemo reći da ovo naselje ima skoro sve da pleni lepotom i da mu jedino nedostaje more.

Izvor: Blog na sajtu SOLIS-NEKRETNINE


Preuzeto sa: http://www.solis-nekretnine.com/blognekretnine/novo-naselje-pruza-visi-kvalitet-zivota-i-stanovanja-70.html


Dodajte komentar