SrbijaSpace logo

Zimska i letnja odeća - kako naći prostora za oba u novom stanu?

 

Zimska i letnja odeća - kako naći prostora za oba u novom stanu?

Polako stiže zima i ponavlja se scenario od prošle godine, letnje stvari treba presložiti i spakovati negde gde će sačekati leto, a zimske stvari treba da dođu na njihovo mesto.

Mnogi od nas su već odradili taj zadatak, po drugi put ove godine, ali da li tako mora i da li svake godine na proleće i na jesen isto prepakivanje mora biti urađeno?

Ako se selite u novi stan, imate šansu da ovo promenite.

Bez obzira što su garderoberi prepuni odeće, mi je stalno iznova i iznova dokupljujemo, onako, u prolazu. To je normalno, jer nas uvek obraduje kada kupimo neki novi komad garderobe, obuće ili čega god. U radnjama i na internetu se može naći veliki izbor modernih muških džempera, ženskih pantalona, jakni, cipela - kako im odoleti?

Želimo nove stvari, ali nam je teško da se odvojimo od onih starih i tu se javlja problem. Svakih šest meseci prepakujemo stvari i svakih šest meseci ne možemo da pronađemo ono što nam treba - stvari stalno mešaju mesta. U nastavku teksta saznajte kako na najlakši način da u novom stanu napravite prostor za odeću za obe sezone i na taj način sebi zauvek olakšate smenu godišnjih doba.


Džemper


Napravite zidne plakare - iskoristite prazan prostor


Zidni plakari su, istina, nešto skuplje rešenje, ali stvarno mogu rešiti sve vaše probleme za narednih 10 godina. Bez obzira na veličinu stana, možete ugraditi zidne plakare u skoro svaku sobu. Na taj način će te od svuda ‘’ukrasti’’ po malo prostora, koji inače ne bi služio ničemu, a dobićete dragocene ormare koji su veoma zgodni za sortiranje i odlaganje odeće.

Slobodno iskoristite celu površinu zida. Deo iznad vrata i ispod prozora, sve to može biti iskorišćeno, dok u starom stanu ničemu nije služilo.

Sa bojom ili oznakama se možete igrati, pa boja ormara može biti različita u zavisnosti od sobe i garderobe koju planirate da odlažete u njih. Obeležite ormare oznakama po izboru kako ne biste morali svaki put da pretražujete ormar, već na prvi pogled znali šta se nalazi u njemu.

Posle je samo važno da u određeni odeljak ne stavljate stvari koje ne pripadaju spisku sa ceduljice ili ako je potrebno da izmenite ceduljicu.

Kada imate adekvatan prostor za garderobu, odnosno ormare, sa zatvorenim policama, u svakom tenutku možete lako doći do nje i znati gde se šta nalazi. Umesto da pakujete odeću ispod kreveta ili po kutijama i džakovima, sada imate elegantan pristup svoj svojoj garderobi.


Žuti džemper


Odvojite jednu celu sobu samo za garderobu


Ova opcija tek deluje kao luksuz, ali verujte da zapravo uopšte nije. Kada se useljavate u novi stan, imate šansu da napravite potpuno novi raspored i da svaku sobu uredite po vašoj želji. Posebna soba, koja će predstavljati vaš garderober je odlično rešenje i za nered u kući. Olakšaće vam svakodnevno pospremanje i skupljanje garderobe razbacane po kući ili u spavaćoj sobi.

Zakoračite u novi život u novom stilu i oslobodite se nereda.

U odvojenoj sobi za garderobu, police i stalke možete rasporediti kako god želite. Trudite se da iskoristite što više prostora, pa ako je potrebno i u njoj možete ugraditi zidne plakare - ali preko celog zida.

Isti sistem obeležavanja ormara i polica možete iskoristiti i pri ovom rešenju, kako biste u ‘’vašem carstvu’’ znali gde se šta nalazi. U zavisnosti od veličine odabrane prostorije, garderobu možete rasporediti na dve strane. U velikom zidnom plakaru sa jedne strane biće sva letnja odeća, a u onom prekoputa sva zimska odeća.


Koristite vakum kese kao poslednje rešenje


Ukoliko ipak imate previše odeće da bi sva stajala složena u ormaru tokom cele godine, koristite vakum kese. Nemojte čekati da se uselite u novi stan, da biste učinili ovo. Ako želite da olakšate i samu selidbu, vakum kese će vam u tome dosta pomoći.

Svakako da nisu baš idealno rešenje, ali su u poređenju sa džakovima i odlaganjem odeće ispod kreveta daleko praktičnije i efikasnije. Kompaktne su i štede prostor, a ne predstavljaju nikakav naročit trošak.


Organizujte se pre samog useljenja


Ako se selite u nenamešten stan, što je slučaj u većini situacija, imate šansu da započnete sve iznova, da sve iznova organizujete. Sada je vreme za velike promene, a raspored i skladištenje garderobe može biti jedna od njih. Unapred odredite kako ćete iskoristiti prostorije u novom stanu i uvek razmišljajte o tome gde će doći zidni plakari i kako ćete ih uklopiti.

Kada jednom počnete da unosite stvari u stan, sve će vam biti teže da pravite raspored. Zato je važno da je svakoj stvari unapred određeno mesto, tako da kako se koja unese, ide pravo u kutak koji joj je namenjen.

Nadamo se da vam je ovaj tekst bio koristan i da ćete barem vi iskoristiti šansu da se rešite muke sa zimskom i letnjom odećom.

Želimo vam svu sreću u novom stanu i novom poglavlju života!

 

Slike izvor: www.pixabay.com


Autorski tekst: SrbijaSpace.rs


Dodajte komentar